donderdag, augustus 02, 2012

Maak zin! en 20 andere tips voor een beter seksleven - Psychologie Magazine

Maak zin! en 20 andere tips voor een beter seksleven

Nederlandse stellen geven hun seksleven een mager zesje, zo bleek uit onderzoek. Na verloop van tijd is de spanning eraf en verdwijnt de lust. Maar daar is iets aan te doen.

Mokken dat uw partner niet aan uw eisen voldoet heeft geen zin. Wat dan wel? Versieren! Mokken dat uw partner niet aan uw eisen voldoet heeft geen zin. Wat dan wel? Versieren!
  1. Verhelp uw ergernissen
    Wat u normaal gesproken als seksueel opwindend ervaart, kan vervelend worden als er irritaties zijn op andere gebieden. Uw partner doet zijn taken in het huishouden niet, of laat nooit meer merken hoeveel u voor hem betekent. Vooral vrouwen zijn daar gevoelig voor, en krijgen soms minder zin in seks in reactie op andere ergernissen.

    Breng daarom in kaart wat er niet lekker loopt in uw relatie, zoek een oplossing waar u zich beiden in kunt vinden, en schroef de 'positieve' aandacht op.

  2. Word een team
    Ziet u elkaar weinig, doe dan meer dingen samen: in de tuin werken, boodschappen doen of een uitstapje maken met het hele gezin. U versterkt daarmee het gevoel dat u samen emotioneel in uw relatie investeert. De stap naar seks is dan minder groot dan wanneer u langs elkaar heen leeft, en er opeens gevreeën moet worden.

  3. Laat elkaar (even) los
    Mensen die lang samen zijn, raken vaak met elkaar versmolten. De ander is zo vertrouwd geworden dat de seksuele opwinding verdwijnt. Seksuele spanning creëert u in dat geval door meer dingen te doen zonder elkaar. Pak een oude hobby op, of ga een paar dagen weg met een vriend of vriendin.

    Vindt u dat eng? Dan moet u misschien werken aan uw zelfvertrouwen. Volg een assertiviteitscursus of lees een boek over zelfvertrouwen, bijvoorbeeld Van binnen sterk van Mark Tyrrell (uitgeverij Thema). Zelfverzekerdheid maakt zowel in bed als daarbuiten een interessantere partner van u.

  4. Stop met analyseren
    Hebben mensen geen zin in seks of heeft hun partner geen zin, dan trekken ze vaak allerlei amateurpsychologische verklaringen uit de kast: logisch dat je nooit zin hebt, je haatte je vader! of: zie je wel, je bent diep van binnen gewoon bang voor vrouwen!

    Ook al zit er misschien een kern van waarheid in, u schiet er weinig mee op. De enige vragen die er echt toe doen, zijn: wat vindt u van uw seksleven? en: wat gaat u eraan doen? Ga daarmee aan de slag en houd op met geneuzel.

  5. Vrij met aandacht
    Veel mensen vrijen routineus en gaan ervanuit dat ze toch wel emotioneel contact hebben. Vaak zijn mensen tijdens het vrijen mentaal echter mijlenver van elkaar verwijderd. Ze hebben geen idee wat er in de ander omgaat, of zijn in hun hoofd alvast bezig met het boodschappenlijstje voor straks. Seks kan daardoor sterk verliezen aan intimiteit en opwinding.

    Blijf daarom met uw aandacht bij het vrijen. Maak oogcontact, zeg tegen elkaar wat u voelt en concentreer u op het plekje waar de ander u aanraakt.

  6. Maak uw leven spannender
    Zijn mensen in het dagelijks leven erg gericht op zekerheid en stabiliteit, dan zijn ze dat in de slaapkamer ook. En zekerheid en veiligheid in de slaapkamer zijn heel knus, maar na een tijdje weinig opwindend.

    Om meer spanning te krijgen in uw seksleven zult u daarom de sleur moeten doorbreken – ook buiten het bed. Ga samen op dansles, boek een exotische reis of stap in de achtbaan; dat vindt zijn weerslag in bed.

  7. Durf te experimenteren
    Om meer seksuele opwinding te ervaren, moet er iets veranderen in bed. Experimenteren in bed vinden mensen vaak eng. Maar wilt u uw seksuele leven oppeppen, dan zult u toch een bepaalde mate van angst moeten tolereren. Besef dat een beetje angst erbij hoort, en waag het erop.

    Dat wil niet zeggen dat u de meest wilde dingen moet doen in bed. Het gaat erom dat u zich overgeeft aan wat u opwindend lijkt.

  8. Onderhandel over seks
    Heeft uw partner geen zin en u wel (of andersom), dan denken veel mensen dat het 'alles of niets' is. Beschouw uw uiteenlopende wensen liever als een verschil van mening waarover onderhandeld kan worden. Bespreek wat u zou willen, hoe vaak en wanneer, en vraag naar de verlangens van uw partner. Net zoals met veel andere dingen in het leven is seks een kwestie van geven en nemen.

  9. Versier uw partner
    Mensen zoeken de oorzaak voor hun seksuele burn-out vaak bij hun partner. Hij/zij heeft nooit zin of wil dat ene standje niet uitproberen. In plaats van te mokken of te eisen dat uw partner aan uw verlangens voldoet, kunt u beter uw eigen gedrag veranderen. Maak het voor de ander zó aantrekkelijk dat deze bereid is mee te gaan in uw wensen.

    Hoe? Door iets dat 'versieren' heet, en dat u wellicht al lang vergeten was: in het dagelijks leven openlijk aandacht, respect en waardering tonen voor de ander.

  10. Praat uzelf niets aan
    Faalangst in bed of 'geen zin' komt nogal eens voort uit irrationele gedachten, waar mensen zich soms niet eens van bewust zijn. Ze denken: 'Ik moet nu klaarkomen', 'zin in seks komt spontaan', of: 'orale seks is vies'.

    Spoor deze irrationele gedachten op. Wees kritisch en vraag uzelf af: is dit echt zo? Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Van wie moet dat eigenlijk? Vervang vervolgens de irrationele gedachte door een redelijke, bijvoorbeeld: 'Als ik klaarkom is dat mooi meegenomen, maar het moet niet.'


  11. Test: Kunt u praten over seks?
  12. Maak zin
    Veel mensen denken dat zin in seks spontaan moet ontstaan. Dan kunt u echter wachten tot u een ons weegt. Psychologe Stephanie Both van de Universiteit van Amsterdam toonde aan dat het seksuele responsesysteem vooral wordt geactiveerd als mensen met elkaar vrijen.

    Kortom, u heeft geen seks omdat u zin heeft, maar u heeft zin doordat u seks hebt. De hamvraag is dan ook niet of u zin hebt in seks maar of u bereid bent om zin te krijgen. Zo ja, gewoon doen, ook al bent u (nog) niet opgewonden.

  13. Laat oude normen los
    Ouders kunnen kinderen normen en waarden over seks meegeven die hen later remmen op seksueel gebied: 'seks is vies', of: 'vrijen mag alleen als je getrouwd bent'. Ga ook eens na wat uw ouders impliciet of expliciet zeiden over u of over uw lichaam. En hoe keken ze tegen hun eigen seksualiteit aan? Allemaal dingen waar u best anders over mag denken.

  14. Fantaseer
    Het is een mythe dat seksuele opwinding door de ander moet worden veroorzaakt. U bent zélf verantwoordelijk voor uw seksuele opwinding. Wacht daarom niet tot de ander u (eindelijk weer eens) opwindt, maar neem het heft in eigen hand.

    Roep opwinding bij uzelf op door te denken aan een prettige vrijpartij uit het verleden, door uw erotische fantasieën de vrije loop te laten of uzelf aan te raken. Kunt u uzelf weer opwinden, dan kunt u ook uw gezamenlijke seksleven nieuw leven inblazen.

  15. Ken de orgasmetrucs
    Bent u dicht bij een orgasme, dan kunnen bepaalde handelingen u net over de streep trekken. Het kan soms helpen om uw mond te sluiten en uw adem in te houden, of juist om heel snel te ademen (hijgen).

    Voor vrouwen geldt: de billen aanspannen en van het matras tillen, of uw hals strekken of over de rand van het bed hangen kan soms net het zetje zijn dat u nodig heeft.

    Let wel: orgasme-uitlokkers zijn leuke hulpmiddeltjes, niet meer dan dat. Doet u te veel uw best om klaar te komen, dan werken ze niet.

  16. Onderzoek uw motieven
    Mannen hebben nogal eens andere motieven voor seks dan de liefde bedrijven. Het ontladen van spanning is een van de belangrijkste daarvan: 'stressvrijen'. Vrouwen reageren echter sterk op de onderliggende emoties van hun partner. Vertalen mannen hun behoefte aan ontspanning in seks, dan voelen sommige vrouwen zich gebruikt en verliezen ze hun zin in seks.

    Vraag uzelf daarom af waarom u en/of uw partner seks willen. Gaat het om stressontlading en voelt uw partner zich daar onprettig bij, dan is vrijen misschien niet de juiste uitlaatklep.

  17. Kies het juiste tempo
    Een vrouw heeft behoefte om eerst te ontspannen en pas daarna te beginnen met seks, schrijft de bekende zelfhulpgoeroe John Gray in Mars en Venus in de slaapkamer. Om een vrouw te behagen, moet u dan ook de tijd nemen en eerst de minst erogene zones strelen.

    Mannen gaan daarentegen graag recht op hun doel af: eerst klaarkomen en pas daarna ontspannen. Om een man te behagen, kunt u daarom het beste meteen zijn geslachtsorgaan stimuleren, aldus John Gray.

  18. Verwen elkaar om beurten
    Het wijdverbreide ideaal van het gelijktijdige orgasme heeft een nadeel: bereiken de partners op hetzelfde moment een hoogtepunt, dan kunnen ze juist zo opgaan in zichzelf dat ze het contact met elkaar verliezen.

    Als alternatief stelt John Gray 'polariteitsseks' voor. Dat wil zeggen: de ene partner geeft en de ander ontvangt, en na een tijdje wisselen ze. Het voordeel is dat je je als ontvanger helemaal kunt richten op je eigen gevoelens.

  19. Verbeter uw lichaamsbeeld
    Het rapportcijfer dat mensen hun seksleven geven, hangt sterk samen met hun lichaamsbeeld: naarmate mensen zichzelf onaantrekkelijker vinden, genieten ze minder van seks. De oplossing: let eens wat vaker op wat mooi is aan uzelf, in plaats van u blind te staren op uw tekortkomingen. Niemand is perfect, maar tevreden mensen hebben wél meer oog voor hun sterke punten.

  20. Speel een spelletje
    Zit u weer samen op de bank als de kinderen in bed liggen, en weet u niet wat u moet zeggen? Doe dan eens een spelletje, zoals Partner Link of AphrodisiA. AphrodisiA is een spel waarbij partners om beurten seksueel getinte opdrachten moeten uitvoeren, zoals elkaar blinddoeken of masseren.

    Dit soort spellen is te koop in de boekhandel, of te bestellen via internet. Ze zijn niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dus neem het spel niet te serieus. Zie het als een leuk tijdverdrijf waarbij u op een luchtige manier aandacht geeft aan uw partner en uw seksleven.

  21. Er zijn altijd nog pillen...
    Ongeveer 10% van de mannen boven de vijftig heeft erectieproblemen. Een erectiepil kan dan uitkomst bieden. De bekendste erectiepil is Viagra, die werkt een paar uur. Maar er zijn ook pillen die een heel weekend werken, zoals Cialis.

    Erectiepillen zijn geen 'lustpillen': u krijgt er niet meer zin van. De pil zorgt er alleen voor dat een erectie langer behouden blijft.

    Erectiepillen zijn te verkrijgen via de huisarts. Vindt u de stap naar uw eigen huisarts te groot, dan kunt u via internet een e-mailconsult aanvragen bij een seksuoloog die u een middel kan voorschrijven. Zie bijvoorbeeld www.erectie.info of www.seksualiteit.nl

  22. ...Of zoek een therapeut
    Sommige stellen komen er samen niet uit: hun seksuele wensen en behoeften liggen te ver uit elkaar, of ze vinden het moeilijk om hun seksleven te bespreken. Een seksuoloog kan dan helpen. Die kan relevante informatie geven, laten zien hoe u over seksualiteit kunt praten en adviezen geven over hoe seksuele problemen aan te pakken.

    Check bij uw ziektekostenverzekering of deze seksuologische hulp vergoedt. Soms wordt een seksuoloog verbonden aan een ziekenhuis wél vergoed, en een zelfstandig gevestigde seksuoloog niet.

    Voor een therapeut bij u in de buurt kunt u kijken op www.seksualiteit.nl/?seksuologie/ index.html?kaart.html


Tekst: Pieternel Dijkstra

© Psychologie Magazine

Bronnen:
  • Seksdrive. Zo houd je je seksuele relatie boeiend, David Schnarch, Tielt: Lannoo, ISBN 90 209 5519 5
  • Het grote genieten. Oplossingen bij seksuele burnout, Harry van de Wiel, Naarden: Strengholt, ISBN 90 586 0125 0
  • Zin in vrijen? Tips voor vrouwen die meer plezier willen ervaren in seks, Hannie van Rijsingen, Haarlem: Altamira, ISBN 90 696 3448 1
  • Zin in vrijen… voor mannen, Hannie van Rijsingen, Bloemendaal: Aramith, ISBN 90 683 4193 6
  • Mars en Venus in de slaapkamer, John Gray, Utrecht: Spectrum, ISBN 90 274 4609 1
  • Liever vrijen: Gids voor een betere seksuele relatie, Maureen Luyens, Tielt: Lannoo, ISBN 90 209 3230 6



http://www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/Maak-zin-en-20-andere-tips-voor-een-beter-seksleven.htm

Geen opmerkingen: