vrijdag, april 09, 2010

Goh wat raar.... Hoge Raad: SGP mag vrouwen niet langer uitsluiten..

Hoge Raad: SGP mag vrouwen niet langer uitsluiten

vrijdag 9 april 2010 12:13 Fundamentalisme eindelijk onderkend in Nederland????

De regering moet stappen ondernemen zodat de SGP vrouwen voortaan niet meer anders behandelt dan mannen. Vrouwen mogen binnen de partij geen bestuurlijke functies bekleden.

Bas van der Vlies (l) en Kees van der Staaij in gesprek Bas van der Vlies (l) en Kees van der Staaij in gesprek

De nieuwe lijst; alleen mannen

  • Vrijdag maakte de SGP, vlak na de uitspraak van de Hoge Raad, ook haar nieuwe kandidatenlijst bekend voor de verkiezingen van 9 juni.
  • Zoals verwacht, staan er alleen mannen op. Lijsttrekker is Kees van de Staaij, de nummer twee wordt Elbert Dijkgraaf, hoogleraar Economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam

Dat maakte de Hoge Raad vrijdag bekend.

De partij mag vrouwen niet langer uitsluiten van passief kiesrecht, omdat dit indruist tegen het VN-vrouwenverdrag. De Hoge Raad meent dat de SGP haar opvattingen niet kunnen worden ontzegd, maar dat de manier waarop ze die in de praktijk brengt, onaanvaardbaar is.


Kieslijst

De uitspraak houdt in dat de regering, desnoods met wetgeving, de SGP ertoe moet aanzetten vrouwen op de kieslijst te zetten. Het oordeel is in lijn met het eerdere uitspraken van de advocaat-generaal, de adviseur van de Hoge Raad.

In een reactie laat de SGP weten de uitspraak 'onbegrijpelijk' te vinden. 'Dit noemt men een rechtsstaat,' twittert SGP-woorvoerder
Menno de Bruyne teleurgesteld. Ook de ChristenUnie is negatief. De partij spreekt van 'een heilloze weg' als de staat partijen in een bepaalde richting gaat duwen.

Het
Clara Wichmannfonds, de aanjager van het proces tegen de SGP, is tevreden en hoopt dat de staat snel stappen tegen de partij gaat ondernemen.

Vrouwenkwestie

De vrouwenkwestie speelt al jaren. Voorgaande regeringen zagen echter af van stappen tegen de partij, mede vanwege de vrijheid van godsdienst en -vereniging.

Er zijn tevens, onder meer door de advocaat-generaal, kritische kanttekeningen geplaatst bij de vraag of de rechter de staat mag voorschrijven om op een bepaald terrein met wetgeving te komen.

Percentage
Het gerechtshof, dat in 2007 oordeelde dat het SGP-standpunt in strijd is met het VN Vrouwenverdrag, is van mening dat wetgeving de enige optie is, omdat positief stimulerende maatregelen en gesprekken ontoereikend zouden zijn.


Komt er daadwerkelijk wetgeving, zoals een minimum percentage vrouwen op de kieslijst, dan zal dat voor alle partijen gelden. De SGP kan er dan nog voor kiezen om naar het
Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

Partijvoorzitter Wim Kolijn zei na de uitspraak van het gerechtshof in 2007 dat 'het standpunt niet zal veranderen door druk van buitenaf'. Mocht de SGP ertoe gedwongen worden vrouwen te kandideren, dan is de mogelijkheid dat de SGP zichzelf opheft, aanwezig.

Door Jeroen Langelaar
Elsevier.nl - Politiek - Hoge Raad: SGP mag vrouwen niet langer uitsluiten

Geen opmerkingen: