woensdag, november 24, 2010

'Oer-Apple' geveild voor 157.400 euro - Economie - VK

'Oer-Apple' geveild voor 157.400 euro

Van onze redactie − 24/11/10, 14:46
Apple

AMSTERDAM - De allereerste Apple-computer, de Apple I, die in 1977 door Apple-oprichter Steve Wozniak in elkaar werd geknutseld, heeft bij veilinghuis Christie's ongeveer 157.400 euro opgebracht.

Dat is 425 keer de oorspronkelijke aankoopprijs, en veel meer dan van tevoren werd verwacht. De Italiaanse zakenman Marco Boglione, naar eigen zeggen verzamelaar van electronica, deed per telefoon het winnende bod. Hij krijgt de onderdelen in een doos, plus een cassette met de programmeertaal Basic en veel documentatie.

Kaasplank
De Apple-1 is een relatief simpel moederbordje dat door Wozniak in elkaar is gesoldeerd op een kaasplank. De Apple-oprichter maakte zo'n tweehonderd exemplaren van de 'computer' samen met Steve Jobs, mede-oprichter en de huidige topman van Apple. Nu zouden er nog maximaal 50 exemplaren over zijn. De oorspronkelijke modellen werden voor 666,66 dollar - omgerekend naar het huidige prijspeil 1936,- euro - verkocht.

Wat het exemplaar van Boglione extra interressant maakt voor verzamelaars, is dat er een originele brief is bijgeleverd die is ondertekend door Steve Jobs en dienst doet als handleiding. Op de verpakking - een bruine kantoorenveloppe - staat het adres van Jobs' ouderlijke huis, waar de apparaten werden gemaakt, als afzender.

De Apple I heeft een microprocessor die duizend keer langzamer is dan die van een iPad. Saillant detail: voor het geld dat hij voor het apparaat neertelde, had Boglione ook 320 iPads kunnen kopen.

Geen opmerkingen: