zaterdag, februari 28, 2009

KPN en T-Mobile leveren mogelijk umts-licenties in

KPN en T-Mobile leveren mogelijk umts-licenties in

T-Mobile en KPN voldoen mogelijk niet aan de eisen voor de umts-licenties die ze door de overnames van Orange en Telfort verwierven. Om een boete te vermijden zouden ze de licenties moeten inleveren of een extra netwerk moeten aanleggen.

OrangeHet Agentschap Telecom onderzoekt momenteel of providers voldoen aan de voorwaarden die het ministerie van Economische Zaken bij de veiling van de umts-frequenties heeft gesteld. Zo wordt van elke koper van een licentie verlangd dat die een netwerk exploiteert. De netwerken moeten aan diverse voorwaarden voldoen, zoals dekking op spoor- en snelwegen en in steden met meer dan 35.000 inwoners.

Providers die in gebreke blijven, kunnen een boete van vijf miljoen euro per kwartaal opgelegd krijgen zolang ze niet aan de voorwaarden voldoen. Om die boete te vermijden kunnen de providers de netwerken alsnog opbouwen of hun licenties inleveren, waarna die opnieuw worden geveild. Het inleveren van de licenties zou de meest logische optie zijn, denkt ict-jurist Arnoud Engelfriet: "KPN en T-Mobile hebben al een licentie, dus ze hebben niet veel belang bij die tweede licentie. Ze zullen dus sneller geneigd zijn die op te geven."

KPN nam Telfort in 2005 over, nog voordat Telfort een eigen umts-netwerk had opgetuigd. Het netwerk van Orange voldeed wel aan de licentie-eisen, maar T-Mobile heeft het netwerk van Orange na de overname deels in zijn eigen netwerk geïntegreerd en deels afgebouwd.

TelfortWoordvoerder Gernant Dekens van het Agentschap Telecom wil niet vooruitlopen op de resultaten van het onderzoek. "Wij gaan dat eerst met de providers bespreken. Vervolgens mogen zij, als ze dat willen, bij de rechter tegen ons besluit in beroep gaan. Pas als dat allemaal achter de rug is, publiceren we het onderzoek." Het zal volgens Dekens nog 'enkele weken tot maanden' duren voordat de conclusies openbaar worden gemaakt.

T-Mobile is niet bang voor de resultaten van het onderzoek. "Wij hebben de voorwaarden niet geschonden", zegt woordvoerster Priscilla Tomasoa. "De netwerkcapaciteit waarmee Orange voldeed aan de eisen hebben we geïntegreerd in ons netwerk. Daarmee voldoen we dus aan de voorwaarden van twee licenties." KPN vindt ook dat ze zich aan de voorwaarden houden, zegt woordvoerder Steve Hufton. "Het gaat erom dat mensen overal gebruik kunnen maken van ons umts-netwerk en dan maakt het niet uit of er Hi, KPN of Telfort in beeld staat, lijkt me." KPN werd overigens al eerder door het Agentschap Telecom op de vingers getikt  vanwege het niet gebruiken van de licentie.

KPN en T-Mobile leveren mogelijk umts-licenties in | Mobile | Tweakers.net Nieuws

Geen opmerkingen: