woensdag, januari 07, 2009

'Amsterdam moet eigen lijn volgen met coffeeshops’

'Amsterdam moet eigen lijn volgen met coffeeshops'

AMSTERDAM - Wanhopig zijn ze nog niet, maar ze maken zich wel zorgen. Enkele coffeeshophouders en vertegenwoordigers uit de branche gaven woensdagavond op het gemeentehuis van Amsterdam hun mening over het voorgenomen nieuwe coffeeshopbeleid van de gemeente. De belangrijkste strekking: Amsterdam moet minder naar het kabinet luisteren en meer haar eigen weg volgen.

In november maakte de gemeente bekend de komende jaren 43 shops te moeten sluiten, omdat die te dicht bij scholen liggen. Coffeeshops zouden buiten een straal van 200 meter en een loopafstand van minimaal 250 meter van middelbare scholen moeten liggen.

Burgemeester Job Cohen zei met tegenzin de regelgeving van het Rijk op te volgen. Verscheidene aanwezigen lieten tijdens de inspraakavond weten dat volgens hen het kabinetsbeleid Amsterdam genoeg ruimte biedt om eigen criteria voor coffeeshops op te stellen.

Afhankelijke opstelling
'Het is bizar dat de gemeente zich zo afhankelijk opstelt van de regering. Ga niet mee in een landelijk steekspel en bepaal zelf een afstandscriterium, het regeerakkoord geeft die ruimte', merkte August de Loor van de Stichting Adviesbureau Drugs op.

Of Amsterdam inderdaad de 43 coffeeshops tot sluiten zal dwingen, is nog niet duidelijk. Na kritiek uit de gemeenteraad zei Cohen nogmaals naar het afstandscriterium te zullen kijken. De gemeente wacht daarbij 'met spanning' op een brief van het kabinet, waaruit duidelijk moet worden in hoeverre de hoofdstad zelf kan bepalen hoe ver coffeeshops van scholen moeten liggen.

Burgerlijke ongehoorzaamheid
Oud-gemeenteraadslid Leonardo Jacobs namens De Groenen riep de gemeente op tot 'enige burgerlijke ongehoorzaamheid' mocht het kabinet toch een hard afstandcriterium opleggen. 'Zoals in de Gouden Eeuw; toen werd de betere politiek in het gemeentehuis op de Dam gemaakt en niet in Den Haag.'

'Amsterdam moet eigen lijn volgen met coffeeshops' - Kunst - de Volkskrant

Geen opmerkingen: