woensdag, mei 13, 2009

Bibob leidt tot meer stromannen

Bibob leidt tot meer stromannen

Malafide exploitanten van horeca, prostitutiebedrijven of speelautomatenhallen wier vergunningen de gemeente Amsterdam heeft ingetrokken, zetten hun bedrijf op naam van stromannen zonder strafblad. Foto ANP
AMSTERDAM - Malafide exploitanten van horeca, prostitutiebedrijven of speelautomatenhallen wier vergunningen de gemeente Amsterdam heeft ingetrokken, zetten hun bedrijf op naam van stromannen zonder strafblad. Ze blijven als verhuurder van het pand de winsten innen.

Dat is één van de knelpunten die de gemeente signaleert in haar rapport Vijf jaar Bibob in Amsterdam, over het werken met de wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Bibob). Die wet staat het gemeenten toe vergunningen in te trekken van ondernemers die hun bedrijf voor misdrijven dreigen te gebruiken.

De specialisten op het stadhuis zijn in grote lijnen tevreden over het functioneren van de Bibob, maar vragen Den Haag de wet op enkele punten aan te passen. Dat Amsterdam gevoelige informatie niet mag delen met buurgemeenten, leidt soms tot 'een waterbedeffect': malafide ondernemers beginnen in de regio opnieuw.

Doordat de gemeente dossiers gedurende bezwaarprocedures niet mag actualiseren, ontstaan ook problemen. De gemeente wil ondernemers het voor hen negatieve advies ook kunnen verstrekken, ten behoeve van een eerlijke procedure. Nu mogen de ondernemers het negatieve advies slechts inzien.

De stadsdelen hebben sinds eind 2003 4400 vergunningen tegen het licht gehouden. 306 zaken zijn voorgelegd aan de specialisten van het Van Traateam op het stadhuis. Dat team stuurde 83 dossiers voor advies door naar het landelijk bureau Bibob, dat bevoegd is in afgeschermde registers van politie en justitie te kijken.

Uiteindelijk werd in 59 gevallen de vergunning geweigerd, acht keer werd de vergunning ingetrokken -steeds vanwege 'ernstig gevaar' van misbruik door criminelen. Het betrof 28 ondernemers. De gemeente heeft het idee dat de wet ook preventief werkt.

Inmiddels is de Bibob-aanpak uitgebreid naar bouwvergunningen en milieuvergunningen. De volgende stap zijn subsidieaanvragen door mogelijk criminele ondernemers. (PAUL VUGTS)
PAROOL: POLITIEK - Bibob leidt tot meer stromannen

Geen opmerkingen: