donderdag, februari 19, 2009

Ajax - Duels Ajax en Feyenoord zonder uit-fans

Duels Ajax en Feyenoord zonder uit-fans

Tijdens de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord van afgelopen zondag vonden verschillende incidenten plaats. Foto ANP
update  
AMSTERDAM - De wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord worden de komende vijf jaar zonder supporters van de bezoekende club gespeeld. Dat hebben de burgemeesters Job Cohen van Amsterdam, Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en de KNVB gisteravond besloten.

Hun besluit viel naar aanleiding van ongeregeldheden zondag rond de Amsterdam Arena.

De maatregel wordt na twee jaar opnieuw bekeken, waarna de termijn eventueel ingekort kan worden. Bij een wedstrijd tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord werden vorige week al kwetsende spreekkoren aangeheven. De beide burgemeesters kondigden daarop harde maatregelen aan als zich bij Ajax-Feyenoord, afgelopen zondag, opnieuw incidenten zouden voordoen.

Die waarschuwing werd door supporters genegeerd: Ajaxfans zongen 'Als de lente komt dan gooien wij, bommen op Rotterdam', Feyenoordfans riepen 'Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas'. Rond het duel van zondag hield de politie dertig Ajaxfans aan.

Naar aanleiding van supportersrellen werd al in 2005 door burgemeesters, clubs en KNVB afgesproken dat als zich bij volgende wedstrijden weer ongeregeldheden zouden voordoen een 'vijfjarenregime' van kracht zou worden. Zondag werden dertig Ajaxfans aangehouden. Voor de zogeheten beloftenelftallen geldt zelfs dat de onderlinge duels de komende twee seizoenen helemaal zonder publiek worden gespeeld.

Ajax liet gisteren vanuit Florence, waar de ploeg vanavond voor de Uefa Cup speelt, weten dat het eerder afgesproken convenant zal worden gerespecteerd. ''We kennen het convenant, we weten dat er ongeregeldheden zijn geweest. Dat betreuren we. We kunnen niet anders dan dit respecteren,'' aldus woordvoerder Miel Brinkhuis.

''Ajax is wel blij dat de periode na twee jaar wordt geƫvalueerd. De club blijft op het standpunt staan dat fans van beide clubs bij de wedstrijden aanwezig moeten kunnen zijn.''

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vindt het 'spijtig' dat het besluit over het weren van uitsupporters ook echte voetballiefhebbers treft. De gevolgen waren in zijn ogen ruim van te voren duidelijk gemeld. ''Je bent als bestuurder geen knip voor de neus waard als je dan niet optreedt.''

Volgens burgemeester Job Cohen was er eigenlijk geen keus meer en konden de betrokken partijen niet anders dan eerder gemaakte afspraken nakomen. In Zeist zijn de beelden nog eens bekeken van de ongeregeldheden. Beide burgemeesters vinden het onvoorstelbaar wat er zondag is gebeurd. ''Als je ziet wat daar gebeurt... Onbegrijpelijk is dat,'' aldus Cohen. (HET PAROOL)

Geen opmerkingen: