vrijdag, oktober 21, 2011

Hoe Zet je een Statische HTML Website over naar WordPress als CMS

Van Statische HTML naar WordPress Website

Dit is een vraag die ik regelmatig krijg: Hoe kan ik mijn Statische HTML website overzetten naar een WordPress website?

Waar je vooral op moet letten bij een dergelijke actie is dat je ervoor zorgt dat je oude links (urls) van je website zoveel mogelijk hetzelfde blijven zodat je hudige postities in Google bewaard blijven. Als er toch een paar zijn die je anders wilt dan is daar ook een oplossing voor.

Maar first things first, met omzetten van je site.

Allereerst, wat heb je nodig:

  • goede hosting die php ondersteund
  • een mysql database: databasenaam, gebruikersnaam voor de database en bijbehorend wachtwoord
  • de mogelijkheid een .htaccess bestand te plaatsen

Ben je niet zeker van bovenstaande zaken, vraag je hosting provider!

WordPress installeren in een Submap

Wat je eerst gaat doen is WordPress installeren in een submap bijvoorbeeld /cms (zoals in de wordpress sitebouw handleiding staat).

Nadat dat de installatie afgerond is zet je de privacy instellingen tijdelijke zo dat de zoekmachines geweerd worden (Instellingen -> Privacy) zodat de nieuwe links niet opgenomen worden totdat je klaar bent met de omzetting.

Nu kun je de WordPress website opbouwen naast de site die je nu hebt, deze blijft actief terwijl jij de nieuwe site bouwt.

Oude Links Handhaven

Zoals eerder gezegd is het belangrijk dat de nieuwe site later dezelfde urls heeft als de oude site.

Zet daarom je permalinks vast op aangepast met de waarde /%postname%.html dit zorgt ervoor dat berichten ook een .html extensie krijgen.

Tijdens de ontwikkeling van je site zal het /cms/pagina-url.html zijn, maar later wordt dat /pagina-url.html zoals die van de oude site is.
Zorg ervoor dat de “slugs” hetzelfde zijn als bij de oude site, een plugin die je dan zeker nodig hebt is “.html on pages” . Ik neem even aan dat je inderdaad pagina’s hebt dit eindigen op .html

Je kunt nu de oude pagina’s omzetten naar WordPress door de teksten te kopieren of de HTML code te kopieren van de inhoud van de oude site naar het HTML code scherm van WordPress.

Je pagina URL worden gemaakt door de Titel van je pagina, maar je kunt ze zelf nog wijzigen door het bewerken van de permalinks.

Permalinks optie wordpress migratie

Er is ook een plugin die je bij het kopieren van de oude pagina’s kan helpen: http://wordpress.org/extend/plugins/import-html-pages/ Let Op! Voor deze plugin moet je echt met PHP5 werken! Vraag ernaar bij je hosting provider als je niet zeker bent.

Website Layout

Het omzetten van een oude site naar een wordpress website met dezelfde layout is een heel andere oefening dan wat ik hier beschrijf, daarvoor moet een compleet nieuwe Theme / Layout gemaakt worden. Waarom dan niet gelijk met de omzetting je site een nieuw uiterlijk geven? Kies dan voor een mooie premium theme die past bij je bedrijf / website en pas die aan.

Als je tevreden bent met je nieuwe site dan voer je de volgende stappen uit om hem “live” te zetten:

1. verwijder of hernoem de index.html in de root van je oude site.
2. copier de index.php en .htaccess bestand uit de /cms submap naar de root van je site
3. wijzig een regel in het index.php bestand in require(‘./cms/wp-blog-header.php’); (alleen bij het index.php bestand in de root, niet in de map /cms!!)
4. wijzig het Blog adres in de algemene instellingsgegevens inde domein naam.
5. verwijder of hernoem de oude .html bestanden.
6. wijzig de privacy instelling zodat de zoekmachines weer toegang krijgen.

Kijk voor de bovenstaande procedure ook op WordPress verplaatsen van map naar hoofdmap.

Als je de overgang op deze manier doet, dan is je oude site niet bereikbaar gedurende de 5 minuten die je nodig hebt voor het omzetten van de index.htm naar index.php en als je de URLs gehouden hebt, dan verlies je ook geen bezoekers van de zoekmachines zoals Google.

En natuurlijk heb je eerst een back-up van je oude site gemaakt zodat snel terug kunt als er toch een probleem mocht zijn.

Wil je nieuwe urls voor je pagina’s gaan gebruiken en de oude urls doorlinken naar de nieuwe dan kun je dat op twee manieren doen:

Veel succes

Hoe Zet je een Statische HTML Website over naar WordPress als CMS

Geen opmerkingen: