woensdag, augustus 08, 2012

Als het dan toch jeukt.... Hoe steken muggen?

Hoe steken muggen?

Hoe kunnen muggen met hun dunne snuit door de huid heen prikken? En hoe zuigen ze ons bloed op?

Als een mug op een slachtoffer landt, bepaalt de warmte van het lijf of ze steekt.
Thinkstock
Als een mug op een slachtoffer landt, bepaalt de warmte van het lijf of ze steekt.
Onder normale omstandigheden voeden muggen zich met suikeroplossingen van planten, maar als de vrouwtjes eitjes gaan aanmaken, hebben ze een voedzamere maaltijd nodig: bloed van mens of dier.
De mug haalt bloed uit bloedvaatjes in de lederhuid, en om daarbij te komen moet ze eerst door de opperhuid heen.
Daar heeft ze een geavanceerde snuit voor, die een soort verlenging van de monddelen vormt. Deze snuit bestaat uit een buisje met een bundel zogeheten stiletten van kitine erin. Die stiletten zijn hol, net als injectienaalden.
Om deze stiletbundel door de huid te krijgen, zet de mug kracht door met haar kop te duwen en te trillen, waarbij een van de stiletten in de huid snijdt.
Als de snuit door de opperhuid heen is, zullen de zintuigcellen aan het uiteinde voelen of er een bloedvaatje is waar de mug het bloed uit kan zuigen. Voordat ze steekt, scheidt de mug speeksel af, waardoor het bloed niet stolt.
Het opzuigen van het bloed gebeurt met behulp van spierpompjes in de kop en keel van de mug. Die creëren een onderdruk in verhouding tot de punt van de snuit, zodat het bloed omhoog stroomt naar het spijsverteringsstelsel.
Als de mug wat bloed opgezogen heeft, trekt ze haar snuit terug en vliegt ze naar een plek waar ze haar maaltijd in alle rust kan verteren.

Met de elektronenmicroscoop zie je de stiletten die uit de snuit steken.
Bij de meeste vrouwtjes komt de ontwikkeling van eitjes al na één maaltje bloed op gang. Het aantal eitjes hangt af van de omvang van het maal, maar in de regel legt een vrouwtjesmug 50 tot 200 eitjes per keer.

Ontwikkelde snuit zuigt het bloed op

Een muggensnuit bestaat uit een buisje met een bundel holle stiletten, waarvan één heel scherpe. Deze snijdt door de huid en trekt de andere mee.

  • 1. De mug plaatst haar snuit met stiletten op de huid. Als de stiletbundel in de huid dringt, gaat de buis zelf niet mee; deze blijft op de huid staan en buigt verder door naarmate de stiletten naar binnen dringen.
    2. Zintuigcellen op de punt van de stiletbundel registreren wanneer er een bloedvat komt. Meteen daarop scheidt de mug speeksel af, waardoor het bloed niet kan stollen.
    3. Met de spierpompjes in kop en keel creëert de mug onderdruk in de snuit; zo kan ze het bloed snel en makkelijk opzuigen.


  • http://wibnet.nl/hoe-zit-dat/mug-hoe-steken-muggen

    Geen opmerkingen: