Moddergevecht om ramen Oudekerksplein
De gemeente wil (project 1012) alle bordelen op en rond het Oudekerksplein weg hebben. Foto Amaury Miller
en daarvoor verlaagt de gemeente zich tot getreiter, zegt de familie Venekamp, de grootste bordelenexploitant ter plaatse.
Advocaten en accountants van de gemeente hebben de familie Venekamp, die op en rond het Oudekerks-plein ruim twintig bordeelramen exploiteert, opnieuw beschuldigd van witwasserij. Nathalie Venekamp, die de exploitatie van de bordelen heeft ondergebracht in De Nieuwe Start bv, is laaiend: ''Wij gaan voor dit soort spelletjes echt niet door de knieën.''
Acam Accountancy en Advies, de gemeentelijke accountantsdienst, heeft onlangs een rapport opgesteld waarin staat dat de huur voor de bordelen bestaat uit 'constante stortingen'. Die stortingen zouden wel eens kunnen voortkomen 'uit andere activiteiten' dan de exploitatie van bordelen, aldus het rapport. In de praktijk zie je vaak, aldus Acam, dat 'panden worden aangekocht om lastig te verantwoorden opbrengsten als ontvangen huur te kwalificeren, teneinde legaal inkomen te creëren'.
Advocaten van de gemeente hebben dat Acam-rapport onlangs weer ingebracht in een schadeprocedure tussen de gemeente en de familie, en de advocaten doen er bij die gelegenheid nog een schepje bovenop. Uit de administratie van de familie Venekamp kan niet worden opgemaakt 'van welk pand welke huur binnenkomt', aldus de gemeente. Ten behoeve van de transparantie, voert de gemeente aan in de procedure, zou Venekamp eigenlijk moeten gaan werken 'op basis van schriftelijk overeengekomen huurcontracten met de huurders'. Met andere woorden: bordeelexploitanten moeten met prostituees die een raam komen huren voortaan contracten afsluiten.
''Onvoorstelbaar,'' zegt Nathalie Venekamp, ''want álle raamverhuurders, dus wij ook, werken met contante stortingen. De dames die bij ons kamers huren, betalen niet met een bankoverschrijving, maar cash. Daar is niets bijzonders aan, dat weet de gemeente ook, maar ze hopen gewoon dat wij op een gegeven moment dit soort beschuldigingen zo zat worden dat we onze panden maar aan ze verkopen. Dat zie je ook terug in dat eeuwige gezeur dat wij een criminogene sector zijn.''
De beschuldigingen volgen op mislukte pogingen de exploitatievergunningen van de familie in te trekken op grond van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob).
De gemeente wil (project 1012) alle bordelen op en rond het Oudekerks-plein weg hebben. Een aantal exploitanten is al uitgekocht of aangepakt met de Bibob. De gemeente heeft ook bij de familie Venekamp lange tijd geprobeerd de vergunningen in te trekken vanwege het gevaar van witwasserij, maar eind vorig jaar liet burgemeester Job Cohen Venekamp schriftelijk weten dat er voor die verdenking geen grond meer was en dat 'de gevraagde exploitatievergunningen' alsnog werden verstrekt.
Mede vanwege die beslissing begon de familie een paar maanden geleden een procedure waarin wordt geëist dat de gederfde inkomsten van Oudekerksplein 28, dat door de Bibob-procedure ongeveer een jaar leeg heeft gestaan, worden vergoed. Daarbij duiken weer beschuldigingen van witwasserij op. Nathalie Venekamp spreekt van 'getreiter'. ''Ze blijven ons gewoon zwartmaken. Eerst geven ze je vergunningen en zeggen ze: met die mensen is niks aan de hand. En via dit soort spelletjes gaan ze dan toch weer proberen je onderuit te halen.''
De gemeente zegt dat slechts is gevraagd om een nadere onderbouwing van het bedrag van de gederfde inkomsten. (BART MIDDELBURG)
PAROOL: Politiek - Moddergevecht om ramen Oudekerksplein
Fotobron: Amaury Miller
Geen opmerkingen:
Een reactie posten