vrijdag, januari 22, 2010

Giro 555: de wereld weet weer hoe zeer wij deugen - en zo is't maar net ...

Giro 555: de wereld weet weer hoe zeer wij deugen

'Gulle' Nederlanders schenken 41 miljoen euro aan de slachtoffers van Haïti, Koenders verdubbelt het bedrag. Haïti blijft natuurlijk arm, maar de wereld weet weer wat een aardig en meelevend volk de Nederlanders zijn

Door Gertjan van Schoonhoven

Geert Wilders had het rode 555-shirt niet aan, in tegenstelling tot collega-telefonist André Rouvoet Geert Wilders had het rode 555-shirt niet aan, in tegenstelling tot collega-telefonist André Rouvoet

Nederland is altijd op z'n gezelligst als er ergens ver weg net een verschrikkelijke ramp is gebeurd. Dan ondergaan we als volk een metamorfose die zich nog het beste laat omschrijven als een elfstedenkoorts van goedertierenheid. Alles wordt uit de kast gehaald om op Giro 555 de miljoenen zo hoog mogelijk op te laten lopen.

Om te beginnen is er natuurlijk de nationale tv-uitzending, waarin – als toppunt van verbroedering – de 'commerciële' en de 'publieke' omroepen samenwerken, en waaraan een lange stoet bekende Nederlanders (die je meestal niet kent) zijn medewerking verleent.

Alle zonden zijn dan even vergeven: zelfs het nationale zwarte schaap Geert Wilders zat gisteravond in het 'belpanel', zij het gelukkig niet in zo'n maf rood 555-shirt. Als tv-kijker mis je op zo'n moment alleen nog Mohammed Bouyeri die, nadat zijn handboeien zijn verwijderd, Wilders huilend in de armen valt en daarna fanatiek gaat bellen voor Haiti. Bij zoveel leed verbleken immers alle andere geschillen.

Scholieren
De rest van het land zit ook niet stil. Bakkerij Van der Waal uit Ridderkerk bakt een speciaal volkorenbrood met 555 erop. Leerlingen van een school in Capelle aan den IJssel wassen auto's voor Haïti, bakken koekjes voor Haïti en zamelen lege flessen in voor Haïti. Lingerieketen Hunkemöller staat van elke verkochte bh één euro af aan Haïti. Een complete generatie basisschoolleerlingen groeit op die over tien jaar wel weten waar Haïti ligt, maar Zutphen nog steeds in Duitsland plaatsen.

Het geheel wordt vervolgens afgesloten door een van de minst bekende leden van het kabinet, de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, die het ingezamelde bedrag royaal 'verdubbelt'. Hij kijkt er dan bij alsof hij het uit eigen zak betaalt en die 41 miljoen niet óók is opgebracht door gewone Nederlanders, zij het dan niet door het bakken van speciale volkorenbroden.

Nut
Het praktische nut van dit alles is gering. Hulporganisaties weten doorgaans niet wat ze met al dat geld aanmoeten. Maar daar gaat het ook niet om. Het nut van inzamelacties als die voor Haïti is dat we de wereld dan kunnen laten zien wat voor ontzettend aardig, meelevend volk we zijn. Die behoefte is enorm, blijkt bij elke ramp – de aardigheid spuit dan onze oren uit.

Beetje sneu dus voor de stichting SIRE dat ze uitgerekend deze week een campagne begon met als strekking dat we met z'n allen niet meer weten om te gaan met 'aardigheid'. Het ongelijk van deze cultuurpessimistische prietpraat is gisteravond wel aangetoond. Alleen daarom al mag de actie voor Haiti zeer geslaagd worden genoemd.

En nu maar wachten op de berichten dat 93 procent van het ingezamelde geld 'niet goed is aangekomen'.

Elsevier.nl - Commentaren - Giro 555: de wereld weet weer hoe zeer wij deugen

Geen opmerkingen: