donderdag, september 08, 2011

Digitale ring scant alle auto's - AMSTERDAM

Digitale ring scant alle auto's

07-09-11   11:45 uur
De politie gaat al het verkeer dat de stad binnenrijdt controleren op kenteken. © anp

De Amsterdamse politie scant straks alle voertuigen die de stad binnenkomen. Dat gebeurt met de camera's die bedoeld zijn om te controleren of geen vervuilende vrachtwagens de stad inrijden. Vanaf eind dit jaar worden de beelden ook gebruikt bij de aanpak van overlastgevende taxichauffeurs en jeugdige criminelen.

Met het systematische gebruik van gescande kentekens voor opsporing, gaat een langgekoesterde wens van hoofdcommissaris Bernard Welten in vervulling: de realisatie van een 'digitale slotgracht' rond de stad.

Op dit moment mag de politie nummerplaatherkenning slechts op incidentele basis inzetten voor opsporing. Recent gebeurde dat bijvoorbeeld op de toegangswegen naar verschillende vechtsportgala's in de stad waar de politie een samenscholing van criminelen verwachtte.

De woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan laat weten dat de beelden in de toekomst ook voor andere doeleinden kunnen gaan worden gebruikt, zoals het traceren van daders van gewapende overvallen.

Burgemeester Eberhard van der Laan ziet daarvoor 'geen juridische belemmeringen'. Uit recent onderzoek van de politie is gebleken dat het gebruik ook technisch en financieel haalbaar is. (Hugo Logtenberg)

Lees vandaag meer in Het Parool. (Hugo Logtenberg)

http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/2894179/2011/09/07/Digitale-ring-scant-alle-auto-s.dhtml

Geen opmerkingen: