vrijdag, april 09, 2010

Zonde... - Oudste familiebedrijf overweegt vertrek uit de stad

Oudste familiebedrijf overweegt vertrek uit de stad

Herengracht 462, pand te huur van de Van Eeghen Group. foto: Klaas Fopma
AMSTERDAM - Te huur: bijna vijfhonderd vierkante meter kantoorruimte bij het oudste familiebedrijf van Amsterdam. Van Eeghen heeft ruimte over op de Herengracht en staat zelfs open voor een vertrek uit het pand waarin het al 250 jaar zetelt.

Van Eeghen, opgericht in 1662, is het oudste bedrijf in Amsterdam dat nog altijd in handen is van de oprichtersfamilie. Het handelsbedrijf behoort zelfs tot de vijftig oudste familiebedrijven te wereld. Het bedrijf groeide uit in de achttiende en negentiende eeuw uit tot een van de belangrijkste ondernemingen van het land, met een eigen rederij en een bank, Oyens & Van Eeghen.

Van Eeghen zit al 250 jaar in een historisch pand in de Gouden Bocht van de Herengracht, ook eigendom van het bedrijf. Daar spat de geschiedenis van de muren: portretten van voorvaderen, oorkondes en oude landkaarten.

De handelsfirma staat nu open voor een vertrek van deze historische grond en zelfs uit Amsterdam, waar het al eeuwen is gevestigd.

Van Eeghen heeft twee ruimtes te huur gezet, op de beletage en de eerste verdieping, voor 250 euro per vierkante meter. Indien gewenst kan ook het gehele pand worden gehuurd. Bij een goed bod is de firma Van Eeghen bereid te verhuizen.

Het bedrijf heeft ruimte over, nu het de handel in kruiden en specerijen, de oeractiviteit van de firma, heeft ondergebracht in de Canadese vestiging, omdat in Noord-Amerika meer vraag is naar die producten. ''Als de kinderen het huis uit zijn, vragen de ouders zich toch ook af of ze wel in zo'n groot huis blijven zitten,'' aldus directeur Willem van Eeghen, de veertiende generatie die leiding geeft aan het bedrijf.

''Ik zou het jammer vinden als we zouden vertrekken,'' zegt Van Eeghen. ''We zijn erg verbonden met dit pand.'' Maar als hij het zakelijk bekijkt, kan hij zich best voorstellen dat zijn bedrijf naar, pak hem beet, de Zuidas verhuist. Of zelfs naar een plek buiten Amsterdam. ''Niets is voor de eeuwigheid.''

Door de verhuizing van de kruidenhandel naar Canada zijn twaalf banen verdwenen in Amsterdam. Op de Herengracht werken nog twintig mensen. Van?Eeghen zegt dat de herschikking niet nodig was vanwege financiële problemen. Het bedrijf heeft wel last van de crisis, maar is gezond en maakt winst.

De verplaatsing van de kruidenhandel is evenmin opmaat voor de ontmanteling van de Nederlandse activiteiten, zegt Van Eeghen. Het Amsterdamse hoofdkantoor doet de handel in ingrediënten voor de voedingsmarkt, zoals vitamines, mineralen en vetzuren. Hij acht het wel waarschijnlijk dat zijn bedrijf op den duur alleen nog zal handelen in voedingsingrediënten. ''Een goed bod op de specerijenhandel zouden we accepteren, maar we lopen er niet mee te leuren.''

Van Eeghen zou dan afscheid nemen van de activiteit die het bedrijf groot heeft gemaakt. ''De markt in voedingsingrediënten is aantrekkelijk, omdat daarvoor veel extra kennis nodig is en de drempel voor andere bedrijven hoog is.'' (MICHIEL COUZY)
PAROOL: ECONOMIE - Oudste familiebedrijf overweegt vertrek uit de stad

Geen opmerkingen: