maandag, maart 23, 2009

IJsbeermoeder neemt afscheid van dood kind - snif :-(

IJsbeermoeder neemt afscheid van dood kindIJsbeerdrama in Ouwehands.

RHENEN (ANP) - IJsbeertje Swimmer dat zaterdag dood ging in Ouwehands Dierenpark in Rhenen, is zondagochtend uit het buitenverblijf weggehaald. De verzorgers konden moeder Huggies weglokken.

Eerder liet ze zich niet weghalen. Huggies heeft uitgebreid afscheid genomen van haar dode kind.

Huggies en Walker mochten nadat Swimmer was weggehaald weer naar buiten. Dat is belangrijk voor Walker, zodat het dier zich verder goed kan ontwikkelen, zei een woordvoerder van het Dierenpark zondagochtend.

Het lichaam van Swimmer wordt maandagochtend naar Utrecht gebracht voor sectie. Het is nog niet duidelijk waardoor het ijsbeertje dood is gegaan. Het kan zijn dat het diertje is verdronken. De dood kan echter ook zijn veroorzaakt door een aangeboren afwijking, bijvoorbeeld aan het hart.

Swimmer, waarschijnlijk een vrouwtje, werd samen met Walker, waarschijnlijk een mannetje, begin december geboren. Het diertje woog nu 4 kilo en Walker 10. Dinsdag mochten ze onder leiding van Huggies voor het eerst naar buiten. Swimmer stond toen onwennig op de pootjes en struikelde over bijna ieder hobbeltje in het buitenverblijf. Vrijdag rende het beertje vrolijk rond en waren de spieren duidelijk veel sterker geworden.

Huggies kreeg tijd om afscheid te nemen van haar kind. Intelligente dieren als ijsberen en apen hebben tijd nodig om afscheid te nemen, aldus de woordvoerder van Ouwehands. Toch probeerden de verzorgers Huggies weg te lokken. Het Dierenpark waarschuwde bezoekers via borden en bij het ijsberenverblijf stond ook personeel om uitleg te geven.

Klik hier!

Huggies is een goede moeder, vinden de verzorgers. IJsberen hebben altijd een sterk moederinstinct, maar Huggies is bijzonder zorgzaam. Eind november 2005 kreeg ze de drieling Eva, Henk en Jelle en ze bracht die groot. Een ijsbeermoeder die dat voor elkaar krijgt, is heel zeldzaam. De drie verblijven nu in andere dierentuinen.

Huggies is in 1994 gevonden op een ijsschots voor de kust van Siberië. Ze was toen vijf maanden oud. Via Moskou kwam ze in Rhenen terecht. Vijf jaar geleden kreeg ze haar eerste kind: Freedom. Deze is inmiddels zelf moeder. Haar zoon Sprinter werd in december 2007 geboren. De verzorgers hopen over een kleine drie maanden Freedom en Sprinter bij Huggies en Walker te zetten. Walker mist zijn speelkameraadje en hij en zijn een jaar oudere neef zouden zich aan elkaar kunnen optrekken. In het verleden is dat goed gegaan met andere kinderen van Huggies.

Geen opmerkingen: