dinsdag, oktober 13, 2009

CU reageert uiterst fel op steun aan Diwali-festival

CU reageert uiterst fel op steun aan Diwali-festival

Jacqueline Koops. Foto: amstelveenweb.com

AMSTELVEEN - De ChristenUnie is zeer kritisch over de rol van de gemeente tijdens het afgelopen zaterdag gehouden Diwalifeest in het centrum.

,,Het is de CristrenUnie niet ontgaan dat de gemeente Amstelveen het Hindoestaanse Diwalifeest organiseert, subsidieert of stimuleert," laat de CU weten in een persbericht.

,,De oranje posters, met daarop een afbeelding van de godin Lakshmi, zijn inmiddels overal verspreid. Deze week ontving ondergetekende van wethouder Groot een uitnodiging om bij de opening van dat feest aanwezig te zijn. Daarbij was ook het programma gevoegd. Onderdeel van de opening is een gebed, gevolgd door een dans aan de godin Lakshmi," slet fractievoorzitter Jacqueline Koops. (Ik mag hopen dat het een typefout is en niet een mening...)

De ChristenUnie wil weten op welke manier de gemeente heeft bijgedragen aan het Diwalifeest en welk percentage van de totale kosten Amstelveen op zich heeft genomen en uit welk budget dit is betaald.

Ook wil de CU weten hoe het algemeen levende uitgangspunt van scheiding tussen kerk en staat zich verhoudt. ,,Het feest wordt geopend met gebed en een dans aan de godin, die ook is afgebeeld op de uitnodiging. Daarmee is het religieuze karakter van het feest een gegeven," aldus Koops.

De CU vraagt zich af of de gemeente in de toekomst ook bij gaat dragen aan feesten van andere religieuze aard. Koops: ,,Ik neem aan dat de gemeente bekend is met het gegeven dat niet alle Indiƫrs aanhanger zijn van de hindoereligie. In India leven ook christenen en moslims. Voor christenen en moslims is het Diwalifeest niet hun feest. Daarnaast zijn er Dalits, die in het kastensysteem van de hindoe niet meetelt. Zij zijn de armsten van de allerarmsten en mogen volgens het hindoe geloof niet eens worden aangeraakt."

De CU vraagt zich tot slot af of de gemeente ook festiviteiten voor de Indiase christenen, moslims en dalits gaan organiseren.
CU reageert uiterst fel op steun aan Diwali-festival | Amstelveen e.o. (Amstelveens Nieuwsblad)

Geen opmerkingen: