zaterdag, februari 28, 2009

Staatssecretaris stelt wimaxveiling uit tot 2010


Staatssecretaris stelt wimaxveiling uit tot 2010

Door Arnoud Wokke, zaterdag 28 februari 2009 11:33, views: 1.838

Staatssecretaris Heemskerk heeft de veiling van de 2,6GHz-frequenties, die gebruikt kunnen worden voor wimax en lte, opnieuw uitgesteld. De veiling zal plaatsvinden in 2010. Het uitstel kan rekenen op kritiek vanuit de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Heemskerk maakte het uitstel vrijdagavond bekend. Het uitstel is volgens Heemskerk nodig, omdat hij nu geen vijf, maar zes licenties wil gaan veilen. Daarop moet de software worden aangepast, waardoor de veiling pas negen maanden later plaats kan vinden.

CDA-Kamerlid Jos Hessels noemt het uitstel 'belachelijk'. "Zo'n aanpassing van de voorwaarden voor de veiling vergt echt geen negen maanden uitstel." De software en de juridische aspecten kunnen volgens Hessels veel eerder geregeld zijn. "Ik wil dat die veiling eerder wordt gehouden. Ik ga hierover nog een hartig woordje spreken met Heemskerk."

Heemskerk heeft de zesde licentie toegevoegd naar aanleiding van een motie van de Tweede Kamer. Deze motie, ingediend door PvdA-Kamerlid Martijn van Dam hield eigenlijk in dat een van de vijf licenties niet naar een telecomprovider of kabelaar zou gaan. Heemskerk vond dat 'discriminatoir' tegenover de kabelaars UPC en Ziggo, die interesse hebben in een licentie en besloot daarom een zesde frequentiekavel toe te voegen.

De veiling van de 2,6GHz-frequenties is bedoeld om mobiele netwerken van de vierde generatie in Nederland op te zetten. Het Ministerie van Economische Zaken zou het liefst zien dat bedrijven die de veiling winnen een wimax- of lte-netwerk opzetten, maar dat is niet verplicht: in theorie mag zo'n bedrijf ook een gsm- of umts-netwerk aanleggen. De veiling van de frequenties stond oorspronkelijk gepland voor 2007.

Staatssecretaris stelt wimaxveiling uit tot 2010 | Mobile | Tweakers.net Nieuws

Geen opmerkingen: