zondag, november 07, 2010

Eindeloos bewustzijn De Film

Eindeloos bewustzijn De Film zondag op televisie | Nieuwslog.nl: "Eindeloos bewustzijn De Film zondag op televisie

In 2001 publiceerde cardioloog Pim van Lommel in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet* over zijn onderzoek naar bijna-dood-ervaringen (BDE) bij 344 Nederlandse patiënten. Aanstaande zondag is een uur lang op televisie de documentaire ‘Eindeloos bewustzijn’, door filmmaker Mark Verkerk.

Van Lommel wijdt in zijn boek ook een hoofdstuk aan kwantumfysica en bewustzijn. In die context kijkt hij nog eens naar de inhoud van een uitgebreide bijna-dood-ervaring. Enkele subjectieve ervaringen ervan tonen elementen die vergelijkbaar zijn met begrippen uit de kwantumfysica. (Waarover nobelprijswinnaar en kwantumfysicus Niels Bohr ooit zei: ‘Een ieder die niet ontzet is door de kwantumtheorie heeft haar niet begrepen.)

Pim van Lommel schreef met zijn boek ‘Eindeloos bewustzijn’ een wetenschappelijke visie op de bijna-dood-ervaring. Hij zette dat boek in de context van een aantal belangrijke denkers op dat gebied. De filmmaker doet dat ook in zijn documentaire, waarin persoonlijke verhalen van mensen met een BDE-ervaring (uiteraard) centraal staan.

Eindeloos Bewustzijn De Film onderzoekt Van Lommels theorieën. In het bijzonder de bijna-dood ervaringen. Deze bieden nieuwe inzichten in het menselijk bewustzijn.
Op 7 nov. 2010 zal op ned. 2 om 14.00 uur de film Eindeloos Bewustzijn worden uitgezonden.
Hier zijn enkele fragmenten te zien. 

Kijken die hele film, en zeker lezen dat boek!

Get Adobe Flash Player Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

In Trouw een interview met filmmaker Mark Verkerk. Hij zegt hierin onder meer:

„Van Lommel kende mijn vorige films en werkte graag mee aan de documentaire. Ik vind het een bijzondere man. Hij komt uit de materialistische, wetenschappelijke hoek en is een heel andere kant op ontwikkeld. De eerste keer dat een patiënt hem vertelde over een bijna-doodervaring, wilde hij er niets over horen. Tegenwoordig staat hij er heel open tegenover, zonder dat hij in mijn ogen fanatiek wordt.”

© tekst & foto: Paul Delfgaauw

*N.B. Als je je registreert bij The Lancet is het artikel van Pim van Lommel uit 2001 daar nog steeds te vinden.

Geen opmerkingen: