dinsdag, maart 16, 2010

SIDN neemt nieuw domeinregistratiesysteem in gebruik

SIDN neemt nieuw domeinregistratiesysteem in gebruik

De SIDN neemt woensdag een nieuw domeinregistratiesysteem in gebruik dat het voor domeinnaambezitters eenvoudiger maakt om naar een andere registrar te verhuizen. Ook stapt de organisatie over op een geavanceerdere dns-check.

Op dinsdag en woensdag is het registreren van domeinnamen niet mogelijk vanwege de overstap naar het nieuwe systeem. Woensdagmiddag moet het nieuwe systeem operationeel zijn. Vooral registrars krijgen te maken met de veranderingen, maar ook voor bezitters van een .nl-domeinnaam zullen diverse zaken wijzigen, zoals het afschaffen van de verplichting om getekende formulieren te gebruiken om wijzigingen voor hun domeinnamen door te voeren. Bezitters kunnen straks online wijzigingen als verhuizingen, opheffingen en overdragingen doorgeven, wat de administratie aanzienlijk moet vereenvoudigen.

"Met de overstap van DRS4 naar DRS5 oftewel Domain Name Registration System 5 hebben we een realtime interface ingevoerd. Daarmee komen we vooral tegemoet aan de wensen van registrars", vertelt Lycke Hoogeveen, woordvoerster van de SIDN. Registrars kunnen dankzij de nieuwe interface direct wijzigingen doorvoeren.

De grootste wijziging betreft de verhuisprocedure. De SIDN gaat gebruikmaken van authorisatiecodes, die de organisatie tokens noemt, om verhuizingen te valideren. Een domeineigenaar kan zo'n token bij zijn oude registrar opvragen en doorgeven aan de nieuwe, die vervolgens de verhuizing afrondt door deze samen met het token bij de SIDN aan te melden. De hele procedure zou zo nog maximaal vijf dagen in beslag nemen.

Naast de verandering van registratiesysteem neemt de SIDN een uitgebreidere dns-check in gebruik. Het nieuwe controlesysteem kan beter overweg met ipv6, ondersteunt nu ook dnssec, en kan op edns-ondersteuning van nameservers en tcp-ondersteuning controleren. Een handige wijziging is verder dat de check ook gebruikt kan worden voor domeinnamen die niet op .nl eindigen.
SIDN neemt nieuw domeinregistratiesysteem in gebruik | Pro | Tweakers.net Nieuws

Geen opmerkingen: