donderdag, april 01, 2010

Naakte danseressen naar Hermitage

Naakte danseressen naar Hermitage

AMSTERDAM - Het schilderij De dans van Henri Matisse (1869-1954) hangt vanaf donderdag in de Hermitage Amsterdam, meldt het museum.

Kunstverhuizers rollen maandag een kist met het  schilderij De dans van Henri Matisse in de Hermitage Sint Petersburg in  een vrachtauto. ANP
Kunstverhuizers rollen maandag een kist met het schilderij De dans van Henri Matisse in de Hermitage Sint Petersburg in een vrachtauto. ANP
De Dans is afkomstig uit de collectie van het staatsmuseum de Hermitage in Sint Petersburg en wordt zelden uitgeleend. Het ministerie van Cultuur in Moskou gaf onlangs toestemming om het monumentale doek voor zes weken in bruikleen te geven aan Amsterdam. Het is de eerste keer dat dit bekende doek in Nederland te zien zal zijn.

Het schilderij is volgens de organisatie een belangrijke aanvulling op de huidige tentoonstelling Matisse tot Malevich, pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage. Op De dans is te zien hoe vijf naakte vrouwen bewegen in een opzwepende dans. De komst naar Nederland is mogelijk gemaakt door de goededoelenorganisatie Turing Foundation. (ANP)
http://www.parool.nl/parool/nl/12/CULTUUR/article/detail/286896/2010/03/31/Naakte-danseressen-welkom-in-Hermitage.dhtml

Geen opmerkingen: