maandag, maart 23, 2009

KPN en T-Mobile verhogen snelheid 3g-netwerk tot 28Mbps

KPN en T-Mobile verhogen snelheid 3g-netwerk tot 28Mbps

Nederlandse telecomproviders gaan de komende jaren de snelheid van hun 3g-netwerk stapsgewijs verhogen naar 28,8Mbps. Dat hebben de twee providers desgevraagd aan Tweakers.net bevestigd. Wanneer dat gebeurt, is onduidelijk.

Logo's KPN, Vodafone en T-MobileAlle drie de Nederlandse providers met een eigen 3g-netwerk, KPN, Vodafone en T-Mobile, bieden een maximale snelheid aan van 7,2Mbps, de uploadsnelheid ligt maximaal op 1,4Mbps. Via een upgrade moet dat binnen afzienbare tijd, waarschijnlijk een tot anderhalf jaar, opgetrokken worden naar het dubbele: 14,4Mbps. Die verhoging is relatief eenvoudig, omdat het om een upgrade gaat van de software.

Een volgende verhoging, van 14,4 naar 21,6Mbps vergt meer dan een software-upgrade: de masten moeten worden aangepast worden met nieuwe apparatuur. Vandaar dat die aanpassing nog wel eens langer kan duren, zegt Henny van der Heijden van T-Mobile. "De verhogingen staan allemaal geprogrammeerd, maar de stap van 14,4 naar 21,6 en 28,8Mbps vergt wat meer tijd vanwege de aanpassingen die gedaan moeten worden. We hebben er daarom nog geen tijdspad voor."

Voor KPN geldt hetzelfde, zegt woordvoerster Gabry de Kovel tegen Tweakers.net. "In de loop van het jaar gaat het netwerk naar 14,4Mbps. Daarna gaan we ons netwerk verder upgraden, maar wanneer dat zal plaatsvinden, kunnen we nog niet zeggen." Vodafone heeft nog geen plannen voor een upgrade. "Misschien wel een keer, want netwerken worden altijd sneller en nooit langzamer. Maar op dit moment denken wij dat de markt genoeg heeft aan 7,2Mbps", zegt Nicole Tuts van Vodafone.

Overigens is de huidige hardware vaak niet toegerust voor de nieuwe snelheden: de meeste smartphones hebben bijvoorbeeld een maximale 3g-snelheid van 7,2Mbps. De Oostenrijkse provider Mobilkom kondigde onlangs als eerste Europese telecomprovider aan om klanten een internetsnelheid aan te bieden van 28,8Mbps via het 3g-netwerk. De Australische provider Telstra wil dit jaar de snelheid nog verhogen naar 42Mbps.

KPN en T-Mobile verhogen snelheid 3g-netwerk tot 28Mbps | Mobile | Tweakers.net Nieuws

Geen opmerkingen: