woensdag, december 30, 2009

Geen Dalai Lama in Chinese App Store - Ontkenning / goedkeuring voor € gewin

Uit een snel onderzoekje blijkt dat iPhone apps die op een of andere manier te maken hebben met de Dalai Lama verwijderd zijn uit de Chinese App Store. In veel andere landen zijn de applicaties gewoon verkrijgbaar.

Het gaat onder meer om apps met uitspraken van de uit Tibet verdreven geestelijk leider en een app die aangeeft waar de Dalai Lama optreedt om te spreken. Door de apps te verwijderen geeft Apple gehoor aan censuur door de Chinese overheid.

De iPhone is sinds twee maanden officieel verkrijgbaar in China via telecomprovider China Unicom, die ondanks een moeizame start inmiddels naar verluidt meer dan 300.000 toestellen heeft verkocht.

Sinds de iPhone verkocht wordt in China, is Apple genoodzaakt zich naar de lokale wetgeving te gedragen. "We continue to comply with local laws. Not all apps are available in every country," aldus woordvoerder van Apple Trudy Muller in een reactie.

Niet alleen Apple, maar ook technologiebedrijven als Google en Yahoo passen hun producten aan aan lokale wetgeving door bepaalde zoekresultaten te censureren.

Geen Dalai Lama in Chinese App Store  One More Thing - Geen Dalai Lama in Chinese App Store

Mijn commentaar:
AmsterdamBoomer op woensdag 30 december 2009
Dat de Dalai Lama en heel Tibet de mond gesnoerd is , er 1,2 miljoen mensen gesneuveld zijn , kunst geroofd , levensovertuiging / geloof ontkend en vernietigd word is op zich al verschrikkelijk . Nog verschrikkelijker is het dat mensen zich wel aan de regels van deze dictators houden voor eigen gewin ( overheden en commerciële instellingen ) en het daarmee impliciet goedkeuren. Het blijft een uitdaging om het goede in je medemensen te vinden - Chinese beleidsmakers, sympathisanten en commerciële bedrijven die het verschil kunnen maken én een keus hebben zoals Yahoo en Apple inclusief . . .

Geen opmerkingen: