vrijdag, februari 25, 2011

D66: 'hele raad moet wietpas afwijzen' - AMSTERDAM - PAROOL

D66: 'hele raad moet wietpas afwijzen'

Coffeeshop en hotel the Grashopper op de Nieuwezijds Voorburgwal. Foto Jean-Pierre Jans
25-02-11   11:02 uur
AMSTERDAM - De gemeenteraad moet uitspreken dat Amsterdam de wietpas niet gaat invoeren. Gerolf Bouwmeester, fractievoorzitter van D66, gaat dit volgende week voorstellen als de raad terugkeert van reces.

Een groeiend aantal steden neemt stelling tegen het kabinetsplan voor een wietpas, gericht op het tegengaan van drugstoerisme. Met zo'n pas worden coffeeshops besloten clubs waar alleen leden terecht kunnen voor softdrugs.

Bouwmeester wil dat Amsterdam zich bij de andere steden aansluit. De D66'er heeft contact gehad met de Groningse hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer, die gisteren in Het Parool stelde dat Amsterdam de invoering van de wietpas kan negeren en op de oude voet verder kan gaan met de verkoop in coffeeshops. Een verkoopverbod voor buitenlanders moet in de plaatselijke verordening worden vastgelegd. Daarover beslist de gemeenteraad. Brouwer: ''Als de gemeenteraad het niet wil, kan het rijk hoog en laag springen, maar dan gebeurt het niet.''

Volgens Bouwmeester heeft Brouwer een ijzersterk punt.
Op het CDA na zijn alle fracties in de raad tegen de pas. Net als burgemeester Eberhard van der Laan vrezen ze dat de handel ondergronds zal gaan. ''Er zal straathandel ontstaan,'' verwacht Bouwmeester. ''Het probleem is dat er nauwelijks politiecapaciteit is om dat tegen de gaan.

De politie staat nu al onder druk en de dierenpolitie die er volgens het regeerakkoord komt, moet uit de huidige capaciteit komen. Dus het wordt er niet beter op.'' (HET PAROOL)

Foto Jean-Pierre Jans

Geen opmerkingen: