dinsdag, maart 17, 2009

Apple voegt push, copy/paste en Spotlight toe aan iPhone OS

Apple voegt push, copy/paste en Spotlight toe aan iPhone OS

Door Arnoud Wokke, dinsdag 17 maart 2009 19:50, views: 3.943

Apple heeft in de nieuwe versie van zijn iPhone OS push-, copy/paste- en Spotlight-functionaliteit toegevoegd. Push maakt multitasking overbodig, zegt de fabrikant. De software verschijnt deze zomer als update voor iPhone-gebruikers.

Apple iPhone OS 3.0 copy/pasteApple heeft het eerder beloofde Push Notifications nu pas ingebouwd, omdat het vanaf de grond af opnieuw opgebouwd moest worden, zo zei Scott Forstall, die namens Apple de functies van het nieuwe OS, versie 3.0, dinsdagavond onthulde. Push-berichten worden via een server van Apple gestuurd, wat het gemis van applicaties die op de achtergrond draaien moet compenseren. Volgens Apple kunnen die de accuduur met wel tachtig procent verlagen.

Applicaties draaien nu dus niet mee op de achtergrond, maar als iemand een chatgesprek wil beginnen, krijgt de iPhone-gebruiker via de Apple-server een berichtje dat iemand een chatbericht stuurt met de vraag of de applicatie geopend moet worden. Op deze manier gaat de accuduur met slechts een kwart achteruit, zegt Apple.

Het nieuwe OS wordt ook uitgerust met Spotlight, de zoekapplicatie die sinds enige jaren in Mac Os X zit. Hiermee kan door diverse applicaties gezocht worden, zoals mail, notities en de kalenderapplicatie. Die programma's hebben overigens ook allemaal een eigen zoekfunctie gekregen.

De cut-copy/paste-functie werkt via het dubbelklikken op een woord. Vervolgens verschijnt een popup, waar de gebruiker kan kiezen om te knippen, kopiëren of plakken. De selectie kan ook worden uitgebreid middels blauwe icoontjes die op het scherm verschijnen. Ongedaan maken gaat in de nieuwe firmware door de iPhone te schudden, waarna opties voor ongedaan maken verschijnen. De nieuwe versie van het OS zal voorts mms ondersteunen. Daarnaast kunnen gebruikers voortaan in alle applicaties typen in Landscape-mode.

Een van de andere nieuwe toepassingen is peer-to-peerconnectiviteit met iPhones in de buurt. Het vinden van apparaten gaat via bluetooth, maar de apparaten zijn aan elkaar gekoppeld via de Bonjour-techniek, waar iTunes ook gebruik van maakt voor het delen van muziek over een lokaal netwerk. Bovendien ondersteunt de iPhone met het nieuwe OS A2DP voor stero-bluetooth.

Gebruikers van applicaties kunnen met de nieuwe software ook content kopen in een applicatie. Als een game bijvoorbeeld tien levels heeft in de oorspronkelijke versie, kunnen de overige levels worden bijgekocht. Het verkoopmodel is hetzelfde als bij de verkoop van applicaties en verloopt via de iTunes Store, waarbij dertig procent van de opbrengst naar Apple gaat. Overigens kunnen ook kaarten van Google Maps in versie 3 van het OS in applicaties gebruikt worden.

Het nieuwe OS zal deze zomer als gratis update beschikbaar worden gesteld aan gebruikers van een iPhone en iPhone 3G. Gebruikers van een iPod Touch moeten tien dollar betalen voor de update. Bèta-tester kunnen de software vanaf dinsdagavond downloaden. Apple introduceerde het nieuwe iPhone OS op een bijeenkomst voor journalisten in Cupertino. Diverse Amerikaanse media werden vorige week uitgenodigd voor de 'sneak peek' van het nieuwe OS.

Apple iPhone OS 3.0

Apple voegt push, copy/paste en Spotlight toe aan iPhone OS | Mobile | Tweakers.net Nieuws

Geen opmerkingen: