vrijdag, mei 21, 2010

AMSTERDAM - GVB helpt na niet-uitchecken

GVB helpt na niet-uitchecken

Moslimas gaan met wethouder van Slotervaart en GVB directie op pad om de ov-chipkaart te testen. Foto Amaury Miller.
AMSTERDAM - Reizigers die vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart, kunnen straks makkelijker hun geld terug vragen. Daar gaat GVB voor zorgen. Een mail sturen naar alle vergeetachtige reizigers - zoals de SP wil - zit er volgens het bedrijf echter niet in.

Vanaf volgende week hangt het vervoersbedrijf in al zijn bussen en trams formuliertjes op die vergeetachtige klanten kunnen invullen als ze het te veel betaalde bedrag terug willen. De formulieren kunnen kosteloos worden opgestuurd. Daarnaast kan sinds kort ook op internet een formulier worden ingevuld.

Bij de loketten van GVB waren de restitutieformulieren al langer verkrijgbaar, maar toch vraagt slechts zes procent van de reizigers die vergeten uit te checken, hun geld terug, zegt GVB. Dat levert het bedrijf per maand 200.000 euro extra op.

Vooral in de trams en bussen vergeten veel reizigers uit te checken, bevestigt GVB. De laatste maanden is dat 1,03 procent van de reizigers die met de tram of de bus reist. Metropassagiers overkomt het minder vaak: gemiddeld 0,44 procent. Op bijna alle stations blijven de poortjes dicht als niet wordt uitgecheckt. Al met al: van de 800.000 reizigers die GVB dagelijks vervoert, vergeten zesduizend uit te checken.

Vergeetachtigheid bij het uitstappen kost reizigers maximaal € 3,22 per keer: bij het inchecken wordt immers vier euro van het saldo op de chipkaart afgeboekt, bij het uitchecken wordt de ritprijs berekend, en het resterende bedrag teruggeboekt. Dat bedrag is altijd minstens 78 cent: het opstaptarief.

Tot nu toe is GVB naar eigen zeggen nog zeer coulant met het terugbetalen. ''De gemiddelde ritprijs bedraagt €1,09, maar wij maken standaard €3,22 over,'' zegt een woordvoerder. Reizigers kunnen bovendien tot twee maanden na dato hun geld terugkrijgen.

De SP-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad wil echter dat GVB nog actiever probeert mensen het teveel betaalde geld terug te geven. De SP wil, in navolging van GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, dat reizigers met een persoonlijke ov-chipkaart automatisch een mailtje krijgen als blijkt dat zij zijn vergeten uit te checken.

''Maar dat gaat voorlopig niet gebeuren,'' zegt de GVB-woordvoerder. ''Dat is technisch niet mogelijk, doordat het lang duurt om de gegevens te verzamelen. En bovendien: het mag niet. Vanwege de privacy mogen we de persoonsgegevens en reisgegevens niet aan elkaar koppelen. We hebben daarover strenge afspraken gemaakt met het College bescherming persoonsgegevens.''

Volgens de GVB-woordvoerder 'wordt er niet dik verdiend aan vergeetachtige reizigers'.

''Het afhandelen van al die terugbetalingsverzoeken kost veel geld. Bovendien investeren we fors in campagnes om mensen eraan te herinneren vooral uit te checken. Het staat op alle deuren en op stickers in alle bussen, trams en metro's, en we roepen het regelmatig om. Wij hebben liever dat iedereen altijd uitcheckt.''

GVB verwacht vanaf 3 juni een toename van het aantal mensen dat vergeet uit te checken, omdat de ov-chipkaart vanaf dat moment ook in bussen en trams het enige betaalmiddel wordt. Veel reizigers die nu nog met de strippenkaart reizen, zullen nog moeten wennen aan het uitcheckmoment.

De Tweede Kamer heeft gisteravond ingestemd met de wens van GroenLinks. Als reizigers vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart, moeten ze een waarschuwingsmail krijgen dat ze hun te veel betaalde bedrag terug kunnen eisen. (JASPER KARMAN)

Geen opmerkingen: