woensdag, september 26, 2007

Genezen van overspannenheid Jeffrey

wo 26 sep 2007, 11:42 - Genezen van overspannenheid door Jeffrey Wijnberg

AMSTERDAM - Massaal is gereageerd op mijn stelling dat overspannenheid een gezonde reactie is op een ongezonde situatie: lichaam en geest gaan in staking door langdurige en subtiele krenking.


Doorgaans nemen patiënten geen genoegen met een psychologische verklaring alléén. Zij eisen van de psycholoog ook een adequate behandeling. Dat is ook terecht, zeker wanneer je toch al gewend bent aan het kortste eind te trekken.

In de praktijk is het, echter, zeldzaam dat patiënten zich laten adviseren. De hulpverlener die zijn therapeutische parels keer op keer voor de zwijnen gooit, loopt daarmee risico zelf overspannen te raken. Desondanks, bij wijze van uitzondering, en geheel tegen mijn psychologische principes in, krijgt u toch een beproefd recept ter ont-kwetsing van uw gemoed.

1) Gedraag u, voor onbepaalde tijd, als demente bejaarde. Alles wat u vergeet, uit uw handen laat vallen of anderszins lichamelijk niet onder controle heeft, hoort bij de ziekte en wordt zelfs een beetje leuk naarmate u meer opgaat in uw rol.

2) Kies bewust voor het tempo van een gehandicapte slak. U mag rustig een paar uur doen over het bijknippen van uw snor of het aannaaien van een knoop, en bedenk: hoe langzamer u handelt, des te sneller u geneest.

3) Laat alleen iemand op bezoek komen die u een warm hart toedraagt, en nooit langer dan een halfuur. Als u geen zin heeft om te praten, werk dan samen aan uw 5000 stukjeslegpuzzel.

4) Hanteer een militair regiem wat betreft opstaan (08.00 uur), naar bed gaan (22.30 uur) en de maaltijden. Als u een gat in de dag slaapt en ’s nachts rondspookt, raakt u geestelijk nog meer op drift.

5) Vermijd alles wat drukte geeft, zoals lawaaierige cafeetjes, volle winkelstraten, kletserige plakkers, flitsende televisieprogramma’s of zeurderige familieleden; zoek liever de stilte op met een vishengel aan het water. Uw hersencellen smeken om met rust gelaten te worden.

6) Zie uw allergie voor verplichtingen als een zegen, en laat zo veel mogelijk anderen de kar trekken met de gedachte: hoe meer ik word gemist, des te meer jullie mij waarderen als ik ooit weer meedoe. En geniet heimelijk van de macht die uw eigen onmacht bij anderen teweegbrengt.

7) Ga ervan uit dat u minstens een jaar uit de roulatie bent. Alles minder is gewoon meegenomen.

8) Pieker met overgave en zet uw hersenspinsels op papier, net zolang tot u het navelstaren moe bent.

Het allerbelangrijkste is dat u uw kring van relaties opschoont, al was het maar om te voorkomen dat u weer als deurmat wordt gebruikt. Mocht u tot het inzicht komen dat u alleen geschikt bent als deurmat, laat dan eindelijk uw verzet varen, en bedenk: het maakt niet uit wat u bent, als u maar nodig bent.

Genezen van overspannenheid Jeffrey Wijnberg

Geen opmerkingen: