dinsdag, juni 30, 2009

Onderzoek ADHD-medicijn

SpitsNieuws : Onderzoek ADHD-medicijn

Onderzoek ADHD-medicijn

Er moet wetenschappelijk onderzoek komen naar de bijwerkingen van medicijnen tegen ADHD. Dat wil de Europese Commissie.

Volgens de Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA kan de werkzame stof methylfenidaat in medicijnen zoals Ritalin depressie, zelfmoordgedachten en psychoses versterken of zelfs veroorzaken.

Dat schrijft het Nederlands Dagblad. In welke mate de medicijnen psychische klachten versterken of veroorzaken, is nog onbekend.

maandag, juni 29, 2009

Apple doet niet mee aan standaard oplader mobiele telefoons - toch jammer ...

Apple doet niet mee aan standaard oplader mobiele telefoons
ImageApple doet niet mee aan een nieuwe standaard voor opladers van mobiele telefoons. De standaard wordt door diverse grote fabrikanten ondersteund.

Dankzij de nieuwe standaard zullen consumenten met één en dezelfde oplader verschillende merken en type mobiele telefoons kunnen opladen.

AT&T, LG, Motorola, Nokia, Orange, Qualcomm, Samsung, Sony Ericsson, T-Mobile, en Vodafone hebben gezegd mee te werken aan de standaard, die gebaseerd is op micro-USB aansluitingen.

Apple werkt echter niet mee aan deze standaard, die in 2012 zijn vruchten zal moeten afwerpen. Het bedrijf gebruikt sinds 2002 de "Universal Dock Connector" op alle iPods en de iPhone.

Bron: Apple Insider.

Oi Va Voi - Every Time, Live @ De Oosterpoort, Groningen (NL) - 22.06.2009

Oi Va Voi - Yesterday's Mistakes live @ Oosterpoort, Groningen (06/22/09)

Oi Va Voi - Crimea live @ Oosterpoort, Groningen (06/22/09)

Cheerleader zijn is gevaarlijkste sport....


Meer dan 2 meisjes invalide per jaar

Cheerleader zijn is gevaarlijkste sport

De meest gevaarlijke schoolsport in Amerika is cheerleader zijn.

Tussen 1982 en 2007 zijn 67 zwaai-meisjes zwaar gewond geraakt, overleden of voor het leven invalide geraakt.

Levensgevaarlijk, die meiden:

cherlgr02418814.jpg

zondag, juni 28, 2009

EO: Michael Jackson is NIET bij Allah...

Volgens de EO: Michael Jackson is NIET bij Allah....

eopist.jpgJermaine Jackson vertelde de pers vrijdag over het overlijden van zijn broer, en sprak hierbij de woorden 'May Allah be with you Michael, always'. Och verrek ja, MJ had zich ooit 'es tot de islam bekeerd, bijna vergeten... Bij de EO blijft het hier echter niet bij. Die omroep vindt dat Michael op dit moment helemaal niet bij Allah maar gewoon bij God vertoeft. Dat is namelijk het enige ware geloof en die rare neger lult dus uit z'n nek. En wat doe je dan als goede gristen-televisiemaker? Precies, even de ondertiteling aanpassen. Zijn ze wel gewend daar, dat soort trucs. Hier het EO fragment (rond 5 min), en hier hetzelfde fragment met NOS ondertitels.
GeenStijl : EO: Michael Jackson is NIET bij Allah

zaterdag, juni 27, 2009

T-Mobile klachtenafhandeling: een persoonlijk relaas -One More Thing

Onlangs schreven we nog dat we met T-Mobile als exclusieve distributeur van de iPhone in Nederland weinig reden tot klagen hebben. De prijzen van toestel en abonnement behoren tot de laagste in de wereld, er zijn geen strikte downloadlimieten of verkapte fair use policies, en zelfs over zaken als tethering en VOIP-telefonie lijkt T-Mobile niet echt wakker te liggen. Mooi voor elkaar dus.

Toch lijkt niet alles pais en vree te zijn bij de provider. Met name de afhandeling van -frequent voorkomende- klachten lijken een doorn in het oog te zijn van sommige gebruikers, en ook de kundigheid en professionaliteit van het personeel "op de vloer" laat in sommige gevallen te wensen over.

Eén van deze klachten is het zeer uitgebreid bedocumenteerde probleem met de haarscheurtjes in de, met name witte, iPhone 3G. Diverse sites hebben hier al aandacht aan besteed, consumenten-programma's als Kassa hebben er uitgebreid over bericht, en in de diverse forums zijn tientallen persoonlijke verhalen te vinden over mensen die met het probleem te maken kregen. Officieus heeft Apple het probleem ook erkend, want klanten met het euvel die een toestel in Amerika bij een Apple Store hebben gekocht krijgen in veel gevallen zonder al te veel vragen een nieuw exemplaar mee naar huis.

Wat volgt is het persoonlijke verhaal van een goede vriend van mij, die met een van zijn iPhones ook te maken kreeg met het scheurtjes-euvel. Met zijn toestel in de hand vervoegde hij zich dan ook bij zijn plaatselijke T-Mobile winkel in Eindhoven. Het winkelpersoneel erkende bekend te zijn met de klacht, en bood aan het toestel in te nemen en te laten onderzoeken om het mogelijk te kunnen vervangen of repareren. Mijn vriend stemde hier uiteraard mee in, maar vroeg of het OK was dat hij zijn iPhone eerst mocht wissen, alvorens hem in de winkel achter te laten. Zijn zakelijke correspondentie, klantenbestand en andere gevoelige informatie stond immers nog op het apparaat. Hier werd mee ingestemd, waarop hij de "herstel"-functie activeerde.

Ondertussen werden de benodigde papieren gezocht, en kreeg mijn vriend de vraag wat het IMEI-nummer van het toestel is. Na een verbaasde blik van hem richting de dienstdoende medewerker, antwoordde deze dat hij dat nummer in het toestel kon vinden. Omdat het toestel op dat moment bezig was met de herstel-procedure, was het nummer uiteraard niet opvraagbaar. De medewerker zei vervolgens dat mijn vriend dan maar moest wachten tot het proces was afgelopen. In de wetenschap dat dit proces 1 á 2 uur kan duren, vraagt mijn vriend zich af waarom de medewerker niet om het IMEI-nummer vroeg vóórdat hij ermee accoord ging dat het toestel werd gewist. Het antwoord was dat het niet mogelijk zou zijn om het IMEI-nummer in het systeem terug te vinden, omdat de telefoon "online, en niet in de winkel" was aangeschaft. Toen mijn vriend aangaf geen tijd te hebben om 2 uur in de winkel te wachten, en toch aandrong op het elders achterhalen van de benodigde gegevens, werd de man boos en stelde voor "om het probleem buiten even samen met hem op te lossen".

Nog verbouwereerd van zulk een gebrek aan professionaliteit, ving mijn vriend ondertussen flarden op van het gesprek dat een andere medewerkster ondertussen voerde (met de T-Mobile support desk voor verkopend personeel) : "Oh ja, nu zie ik het! Het staat gewoon hier rechts onder in het scherm inderdaad". Verdere vragen bleven uit, en het toestel werd (niet gesealed) ingenomen. Hij moest een drietal formulieren ondertekenen, waarvan hij één exemplaar mee naar huis kreeg.

Enige tijd later ontving hij een op T-Mobile briefpapier gedrukte brief van de firma Solid Vision BV uit Rijswijk. Volgens de brief was er sprake van vochtschade, waardoor hij in zijn geheel geen recht meer had op garantie. De keuze die hem werd geboden is een reparatie voor 269,09 euro, of het retour sturen van het apparaat.

Verbaasd over het feit of, zélfs wanneer er inderdaad vochtschade geconstateerd zou zijn, dit inderdaad zou hebben kunnen leiden tot de haarscheurtjes, nam hij contact op met genoemde firma. De medewerkster aan de telefoon erkende meteen dat vocht waarschijnlijk niet de oorzaak zou kunnen zijn van de haarscheurtjes. Desalniettemin had hij geen recht meer op garantie, want deze is in het geval van vochtschade automatisch helemaal niet meer van toepassing. Dit alles ondanks het feit dat de klacht geen enkele relatie heeft met het argument waarmee de klacht van tafel wordt geveegd.

Mijn vriend is er 100% van overtuigd dat het toestel nooit of te nimmer met enig vocht in aanraking is geweest, buiten wellicht wat zweetdruppels op een zomerse dag, of spuugspetters na weer een enthousiaste demonstratie "Ocarina blazen". T-Mobile en Apple beroepen zich echter op de "vocht-indicatoren" in de dock-connector en de koptelefoonaansluiting. Deze zouden roze uitslaan wanneer het toestel nat is geweest. Op dat moment draaien beiden firma's de bewijslast om, en heeft de klant geen poot meer om op te staan. Het is uiterst twijfelachtig of de indicatoren überhaupt goed werken, iets wat op zeer veel websites in twijfel wordt getrokken en wat te lezen is in de tientallen persoonlijke annekdotes van gedupeerde gebruikers.

Mijn vriend kon ook de duivelse gedachte dat eerder genoemde gefrustreerde medewerker wellicht een seconde de onderkant van zijn iPhone in het bodempje van zijn goed gekoelde bekertje T-Mobile water heeft gedipt nauwelijks onderdrukken. Niet waarschijnlijk uiteraard, maar hypothetisch gezien een verklaring voor het uitslaan van de vochtindicatoren die T-Mobile, naar eigen zeggen althans, vrijpleiten van elke verantwoordelijkheid ten opzichte van de klant.

Uiteraard is er in Nederland sprake van wetgeving die consumenten beschermt, en is het nog steeds zo dat bedrijven verplicht zijn een deugdelijk product te leveren, wat zij bij het constateren van eerder genoemde fabrikageproblemen direct dienen te vervangen, danwel het aankoopbedrag dienen te restitueren. Het lijkt bovendien niet waarschijnlijk dat er wetten zijn die het bedrijven toestaan om klachten van klanten af te wijzen op basis van roze vochtindicatortjes die op de eerste plaats niet de oorzaak van genoemde klacht kunnen aangeven, maar die bovendien uiterst twijfelachtig zijn waar het aankomt op het daadwerkelijk constateren van overmatige hoeveelheden vocht. Helaas hebben de meeste consumenten noch de juiste juridische kennis, noch de tijd of het geld om dergelijke geschillen aan te vechten.

Pikant is verder dat Ruud Huigsloot, de manager van T-Mobile e-business, zich vandaag in een interview liet ontvallen dat de iPhone "zeer waterbestendig" is (op 03:05). We zijn benieuwd naar wat Huigsloot hieronder verstaat.

http://www.onemorething.nl/?p=showarticle&art_id=4317

vrijdag, juni 26, 2009

Stille tocht voor verongelukte jongen - AT5 Nieuws

Stille tocht voor verongelukte jongen

Vanaf het Marnixplein is donderdagavond om zeven uur een demonstratieve stille tocht gehouden voor de verongelukte Boris Kouwen.

Check de video via de link: Stille tocht voor verongelukte jongen - AT5 Nieuws

Honderden mensen waaronder veel kinderen, liepen de tocht. Ook de vader van de verongelukte jongen was erbij. De sfeer was verdrietig en ingetogen. Kinderen droegen borden waarop het symbool voor snelweg met een rode streep erdoor te zien was. De stoet liep via de Korte Marnixstraat tot aan het Haarlemmerplein en daarna via dezelfde route weer terug.

De tocht was ook opgedragen aan alle andere verkeersslachtoffers die de Marnixstraat de afgelopen jaren heeft geeist.

Afgelopen vrijdag kwam de 12-jarige Boris om het leven op het Marnixplein, toen hij op weg naar school werd aangereden door een vrachtwagen. Het was het zoveelste ongeluk op het drukke en onoverzichtelijke kruispunt. Voor de bewoners was na dit verschrikkelijke ongeluk de maat vol. Afgelopen dinsdagochtend schilderden zij zelf een zebrapad op het drukke verkeersplein en gistermiddag spraken ze in bij de gemeenteraad in de hoop dat er zo snel mogelijk noodmaatregelen worden genomen om het verkeerspunt veiliger te maken. Inmiddels staan er, tot het eind van het schooljaar verkeersregelaars op het plein. In maart 2010 zal de Marnixstraat geherprofileerd worden.
Stille tocht voor verongelukte jongen - AT5 Nieuws

Agent via GPS aangestuurd

Agent via GPS aangestuurd

Agenten in Friesland worden straks via hun gsm met GPS aangestuurd.

De bewegingen van tweehonderd dienders worden vanaf 1 augustus 24 uur per dag gevolgd. Als er een melding is, en er is een agent in de buurt, wordt hij of zij opgeroepen. Ook als ze geen dienst hebben. Wie echt even niet gevonden wil worden, kan de gsm uitzetten.

De politie hoopt zo sneller te kunnen reageren op meldingen van de bevolking.

De agenten doen op vrijwillige basis mee aan het experiment, schrijft de NRC.


Ik geef je een roosje

Ik geef je een roosje

Unlock je iPhone 3G legaal ( na één jaar )

Morgen ligt hij in de winkel, de iPhone 3GS. Je hebt je tot nu toe kunnen inhouden en de bestelknop is dus onberoerd gebleven. Want je had al een iPhone 3G. Maar deze zomer ga je naar Italië en ben je vastberaden aldaar een unlocked iPhone 3GS te kopen. Maar wat doe je met je gelockte iPhone 3G?

Het antwoord is simpel: die kun je officieel laten unlocken door T-Mobile. Dan heeft je vader met Vodafone abonnement er ook nog wat aan. Na een jaar is T-Mobile namelijk verplicht je iPhone gratis van de simlock te ontdoen. Was je een early adopter en heb je je iPhone 17 juli 2008 besteld, dan kan dit over een paar weken al gratis. Was je een paar maanden later, dan vraagt T-Mobile hier nog maar 50 euro voor. Heb je net je iPhone, dan is het unlocken door T-Mobile ongunstig.

De procedure is heel eenvoudig. Binnen een uur heb je een geunlockte iPhone. Bel T-Mobile op 070-3056007 en de persoon aan de andere kant van de lijn loodst je door het proces. Gaat het je allemaal te snel, lees dan verder voor het stappenplan.

  • Bel T-Mobile op het volgende nummer: 070-3056007
  • Zorg dat je je IMEI nummer bij de hand hebt. Deze verschijnt op het beeldscherm wanneer je deze code intoetst: *#06#
  • De T-Mobile meneer stuurt jouw IMEI code door naar de grote database van Apple
  • Hang de telefoon op en wens de meneer nog een fijne dag
  • Wacht 30 minuten
  • Stop een SIM-kaart in je telefoon van een andere provider dan T-Mobile (anders maakt iTunes geen verbinding met de database van Apple)
  • Start iTunes op en wacht een paar minuten
  • Trek de USB-kabel uit je iPhone om hem vervolgens weer aan te sluiten
  • iTunes maakt nu verbinding met het moederschip en geeft vervolgens de mededeling dat je iPhone unlocked is.

Veel plezier met je geunlockte iPhone 3G.

dinsdag, juni 23, 2009

Unlock-software van firmware 3.0 vanaf nu beschikbaar - iPhoned.nl

Unlock-software van firmware 3.0 vanaf nu beschikbaar


Unlock-software van firmware 3.0 vanaf nu beschikbaar

Het Dev-Team heeft zojuist de unlock-software ultrasn0w op hun servers gezet. Met deze nieuwe software, die yellowsn0w moet vervangen, kan je je iPhone 3G met firmware 3.0 unlocken, zodat elke simkaart die je in je iPhone doet werkt.

Jailbreak

Deze software maakt net als yellowsn0w gebruik van een jailbreak. Helaas zijn er veel meldingen van mislukte jailbreaks met firmware 3.0, dus is het risico groot dat je iPhone beschadigd raakt. In de meeste gevallen was de mislukte jailbreak op te lossen met een complete restore, maar wees toch gewaarschuwd.

Ultrasn0w installatie

De installatie van deze unlock-software is vrij simpel. Het Dev-Team heeft de volgende tutorial op hun blog gezet:

  1. Ensure you have upgraded to iPhone OS 3.0
  2. Jailbreak your iPhone 3G using redsn0w or PwnageTool (this will also install Cydia/Icy)
  3. Run Cydia or Icy
  4. Please add the repo repo666.ultrasn0w.com to Cydia or Icy. That last "o" is actually the number zero "0"! If you use the letter "o" you'll get an error.
  5. Search for 'ultrasn0w' in cydia or icy and install ultrasn0w
  6. Reboot your iPhone 3G
  7. T-Mobile USA users should disable 3G before using ultrasn0w
  8. Enjoy

Het ziet er dus allemaal erg makkelijk uit, maar helaas gaan dit soort dingen nooit zonder risico. Dit laten wij je dus doen op eigen verantwoording, dus begin er niet aan als je niet weet wat je doet.

Wij wensen iedereen die de unlock aandurft veel succes!

Bron: Dev-Team
Unlock-software van firmware 3.0 vanaf nu beschikbaar - iPhoned.nl

Find My iPhone toch niet nutteloos

Eén van de nieuwe features van iPhone OS 3.0 is de mogelijkheid om via
MobileMe de locatie van je iPhone op te vragen en hem een geluidje of
bericht af te laten spelen. Het idee hierachter is dat je op die
manier je telefoon terug kan vinden of de vinder kan wijzen op de
beloning die je er voor over hebt om hem terug te krijgen. Een beetje
tech-savvy iPhone dief zal echter al snel de GPS-functie of de gehele
Find My iPhone dienst uitschakelen via de instellingen waardoor de
rechtmatige eigenaar meteen al kan beginnen met sparen voor een nieuwe
telefoon. Inmiddels is echter het eerste succesverhaal over de nieuwe
dienst verschenen en lijkt er op dat Find My iPhone misschien toch
niet een helemaal nutteloze service is.

Twee dagen geleden waren Kevin Miller en twee vrienden in Chicago toen
Kevin erachter kwam dat hij zijn iPhone in een restaurant had laten
liggen. Terug in het restaurant bleek de telefoon al verdwenen.
Gelukkig bedacht hij dat via een laptop met een internetaansluiting en
zijn MobileMe account hij hem misschien terug zou kunnen vinden en er
een berichtje naar kon sturen. De site gaf aan dat de iPhone geen
toegang had tot internet of dat de dienst niet aanstond. Precies de
reden waarom er zoveel kritiek was op de nieuwste MobileMe gimmick.

De volgende dag kreeg hij echter een email dat zijn bericht was
aangekomen op de iPhone en na een check op de website bleek hij nu ook
te kunnen zien waar de telefoon zich bevond. Hij ging hierop
natuurlijk meteen in de richting van de straat waar de telefoon zich
zou bevinden maar het GPS-signaal was niet sterk genoeg om de precieze
locatie te tonen. Na wat op en neer lopen door de straat met MacBook
in de hand en extra berichten sturen naar de telefoon maakte de
'vinder' van de iPhone echter een fout.

Hij besloot namelijk om naar buiten te gaan waardoor ogenblikkelijk de
precieze locatie van de iPhone duidelijk werd. Kevin en zijn vrienden
renden er op af en wisten bij een bushalte de ongelukkige vinder te
pakken te krijgen. Hier kreeg Kevin zijn telefoon terug van de man,
die blijkbaar in het restaurant werkte waar Kevin de telefoon had
laten liggen, en als excuus mompelde dat hij 'geïntimideerd was door
al die berichten op het scherm'. Om het verhaal compleet te maken
hield de batterij van Kevin zijn geliefde iPhone het precies uit tot
het moment dat hij hem weer in zijn handen nam, waardoor hij nog net
kon zien dat hij twintig gemiste oproepen had.

Logischerwijs is deze MobileMe gebruiker lyrisch over de nieuwe
service en noemt het zelfs de eerste 'killer feature' van de zeven
jaar oude dienst. Hoewel hij nog wel opmerkt dat het toch misschien
niet altijd even verstandig is om de persoon die zojuist jouw telefoon
heeft gestolen zelf op te sporen en te confronteren.

maandag, juni 22, 2009

GVB verkoopt wegwerpchipkaarten

GVB verkoopt wegwerpchipkaarten

AMSTERDAM Gemeente Vervoerbedrijf Amsterdam verkoopt vanaf deze maandag wegwerpchipkaarten in de tram en de bus in Amsterdam. De chipkaarten komen in de plaats van de twee- en driestrippenkaartjes die aan boord gekocht konden worden.

De wegwerpchipkaartjes zijn 'uurskaartjes' in plaats van zonekaartjes. Met een chipkaartje kan dus voor een bepaalde tijd in alle zones gereisd worden.

Tot 27 augustus zijn ook de gewone strippenkaarten nog te gebruiken. Ze zijn ook te koop, alleen niet in de bus en tram zélf. Vanaf 27 augustus wordt de chipkaart het enige vervoerbewijs.

And The Stig is ... Michael Schumacher

And The Stig is ... Michael Schumacher
Op de dag dat zijn mogelijke opvolger Sebastian Vettel schitterde op Silverstone trok Michael Schumacher 's avonds weer alle aandacht naar zich toe.De zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 is de mysterieuze testrijder The Stig in het autoprogramma Top Gear.

Kijk hier naar de onthulling in het BBC-programma

RTL GP - And The Stig is ... Michael Schumacher

zaterdag, juni 20, 2009

Jailbreak je iPhone met firmware 3.0 - RedSn0w - iPhoned.nl

Jailbreak je iPhone met firmware 3.0

Update Redsn0w: Jailbreak je iPhone met firmware 3.0 En we zijn weer Back in Business :-)

Na de release van de nieuwe PwnageTool, heeft het iPhone Dev-Team een aantal uur geleden een nieuwe versie van Redsn0w online gezet. Voorheen was dit programma alleen interessant voor mensen met een iPod Touch, maar vanaf nu hebben ook alle iPhone-gebruikers iets aan dit programma.

Redsn0w biedt namelijk vanaf nu de zelfde dienst als Quickpwn. Je kan door alleen een firmware te selecteren en je iPhone te verbinden met je computer je iPhone jailbreaken.

Firmware 3.0

Het mooie aan deze versie van Redsn0w is dat je ook firmware 3.0 kan jailbreaken. Dit kon sinds gisteren al via de nieuwe PwnageTool, maar veel mensen vinden dat programma een beetje omslachtig. Vanaf nu is het dus mogelijk 0m een iPhone met firmware 3,0 te jailbreaken binnen 5 minuten.

Boodschappenlijstje:

Een tutorial is niet nodig hiervoor. De 3 stappen staan duidelijk beschreven, en ik zou willen zeggen 'Er kan niets misgaan!', maar toch blijft er altijd een risico aanwezig. Doe dit dus alleen als je zelf het idee hebt dat het veilig is.

LET OP:

Als je je iPhone 3G wilt unlocken moet je nog even wachten met het gebruik maken van deze tools. Lees meer hierover op de blog van het Dev-Team.

Update Redsn0w: Jailbreak je iPhone met firmware 3.0 - iPhoned.nl

zeldzaam natuur verschijnsel ...

Foto van lieverd41 op Netlog

Vitrectomie - weer een leuke uitdaging :-)

Vitrectomie


 

Inleiding

Het binnenste van het oog is opgevuld met een soort gelei, dat glasvocht wordt genoemd. In medische termen wordt dit het corpus vitreum genoemd. Vitrectomie is een operatie waarbij glasvocht wordt weggehaald en vervangen wordt door een heldere vloeistof, gas of olie.

Wanneer is vitrectomie nodig?

Soms is het verwijderen van glasvocht het doel van de ingreep, bijvoorbeeld om bloed of troebelingen in het glasvocht weg te halen. Deze kunnen ontstaan zijn door een gescheurd bloedvat, suikerziekte of een te hoge bloeddruk. In andere gevallen is het verwijderen ervan alleen een tussenstap om het netvlies van binnenuit te kunnen bereiken. Dit kan nodig zijn bij de volgende aandoeningen:

Welke vorm van anesthesie wordt toegepast?

Het verwijderen van het glasvocht en de eventuele behandeling van het netvlies wordt vaak onder algehele narcose verricht, zeker indien verwacht wordt dat de operatie langer dan een uur zal duren of wanneer de duur van de operatie moeilijk van tevoren is in te schatten. Operaties aan het glasvocht en eventueel het netvlies kunnen pijnlijker zijn en langer duren dan ingrepen aan de voorzijde van het oog zoals een staaroperatie. Het is niet onmogelijk om deze operaties onder plaatselijke verdoving uit te voeren. De keuze hangt af van de voorkeur van de arts en de wens van de patiënt.

Vitrectomie onder algehele narcose
Wanneer gekozen wordt voor narcose, dan mag u de avond voor de operatie na middernacht niets meer eten en drinken. Narcose hoeft niet altijd een reden te zijn voor opname in het ziekenhuis.

Vitrectomie onder plaatselijke verdoving
Ongeveer een half uur voor aanvang van de operatie wordt een verdovende prik naast het oog gegeven. Met het verdoofde oog wordt dan tijdelijk bijna niets gezien of gevoeld. Het oog kan in die periode niet bewogen worden. Het gevoel is te vergelijken met een verdoving bij een tandheelkundige ingreep die na enkele uren langzaam uitwerkt. Indien gekozen wordt voor plaatselijke verdoving, houdt dit in dat u tenminste in staat moet zijn een klein uur rustig plat op de rug te blijven liggen.

Hoe wordt een vitrectomie uitgevoerd?

Een uur voor de operatie wordt de pupil met oogdruppels verwijd. Hierdoor wordt het netvlies goed zichtbaar voor de oogchirurg. Vindt de ingreep plaats onder plaatselijke verdoving dan wordt deze een half uur voor aanvang van de operatie gegeven. In het andere geval wordt u vlak voor de operatie onder volledige narcose gebracht door de anesthesist.

De operatie vindt plaats terwijl u plat op de rug ligt. De huid rondom het oog wordt gedesinfecteerd. De rest van het lichaam wordt, inclusief het oog dat niet behandeld wordt, steriel afgedekt. De oogchirurg brengt uw hoofd in de gewenste positie en stelt de microscoop die daarboven hangt in. Dan maakt de chirurg drie kleine sneetjes in het wit van het oog, op enkele millimeters afstand van het hoornvlies. De sneetjes zijn nauwelijks een millimeter breed. Door één van de openingen wordt een lichtkabeltje ingebracht om het oog van binnenuit te verlichten. Fijne details worden zo zichtbaar. Een andere opening wordt gebruikt om allerlei fijne instrumentjes, die tijdens de ingreep gebruikt worden, naar binnen te brengen. Zo is er bijvoorbeeld de vitrectoom, een instrumentje dat het taaie glasvocht als het ware 'opknabbelt'. De laatste opening wordt met een vochtinfuus verbonden. Tijdens de ingreep wordt het verwijderde glasvocht onmiddellijk vervangen door een heldere vloeistof uit dit infuus. Het oog vervangt deze vloeistof snel na de ingreep weer door eigen oogvocht. Dit nieuw aangemaakte glasvocht is vloeibaar en niet taai of geleiachtig zoals het glasvocht dat vóór de vitrectomie in het oog zat. Dit heeft geen nadelen voor het zien, integendeel, het nieuwgevormde oogvocht bevat geen troebelingen of onzuiverheden zoals die in het taaie glasvocht kunnen voorkomen. Soms wordt in plaats van deze vloeistof gas of olie in het oog achter gelaten. Dit drukt tegen het netvlies waardoor dit beter op zijn plaats blijft liggen.

Nadat de operatie in het oog is afgerond, worden de openingen in het wit van het oog gesloten met hechtingen die na enkele weken vanzelf oplossen. Soms kan een vitrectomie tijdens een dagopname uitgevoerd worden, soms zal een ziekenhuisopname van enkele dagen nodig zijn.

Vitrectomie bij een glasvochtbloeding

Het met bloed gevulde glasvocht wordt verwijderd (vitrectomie) en vervangen door een heldere vloeistof.

Vitrectomie bij een maculagat

Eerst wordt het glasvocht verwijderd (vitrectomie) en vervangen door een heldere vloeistof. Het glasvocht bij het maculagat achter in het oog zit bij de meeste mensen nog stevig vast aan het netvlies en de uitmonding van de oogzenuw (papil). Vanaf de leeftijd van 55 tot 60 jaar, begint het glasvocht op die plek wel al wat los te laten. Zolang er nog een restant glasvocht vastzit aan de macula kan niet aan het maculagat gewerkt worden. Het glasvocht moet dan eerst met een bepaalde trekkracht van het netvlies losgetrokken worden.
Rond het maculagat wordt met een fijn pincetje het meest oppervlakkige laagje van het netvlies (de zogeheten membrana limitans interna) losgemaakt van de overige lagen van het netvlies. Dit laagje is heel dun, het is maar enkele duizendsten van een millimeter dik! Maar het oefent een trekkracht uit op de rand van het maculagat. Door deze laag te verwijderen, verdwijnt de spanning aan de rand van het gat. Daardoor gaat het gaatje makkelijker dicht onder druk van het gasmengsel of de siliconenolie, die aan het eind van de ingreep wordt ingebracht in de glasvochtruimte.

Vitrectomie bij een macula pucker

Eerst wordt het glasvocht verwijderd (vitrectomie) en vervangen door een heldere vloeistof. Het dunne laagje bindweefsel op het netvlies, de macula pucker, wordt met een fijn pincetje van het netvlies losgetrokken.

Vitrectomie

Soms wordt op het eind van de ingreep een gas- of luchtbel in het oog achtergelaten om de genezing te bevorderen.

Vitrectomie bij rhegmatogene ablatio retinae

Het glasvocht wordt tijdens de vitrectomie zo volledig mogelijk verwijderd. Het glasvocht ligt door zijn trekkracht op het netvlies immers aan de basis van de netvliesloslating. Aan het eind van de ingreep wordt het netvlies vast gelaserd en wordt het oog met gas gevuld. Dit gas lost in de weken na de ingreep langzaam op.
Bij een gecompliceerde netvliesloslating kan de chirurg soms de voorkeur geven aan siliconenolie boven gas. Het voordeel van siliconenolie is dat het langere tijd in het oog blijft om het netvlies steun te geven. Het nadeel is dat de siliconenolie met een tweede operatie, na enkele maanden, verwijderd moet worden.

Vitrectomie bij tractieloslating netvlies

Eerst wordt het glasvocht zoveel mogelijk verwijderd en vervangen door een heldere vloeistof. Wanneer het netvlies door bindweefselwoekering is losgeraakt van zijn onderlaag, wordt het bindweefsel met fijne schaartjes en pincetjes van het netvlies losgeknipt en verwijderd. Het netvlies wordt daarna vastgelaserd en gas of siliconenolie wordt in het oog gebracht. Wanneer siliconenolie gebruikt wordt, wordt dit na enkele maanden tijdens een tweede operatie verwijderd. Dit gebeurt zodra het netvlies is vastgegroeid.

Welke klachten kunnen na de operatie optreden?

Na de operatie kunnen een aantal verschijnselen optreden:

  1. Pijn
  2. Wijde pupil
  3. Roodheid en zwelling van het oog
  4. Irritatie (zandkorrelgevoel, prikkend gevoel)
  5. Hinder bij het kijken
  6. Plooitjes op het wit van het oog
  7. Ontwikkeling van cataract (staar)
  8. Infectie met een bacterie
  9. Netvliesloslating

Pijn
Pijn kan kan aanwezig zijn na de operatie maar is meestal draaglijk en gaat gewoonlijk binnen enkele dagen over. Indien nodig mag hiervoor paracetamol worden ingenomen. Aspirineachtige pijnstillers worden afgeraden omdat zij de kans op bloedingen in het oog verhogen. Indien hevige pijn rond het oog optreedt, die niet overgaat met paracetamol, met name indien het gepaard gaat met misselijkheid en braken, moet een hevige drukstijging in het oog uitgesloten worden. Dit kan het geval zijn als het gas iets meer dan verwacht in volume toeneemt in de uren na de operatie, waardoor de oogdruk kan oplopen.

Wijde pupil
Vaak worden tijdens of na de operatie pupilverwijdende druppels gegeven, die nog een week kunnen doorwerken. Deze druppels kunnen de lichtschuwheid versterken maar hebben geen nadelige gevolgen voor het genezingsproces van het oog.

Roodheid en zwelling van het oog
Dit is bijna altijd aanwezig en verdwijnt meestal spontaan in de loop van enkele dagen tot weken. De roodheid van het oog kan nog enkele weken of maanden persisteren.

Irritatie (zandkorrelgevoel, prikkend gevoel)
Dit is meestal aanwezig en wordt veroorzaakt door de oppervlakkige hechtingen. De hechtingen lossen binnen enkele weken spontaan op en daarmee verdwijnen de klachten. Bij ernstige klachten kunnen de hechtingen na een week verwijderd worden. Soms blijft een gevoel van lichte irritatie, vermoeidheid of lichtschuwheid aan het geopereerde oog nog enkele weken of maanden bestaan. Meestal gaan deze klachten vanzelf over, soms zijn extra oogdruppels nodig om het oog rustig te krijgen. De lichtschuwheid kan opgevangen worden door het dragen van een zonnebril.

Hinder bij het kijken
Na een vitrectomie wordt het oog vaak gevuld met gas. Bij volledige vulling van het oog met gas of met een grote gasbel ziet u wazig. De gasbel in het oog spiegelt het meeste licht terug het oog uit. Daarom worden alleen vage vormen, bewegingen of schaduwen waargenomen. Naarmate de gasbel in het oog kleiner wordt, komt het beeld langzaam terug. Na enkele dagen krijgt u onder de gasbel een deel van het beeld terug. Aangezien de hersenen het beeld omkeren, begint u juist aan de bovenkant van het beeld een stukje te zien. Meestal bereikt de rand van de gasbel ongeveer na een week het midden van het oog. De kleiner wordende gasbel kan men zien als een bal of een schijf onderin het beeld, die bibbert en spiegelt en het idee geeft dat er een vijver in het oog zit. De bal wordt steeds kleiner en valt soms uiteen in meerdere kleintjes, voor hij na enkele dagen volledig verdwijnt. Dit laatste wordt ook waargenomen wanneer het oog na de vitrectomie met een kleine gasbel wordt gevuld.
Ook nadat het gas verdwenen is, blijft het zicht nog een tijdje wazig en verbetert langzaam in het verloop van de daaropvolgende weken en maanden. Het gebrek aan coördinatie tussen het geopereerde en het niet geopereerde oog kan in het begin ook onaangenaam zijn. Met name het juist inschatten van diepte is in het begin moeilijk bijvoorbeeld bij de afstand schatten van tegenliggers bij autorijden en inschenken van kopje koffie.

Plooitjes op het oogwit
Wie aandacht heeft voor detail, merkt op dat er nog een tijdlang plooitjes aanwezig zijn in het doorzichtig vliesje (oogbindvlies) dat zich op het wit van het oog bevindt. Deze plooitjes verdwijnen meestal bijna volledig in de loop van maanden tot het niet meer opvallend is. Met vergrootglas of microscoop kan men altijd kleine onregelmatigheden blijven ontdekken op die plaatsen waar het oogbindvlies geopend (en gesloten) werd tijdens de operatie.

Ontwikkeling van staar
Vertroebeling van de lens, dat normaal op oudere leeftijd optreedt, wordt door de operatie versneld. Dit geldt natuurlijk niet als de lens vooraf reeds bij een staaroperatie vervangen is door een kunstlens. De vorming van staar of cataract kan vrij snel optreden, binnen enkele maanden tot enkele jaren na de operatie. Bij ouderen verloopt dit proces sneller dan bij jongeren. Dit houdt dus in dat op termijn een tweede operatie nodig is om het gezichtsvermogen opnieuw te herstellen. Gelukkig is een staaroperatie niet zo'n zware operatie als de vitrectomie. Sommige artsen verkiezen het om de staaroperatie gelijktijdig met de vitrectomie uit te voeren. Er is nog geen zekerheid welke aanpak tot het beste eindresultaat leidt, daarom hangt het beleid af van de persoonlijke voorkeur en ervaring van de arts. Staar na een vitrectomie valt niet te vermijden.

Infectie met een bacterie
De kans op infectie met een bacterie na een vitrectomie is gelukkig heel klein, minder dan 1 op 1000, maar indien deze complicatie optreedt, kan in zeer korte tijd (uren tot dagen) ernstige schade ontstaan aan het oog. Klachten bij een bacteriële infectie kunnen zijn: toenemende roodheid en pijn, en snelle achteruitgang van het gezichtsvermogen.

Netvliesloslating
Hoewel alle voorzorgen genomen worden om netvliesloslating te vermijden, is de kans op het ontstaan van netvliesloslating na een vitrectomie zeker niet denkbeeldig. De klacht die daarbij ontstaat, is uitval van een deel van het beeld (een soort dode hoek) die vrij snel kan toenemen in grootte. Indien dit het geval is, moet op korte termijn opnieuw ingegrepen worden om het netvlies terug op zijn plaats te brengen.

Waar moet u rekening mee houden na de operatie?

Na de operatie komt u een aantal keer op nacontrole. Tijdens de controles bekijkt de arts met behulp van de spleetlamp of er tekenen zijn van ontsteking of van een beginnende netvliesloslating. De oogdruk wordt gemeten (tonometrie). De controles zijn pijnloos en duren niet lang. Gedurende enkele weken tot maanden moeten ontstekingswerende oogdruppels gebruikt worden. Bij een succesvolle ingreep wordt na enkele maanden onderzocht of de lees- of vertebril aangepast kunnen worden. De aanpassing van de brilsterkte is met name nodig wanneer er een cerclage (bandje) om de oogbol is geplaatst om deze op spanning te houden. Bij de vervolgcontroles zal ook, zo nodig, beslist worden over het moment van een eventuele staaroperatie van het oog.

Om de genezing voorspoedig te laten verlopen, moet u met een aantal dingen rekening houden:

  1. Dagelijkse bezigheden
  2. Niet wrijven in het oog
  3. Lig-of slaaphouding
  4. Autorijden
  5. Reizen
  6. Sporten
  7. Werkhervatting

Dagelijkse bezigheden
Wandelen, fietsen, televisie kijken, en normale huishoudelijke taken mag u blijven doen. Ook douchen of baden en kappersbezoek hoeven na de operatie niet uitgesteld te worden, mits u voorkomt dat in het oog gewreven wordt. Wanneer uw oog gevuld is met gas mag u niet duiken (ook niet in een zwembad), bergbeklimmen of vliegen.

Niet wrijven in het oog
Gedurende enkele weken mag u niet in uw oog wrijven. Wrijven kan een infectie teweegbrengen en ook het genezingsproces tegenwerken. Bij het slapen gaan wordt soms aangeraden gedurende enkele dagen een beschermende oogdop aan te brengen.

Lig- of slaaphouding
Indien gas gebruikt wordt bij de operatie, is het van belang gedurende de voorgeschreven tijd (meestal enkele dagen), de zogenaamde treurhouding aan te nemen. Omdat gas lichter is dan (oog)vocht, drijft het gas boven op het vocht. Alleen tijdens voorover zitten of liggen maakt de gasbel goed contact met het netvlies dat zich achterin het oog bevindt. Het effect van het gas op het netvlies is te vergelijken met de druk van een hand op het behangpapier tijdens het behangen. Hierdoor krijgt de lijm de kans om het behangpapier mooi tegen de muur te plakken. Het voorover zitten, de treurhouding, gaat het beste als u uw voorhoofd steunt met een kussentje, bijvoorbeeld op een tafel of op een bed. Op deze manier worden de nek- en rugspieren niet te pijnlijk. U kunt zo ook proberen te lezen of televisie te kijken. Er bestaan prismaglazen die het beeld 90 graden kantelen zodat u in vooroverzittende of vooroverliggende houding toch recht vooruit (bv. naar de televisie) kan blijven kijken. Als een patiënt van tevoren aangeeft dat die treurhouding onmogelijk vol te houden zal zijn (bijvoorbeeld door reeds aanwezige nek- of rugklachten), kan gekozen worden om in plaats van gas siliconenolie te gebruiken bij de operatie. In dit geval is de treurhouding minder belangrijk voor het effect van de operatie. Een nadeel van deze laatste methode is dat de olie na enkele maanden weer operatief verwijderd moet worden en niet, zoals gas, vanzelf geabsorbeerd wordt.

Autorijden
Gedurende de eerste maand na de operatie wordt autorijden afgeraden omdat het dieptezicht en het vermogen afstand te schatten tijdelijk gestoord kunnen zijn. Wettelijk gezien mag u autorijden als het uw andere oog goed is (minimaal 80 procent zicht).

Reizen
Zolang er een nog een grote gasbel in het oog zit, mag u niet vliegen. De lage luchtdruk op grote hoogte kan tot gevolg hebben dat de gasbel uitzet en de oogdruk zeer sterk stijgt. Dit kan voor het oog fatale gevolgen hebben. Dit risico verdwijnt zodra de gasbel zeer klein geworden is.

Sporten
In het begin beperken tot het onderhouden van de lichamelijke conditie (hardlopen, fietsen, zwemmen enz.) om daarna weer geleidelijk aan opnieuw over te gaan tot de normale (top)prestaties. Bij professionele sporters gaat dit herstelproces noodgedwongen soms sneller, zonder daarbij het oog aan onnodige risico's bloot te stellen. Hierbij kan het oog bij contactsporten beschermd worden met een beschermbril (vb. "Edgar Davids-bril").

Werkhervatting
Hiervoor bestaan geen vaste regels. Uiteraard is dit afhankelijk van vele factoren, zoals:

  1. de uitgebreidheid en ernst van de ingreep;
  2. de snelheid van herstel van het oogweefsel, de aan- of afwezigheid van complicaties na de ingreep waardoor het herstelproces geremd wordt;
  3. het soort werk of sport dat uitgeoefend wordt;
  4. is er een stofferige omgeving of is het puur kantoorwerk?
  5. is het een zelfstandig beroep of een beroep in loondienst?
  6. is er werk aan gevaarlijke machines of op steigers waarbij goed inschatten van diepte nodig is?
  7. is veel autorijden nodig?

In de praktijk blijkt dat het aanpassingsvermogen van mensen aan een veranderde situatie (bijv. tijdelijk slechter kijken) zeer verschillend is van persoon tot persoon. Personen die reeds voor de oogaandoening problemen hadden in hun werksituatie (psychische spanningen, lichamelijke klachten enz.) zullen uiteraard veel meer moeilijkheden ondervinden om hun werk te hervatten.

Werken en dus het oog "belasten" kan het genezingsproces van het oog nooit vertragen! Het oog is dus verschillend van de ledematen die een tijd moeten worden ontzien na een operatie om het herstelproces niet te storen. Reden om niet gelijk weer aan de slag te gaan is dat het werk tijdelijk bemoeilijkt wordt door de normale klachten die horen bij een zware oogoperatie. (tijdelijk wazig zien, gestoord dieptezien, sneller geïrriteerde ogen in stofferige omgeving, minder licht verdragen, sneller vermoeid geraken bij beeldschermwerk enz.) Ervaring leert anderzijds dat te lang uitstellen van werkhervatting soms averechts werkt en de kans op het succesvol hervatten van de werkzaamheden vermindert.

Een bedrijfsarts is de meest geschikte persoon om dit proces van werkhervatting mee te bespreken. Deze arts zal indien nodig informatie opvragen bij de behandelend oogchirurg. Gemiddeld genomen nemen mensen na uitgebreide oogchirurgie enkele weken vrij, en beginnen daarna langzaam aan hun werkzaamheden te hervatten om na een drietal maanden opnieuw op volle toeren te draaien. Een geleidelijke manier om het werk te hervatten is om na enkele weken te proberen aangepast werk te verrichten. Dit is:

  1. geen werk waarbij perfect dieptezien nodig is (werken aan gevaarlijke machines, op steigers, luchtvaartpiloot of scheepskapitein, autorijden enz.);
  2. niet teveel zwaar fysiek werk om het geopereerde oog in het begin niet onnodig aan fysiek geweld bloot te stellen;
  3. niet teveel werk in stofferige omgeving waardoor het geopereerde oog overmatig gaat irriteren;
  4. niet teveel louter computerwerk waardoor de ogen snel vermoeid raken.

Meer informatie

www.oogheelkunde.org
Informatie van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NL)

Stoorvogel P. Oogchirurgie. Elsevier Gezondheidszorg. Maarssen, 1998.

vrijdag, juni 19, 2009

IJsdeeltjes verlichten nachtelijke hemel

IJsdeeltjes verlichten nachtelijke hemel

Deze maand zijn al op zeker vier dagen zogenoemde lichtende nachtwolken waargenomen op verscheidene plaatsen in Nederland. Dat meldde het KNMI. Het weerinstituut sluit niet uit dat het vrij zeldzame verschijnsel de komende weken vaker te zien zal zijn aan de noordelijke hemel, al zijn voorspellingen onmogelijk te maken.

Lichtende nachtwolken bestaan uit zeer kleine deeltjes, afkomstig van bijvoorbeeld meteorieten, op een hoogte van 80 tot 85 kilometer. Dat is veel hoger dan gewone wolken, die tot maximaal 20 kilometer in de atmosfeer komen. Het kan daar zo koud worden dat zich een laagje ijs kan afzetten. Daardoor kan het zonlicht tot enige tijd na zonsondergang worden weerkaatst, zodat de wolken zilverachtig oplichten in het donker.

Noctilucent_clouds_over_saimaa.jpg

Door de hoge windsnelheden in de hoge atmosfeer krijgen de wolken een zeer turbulent aanzien met golven en ribbels, aldus het KNMI. Lichtende nachtwolken zijn vrij zeldzaam en komen zeer onregelmatig voor. Soms zijn ze meerdere keren per maand zichtbaar maar veel zomers gaan voorbij zonder lichtende nachtwolken.

iPod redt leven - nog een reden om hem mee te nemen :-)

iPod redt leven

iPhoneACDC.png

De Britse Sophie Frost heeft een schokkende ervaring gehad tijdens een storm afgelopen week. De 14-jarige werd geraakt door een bliksemstraal van 300.000 Volt.

Brandwonden

De bliksemschicht sloeg in op haar muziekspeler. Dat was nog een geluk bij een ongeluk: de stroom liep door de koptelefoons, waardoor wel haar kleren helemaal kapot gingen, maar haar lichaam bijna ongedeerd bleef. Sophie heeft enkel lichte brandwonden overgehouden aan het voorval.

FOTO!

Nieuwe iPod

Doktoren houden er serieus rekening mee dat Sophie zonder haar iPod niet meer geleefd zou hebben. Dat alles kan de tiener weinig schelen. Ze treurt om haar nieuwe iPod die het nu niet meer doet.

'Carradine door lady boys vermoord'

'Carradine door lady boys vermoord'

Het spelletje gissen naar de dood van David Carradine heeft een nieuwe wending gekregen nu een goede vriend zegt dat hij vermoord zou zijn door een groep Thaise 'lady boys'.

Filmproducent David Winters verklaart in een interview met The Globe ervan overtuigd te zijn dat het om een moordzaak gaat. De ladyboys zouden geraffineerd in duo's werken en slachtoffers beroven. Hij wil dat bewakingsbeelden van het hotel worden vrijgegeven.

Carradine werd twee weken dood in zijn hotelkamer gevonden. Hij hing naakt in een kast met een touw rond zijn nek en genitaliën.

Sekte

Eerder waren er berichten dat hij vermoord zou zijn dor een sekte. Zelfmoord en uit de hand gelopen seks werden ook als doodsoorzaak genoemd.

FERRARI STAPT UIT FORMULE 1

Acht Formule 1-teams gaan eigen kampioenschap beginnen

FERRARI STAPT UIT FORMULE 1

SILVERSTONE -  Een grote crisis dreigt in de Formule 1. Liefst acht teams hebben aangekondigd vanaf volgend jaar een eigen kampioenschap te willen beginnen. Deze renstallen, waaronder het grote Ferrari, weigeren te buigen voor de eisen van de internationale autosportfederatie FIA. Een van de belangrijkste regelwijzigingen daarin is het invoeren van een budgetlimiet.


Een medewerker van Ferrari begeeft zich op het circuit van Silverstone, waar komende weekeinde van Grand Prix van Groot-Brittannië wordt verreden.

Naast Ferrari stappen ook Renault, Brawn GP, BMW-Sauber, McLaren, Red Bull, Toro Rosso en Toyota dus uit de Formule 1. "Deze teams zien geen ander alternatief en starten daarom de voorbereidingen voor een nieuw kampioenschap met regels waar iedereen zich wel in kan vinden", luidde het statement van de FOTA (Formula One Team Assocation), het orgaan waarin de opstandige renstallen zijn verenigd.

De inschrijftermijn voor het kampioenschap van 2010 in de koningsklasse van de autosport sluit vandaag. Tot op heden hebben alleen Williams en Force India zich aangemeld bij de FIA. Er zijn echter ook al drie nieuwe kandidaten: USF1, Campos en Manor.

Overigens waagde Formule 1-baas Max Mosley gisteren nog een laatste poging om de renstallen binnenboord te houden. De nieuw in te voeren budgetbeperking voor 2010 werd bijgesteld naar 100 miljoen euro in plaats van de eerder gestelde 45 miljoen euro. Zijn handreiking hielp echter niet.

"We willen geen verdere concessies doen over fundamentele waarden van de sport en wijzen alle voorwaarden om te kunnen meedoen aan het wereldkampioenschap in 2010 af", zeggen de teams in een verklaring.
FERRARI STAPT UIT FORMULE 1 - Het laatste Autosportnieuws op Telesport.nl [Autosport]

maandag, juni 15, 2009

de woeste achtertuin :-)



Posted by Picasa

Buizerd valt hardlopers aan

Buizerd valt hardlopers aan

Buizerds in een Limburgs natuurgebied hebben het gemunt op hardlopers. "We krijgen nooit klachten van gewone wandelaars." Foto GPD
BLERICK - Hardlopers kunnen het natuurgebied de Romeinenweerd aan de Maas bij Hout-Blerick de komende weken beter mijden. Het risico bestaat dat ze daar worden aangevallen door een buizerd, liet het Limburgs Landschap maandag weten.

Afgelopen weekeinde meldden hardlopers te zijn aangevallen door de roofvogel. Ze raakten daardoor overigens niet gewond. De buizerd beschermt de jongen in het nest. ''Hij vlieg recht op je af en scheert rakelings over je heen'', aldus een woordvoerder van het Limburgs Landschap. ''Hij valt niet aan om te verwonden, maar om weg te jagen''.

De afgelopen jaren kwamen hierover vaker klachten binnen tijdens het broedseizoen. ''Typisch is dat de buizerd vooral hardlopers aanvalt, we kregen nog nooit klachten van gewone wandelaars'', aldus de woordvoerder. (ANP)

Fergie in 'SM-outfit'

Fergie in 'SM-outfit'

Fergie was gisteren te gast in The Today Show. De zangeres, bekend geworden met The Black Eyed Peas, droeg een speciaal gemaakt 'SM-pakje'. In februari besloot Fergie haar solocarrière op een laag pitje te zetten en opnieuw aan de slag te gaan met The Black Eyed Peas. Sinds dat moment worden haar outfits steeds opmerkelijker...

Klik HIER voor het artikel en de foto's.

Oceanen veroorzaken magnetisch veld

Oceanen veroorzaken magnetisch veld

Uit een onderzoek van de Northwestern University in het Amerikaanse Illinois blijkt dat de oceanen verantwoordelijk zijn voor het magnetisch veld rondom de aarde. Voorheen werd aangenomen dat het veld werd gecreëerd door gesmolten materie in de kern van onze planeet, maar dat blijkt niet te kloppen.

"We hebben dat altijd geaccepteerd, zonder dat er echt bewijs voor was", laat professor Gregory Ryskin weten. "Het zijn bewegingen van zout water die dit veld veroorzaken." Het magnetisch veld om onze planeet beschermt het leven op de aarde tegen dodelijke straling van buitenaf. "Het begrijpen van dit systeem is één van de kerntaken voor wetenschappers", zo sprak Albert Einstein vorige eeuw.

Revolutie

De ontdekkingen van Ryskins team zijn gepubliceerd in vakblad New Journal of Physics, en kunnen een revolutie veroorzaken in de manier waarop de aarde wordt bestudeerd.

„Internet werpt zuil omver”

„Internet werpt zuil omver" - ik geloof het ook :-)

AMSTERDAM – Het anarchistische element van internet heeft de verzuilde samenleving van de twintigste eeuw voorgoed ondermijnd, meent Boele Ytsma, tot voor kort als kerkelijk medewerker verbonden aan de gereformeerde kerk van Siddeburen.

Hij sprak vrijdag in De Balie in Amsterdam over religie en internetgemeenschappen. De bijeenkomst was georganiseerd door Kerk en Wereld, een organisatie die projecten op het grensvlak van geloof en samenleving steunt.

Ytsma vindt internet zowel een anarchistisch als een sociaal medium. „Het anarchistische element van internet heeft de verzuilde samenleving voorgoed ondermijnd. Nu kennis van iedereen is en voor iedereen toegankelijk is en nu dus een geleerde elite niet langer bepalend is voor wat waar en niet waar is, vallen oude instituten omver." Hij noemde artsen die te maken krijgen met patiënten die met behulp van internet zelf een diagnose hebben gesteld en pastores die gemeenteleden ontmoeten die hun eigen geestelijke identiteit uit diverse bronnen bij elkaar gesprokkeld hebben.

Ytsma zei dat de samenleving niet meer bepaald wordt door de dynamiek van de groepen maar door die van de individuen. Zoals de krant de kracht van de verzuiling was, zo is internet de kracht van de individuele mens, zei hij. Ytsma wilde niet somberen. Hij zei dat internet als sociaal medium een totaal nieuwe samenleving laat herrijzen, met tal van kansen en mogelijkheden.

De netwerker zag in internet kansen voor individuen om verbanden met talrijke medemensen aan te gaan. Hij noemde communities als Hyves en Linked­In, die de mogelijkheid bieden om vrienden te maken. Vrienden noemde hij mensen die te vertrouwen zijn. „In de ogenschijnlijke chaos van contacten kan ik zien wie ik vertrouwen kan. Mensen delen dingen met elkaar. Dat maakt hen tot een gemeenschap. Religieuze communities kunnen precies deze functie bieden. Door overgedragen vertrouwen vind ik mijn weg naar nieuwe mensen en zij naar mij. Religieuze netwerken kunnen voorlopers zijn en leerhuizen van vertrouwen en delen." De „twitterende dominee", de drijvende kracht achter de diverse sites van Zoekendgeloven.nl, begint in september als internetpredikant. Ytsma vindt online presentie van de kerk geen verplaatsing maar een uitbreiding. Via internet kunnen mensen contact hebben dat zich voortzet in de fysieke werkelijkheid. „Als predikanten en priesters ook door de week in staat zijn zich te bewegen in het online-verkeer zal de verbinding offline makkelijker tot stand komen."

Ytsma zegt dat het instituut kerk de mensen niet de nieuwe tijd inhelpt, maar dat het ­gaat om mensen die durven, vertrouwen en verbinden. Hij verwacht dat Paulus, als hij nu geleefd zou hebben, zich van internet bediend zou hebben. „Wat would Paul do? Yes, he would twitter!"

Klik hier!

Schrijfster en theoloog Inez van der Spek vestigde in haar lezing de aandacht op de sacramentele functie van internet. Ze verwees naar sites waar mensen hun schuld en zonde bij het kruis kunnen achterlaten, waar ze een digitaal altaar voor hun geliefde kunnen bouwen en waar ze gebeden aan een digitale klaagmuur kunnen bevestigen. Ze heeft grote waardering voor deze door haar genoemde sacramentele ruimten op internet. „Ze helpen de mensen om heelheid en troost in een gefragmentariseerde samenleving te vinden en ze verenigen mensen in de geest."

Tijdens de discussie zei Ytsma dat ouderen meer wantrouwen hebben in anderen op internet dan jongeren. Mensen die in het digitale tijdperk zijn geboren, hebben dikwijls geen probleem om met hun naam en pasfoto hun mening te geven.
„Internet werpt zuil omver" - Kerk & Godsdienst - Reformatorisch Dagblad

Veel belangstelling vernieuwd paleis op de Dam

Veel belangstelling vernieuwd paleis op de Dam

. Zaterdag heropende koningin Beatrix het vernieuwde paleis, dat nu weer het decor kan zijn van staatsbezoeken, banketten en officiële ontvangsten. Foto ANP
AMSTERDAM - Circa 1350 bezoekers hebben zondag een kijkje genomen in het gerenoveerde paleis op de Dam. ,,De hele dag stond een rij belangstellenden voor de ingang. Soms tot halverwege de Dam'', aldus een woordvoerster van het Koninklijk Paleis.

Gedurende 3,5 jaar werd het paleis ingrijpend gerenoveerd en gerestaureerd. Zaterdag heropende koningin Beatrix het vernieuwde paleis, dat nu weer het decor kan zijn van staatsbezoeken, banketten en officiële ontvangsten.

Het paleis is het hele jaar open voor bezoekers. Alleen bij officiële gelegenheden is het monumentale gebouw gesloten. Voor de renovatie bezochten elk jaar 80.000 tot 100.000 mensen het paleis. (ANP)
PAROOL: CULTUUR - Veel belangstelling vernieuwd paleis op de Dam

Sterren nemen afscheid van David Carradine


Honderden vrienden en bekenden hebben gisteren in Los Angeles afscheid genomen van David Carradine. De 72-jarige acteur, bekend van onder meer de film Kill Bill en de serie Kung Fu, stierf begin juni onder mysterieuze omstandigheden in Thailand.

Onder de aanwezigen bevonden zich sterren als Tom Selleck, Jane Seymour, Daryl Hannah en Lucy Liu. Het was een bont gezelschap dat het kleurrijke leven van Carradine weerspiegelde, waaronder indiaanse en Schotse familieleden van Carradine en Hell's Angels. Volgens aanwezigen was de sfeer luchtig, "zoals David zou hebben gewild".

Over de doodsoorzaak van Carradine is nog steeds geen uitsluitsel gegeven. De acteur werd halfnaakt en opgeknoopt gevonden in een hotel in Bangkok. Hij hing in een klerenkast met touwen om zijn hals en genitaliën. De Thaise autoriteiten beweerden dat de ster zelfmoord zou hebben gepleegd. Maar een voorlopige autopsie zou die oorzaak hebben uitgesloten.

De familie van Carradine heeft de FBI gevraagd de zaak in behandeling te nemen. Maar de Thaise autoriteiten willen aan dat verzoek geen medewerking verlenen. De acteur maakte meer dan honderd films.

Sterren nemen afscheid van David Carradine  (foto: ANP)

Ministerie voert in oktober algemeen spamverbod in

Ministerie voert in oktober algemeen spamverbod in

Staatsecretaris Heemskerk van Economische Zaken heeft bekendgemaakt dat het huidige spamverbod in oktober ook zal gelden voor bedrijven. Het algemene spamverbod zou oorspronkelijk op 1 juli al in werking treden.

Het ongevraagd toezenden van elektronische berichten aan personen was al taboe, maar door een wijziging van de Telecomwet wordt dit verbod in oktober uitgebreid naar bedrijven. Dit maakte Heemskerk op 14 juni bekend. Het is niet bekend waardoor de invoering van de wetswijziging vertraging heeft opgelopen, aangezien het oorspronkelijke plan was om de regeling vanaf 1 juli te laten gelden.

De wetswijziging heeft volgens Business Compleet vooral gevolgen voor bedrijven die e-mailcampagnes organiseren. Deze campagnes moeten vanaf oktober aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten personen of bedrijven vooraf toestemming geven voor de verzending van de e-mails of een bestaande klantrelatie hebben met opdrachtgever van de e-mailcampagne. Ook moet het e-mailbericht de werkelijke identiteit van de oorspronkelijke afzender bevatten, evenals een geldig postadres of e-mailadres waar ontvangers zich kunnen afmelden voor de verdere ontvangst van de ongevraagde e-mailberichten.

Bedrijven en organisaties die toch spam versturen aan andere bedrijven hangt een boete boven het hoofd van maximaal 450.000 euro. De Opta zal toezien op de naleving van het algemene spamverbod. Klachten over spam kunnen worden ingediend bij de site Spamklacht.nl. Helaas was de site van het ministerie van Economische Zaken op het moment van schrijven niet bereikbaar.

Ministerie voert in oktober algemeen spamverbod in | Pro | Tweakers.net Nieuws
Door
Pieter Molenaar, zondag 14 juni 2009 17:52

zaterdag, juni 13, 2009

Specs of iPhone 3G S accidentally revealed: 600 MHz and 256 MB of RAM

When Apple announced the details of the third generation iPhone hardware, dubbed "iPhone 3G S," on Monday, it said that the new smartphone would be twice as fast as the current hardware. But, Apple steadfastly refused to reveal the CPU power and amount of RAM of the latest iPhone.

The beans have now been spilled. T-Mobile, the iPhone's official carrier in the Netherlands, inadvertently revealed the official specs on Wednesday when it posted its product page for the iPhone 3G S (see screenshot below). For those who don't read Dutch, the bottom line is that the new iPhone has a 600 MHz processor and 256 MB of RAM.

The new specs compare to the 412 MHz CPU and 128 MB of RAM found in both of the first two generations of iPhone hardware. Ironically, the second generation iPod Touch featured a 532 MHz processor.

By comparison, the BlackBerry Bold features a 624 MHz CPU and 128 MB of RAM and it is by far the fastest smartphone I have used up until now. The new Palm Pre has a 600 MHz CPU and 256 MB of RAM and it can multi-task up to 12 applications at once. The new Nokia N97, which is being touted as a powerful handheld device, has just a 434 MHz CPU and 128 MB of RAM. So the new iPhone hardware should make the device very competitive in term of performance.

In its official material, Apple states, "Everything you do on iPhone 3G S is up to 2x faster and more responsive than iPhone 3G." The company also claims that "updated 3D graphics deliver an incredible gaming experience." Technical specs about the improved graphics capabilities are one of the few details that have not yet emerged.

For more insights on the iPhone, Apple, and other tech topics, follow my Twitter stream at twitter.com/jasonhiner

It's a little odd that Apple has been so coy about revealing the tech specs of the new iPhone hardware, but as Macworld's Jason Snell recently wrote in his article Don't look inside Apple's black box, Apple doesn't want people to think about their products as the sum of the parts but as a more humanized technology experience. And, as such, it takes a different approach to both building products and marketing them.

At the iPhone 3G S announcement, Bob Borchers, iPhone product marketing manager, told Snell, "Overall, it's just a snappier experience. There are so many different facets to it - it's just faster, better, quicker, snappier, and a great experience." He made it clear to Snell that he wasn't going to reveal engineering details because he said "the usual speeds and feeds" aren't how Apple characterizes the iPhone.

Nevertheless, techies still want to know the details in order to help set expectations, compare with other devices, and better understand the product, and T-Mobile provided a nice assist. Of course, all of the details will be revealed when the product is officially released and iFixit and others do the full teardown and catalog the chips inside. Naturally, you can also expect a full "Cracking Open" photo gallery from TechRepublic.

vrijdag, juni 12, 2009

Help, ik word zo moe van mezelf!

Help, ik word zo moe van mezelf!

AMSTERDAM -  Een leuke, aantrekkelijke vrouw zijn, de liefste moeder, zorgzame partner, sociale collega, behulpzame buurvrouw, altijd vrolijke vriendin... We moeten steeds meer van onszelf. Journaliste Alice Binnendijk vraagt zich doodmoe af: houdt het dan nooit op?

Foto: Getty Images

Ik ben journalist, 37 jaar, heb twee dochters van vijf en zeven en ben getrouwd met een man die zijn werk als hobby ziet en daardoor weinig thuis is. Ik woon in een flink huis dat voor een deel is verbouwd en voor het andere deel nog niet, ik werk drie tot vier dagen per week, sport zo nu en dan en onderhoud trouw alle contacten met mijn vriendinnen. Ik leef een tamelijk gelukkig leven. Je zou kunnen zeggen dat het eigenlijk niet beter kan.


Mis. Dacht ik vroeger nog: hoe ouder, hoe rustiger, lijkt het bij mij precies andersom te gaan. Hoe ouder ik word, hoe meer ik nog wil en hoe meer haast ik heb. Dat zorgt voor periodes waarin ik mezelf hysterisch door mijn leven zie rennen. Van werk naar huis, naar school, naar sportclubs, naar vrienden, naar huis en weer terug naar werk. Alles is belangrijk en leuk, en 'nee' zeggen niet mijn sterkste punt.


Regelmatig lig ik 's avonds in bed te tobben hoe ik mijn drukte zo goed mogelijk kan combineren met mezelf, en vraag ik mezelf hardop af wanneer er in dit tempo eens verandering komt. Zou het de leeftijd zijn? Altijd onrust in mijn lijf? Onrust over werk, over de invulling van mijn leven, over: is dit het nou? En: is deze man het nou? En over: wat kan ik nog meer dan dit? En: ik zal ze eens wat laten zien. Moe word ik ervan. Moe van mezelf en de dagelijkse ratrace. Moe van de pieken en dalen, van strijdlust naar 'uit het lood', van prestatiegericht tot 'nergens meer zin in'. Moe van de ene week volkomen in control en de andere week huilend onder de dekens. Zou het stabieler kunnen? En misschien ook wat rustiger?


Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes

Tijdens mijn zoektocht naar rust in m'n chaotisch leven, vliegen de zelfhulpboeken over zingeving, verdieping en wijsheid me om de oren. Er zijn tijdschriften die hun bestaansrecht ontlenen aan mijn hulpvraag om mijn leven zo goed mogelijk en in balans te leven. Het regent adviezen en ik lees lange epistels, waarin ik word begeleid om de kracht van mijn eigen denken te ontdekken. Ook krijg ik eindeloze hoeveelheden tips en lijstjes van hoe de balans tussen werk en privé te houden, tot hoe om te gaan met onverwerkte emoties uit mijn jeugd. Ik scheur me suf op de Scheurkalender van de Rust, waarop elke dag een spreuk te lezen is die me meer kalmte zou moeten brengen. Ik kan naar lekker-in-je-vel-cursussen en workshops Stevig Leven, maar ook naar yoga, meditatieles, of een ontslakweekend.


En als ik dan nog geen balans heb gevonden, kan ik lijstjes invullen. Loslaat-lijstjes met let-it-go-tips, dromenlijstjes waarop ik kan schrijven wat ik altijd al had willen doen, lijstjes over hoe ik het beste mijn collega's kan pareren, mijn man nou eens de waarheid durf te zeggen en mijn baas om zeep kan helpen. Alles voor een bewuster leven. Ook wordt me aangeraden slow-seks te hebben dat me vertraagd naar een hoogtepunt helpt – wil ik dat wel? – en is er tantra waar ik kan voelen dat ik leef en met wie ook alweer.


Er bestaan stappenplannen voor mijn hoofd, mijn hart en mijn handen, thuisworkshops waarin ik kan ontdekken wat ook alweer echte rijkdom is en als ik de wetten van het spiritueel scheiden volg, verloopt mijn echtscheiding volkomen harmonieus. En mocht blijken dat mijn onrust ligt in mijn vroege jeugd, dan kan ik altijd nog naar festivals waarin ik leer hoe van het leven een kunst te maken met zweethutten, dansworkshops, massagedagen en optreedfeesten. Ik word al moe als ik eraan denk: rust vinden valt nog niet mee.


Rede, regelmaat en... rust

Is het leven in 2009 nou gewoon een leven van volle kracht vooruit of moet ik mij overgeven aan bovenstaande opdrachten, op zoek naar meer ontspanning? Heel veilig en vertrouwd heb ik yoga geprobeerd. Het begon leuk. Met nog tien anderen in een zaaltje, niet te groot, zonder spiegels waarop uit een draagbare stereoset op een plankje aan de muur een onbestemde zoemtoon klonk. Het leek iets didgeridoo-achtigs. Ik mocht het strand en de zee erbij fantaseren, zei de instructeur. Lettend op mijn ademhaling moest ik mijn gedachten binnen laten komen en weer weg laten glijden.


Het lukte me niet. Ik hoorde de zee niet, alleen dat monotone gebrom uit de speakers. Ik voelde het zand niet, alleen het harde matje onder me. Ik maakte boodschappenlijstjes in mijn hoofd en bakte niet veel van de oefeningen die de instructeur me voordeed. "Je bent zo prestatiegericht," zei hij. "Je hoeft het niet goed te doen. Het gaat om de oefening; bij yoga is alles goed." Dat laatste is toch niet zo mijn stijl. Ik ben een kind van mijn ouders: nuchter, hard werkend en praktisch ingesteld. Ik hou van orde, structuur en regelmaat en doe de meeste dingen met grote nauwkeurigheid. Liever niet dan half en als ik iets doe, dan ook helemaal. Ik ben duidelijk, altijd voor rede vatbaar, drink liever sterke koffie dan thee en hou van beide benen op de grond. Ik ben een Steenbok: aardser kan haast niet. Ben alleen wat onrustig van aard en daar moet ik soms wat mee.


Sinds kort heb ik een hond. Een blonde labrador. Labradors hebben veel beweging nodig, las ik voor aanschaf in de gebruiksaanwijzing. Drie keer per dag een kwartiertje uitlaten is niet genoeg. Dat is mooi, dacht ik en besloot over te gaan tot de koop. Na een boel werk – een puppy wordt niet vanzelf een leuke, zindelijke hond die goed luistert en vrolijk door het leven banjert – heb ik het ultieme geluk gevonden en ben ik meer in balans dan ooit. Hoe dat komt? Elke ochtend loop ik anderhalf uur langs de zee of door het bos of in het park. Gooi ik een balletje waar hij achteraan rent, kijk ik naar de lucht, de zee of de bomen en hoor ik de vogels fluiten. En elke ochtend prijs ik mezelf gelukkig met de komst van mijn hondje, want rustiger dan dit word ik nooit meer. Daar kan geen dansworkshop of zweethut tegenop.


WAT MOET, DAT MOET

Jeffrey Wijnberg is psycholoog en helpt succesvol mensen van hun volle hoofd af. Hij vindt het absurd dat tegenwoordig alles maar in balans moet zijn. In zijn ogen neigt deze wereld naar chaos en krijgen wij daar als individu nooit grip op. Ophouden met zoeken dus? "Het zoeken naar balans is een trend en het hoort bij deze tijd. De maatschappij is sneller en drukker geworden, de wereld is veranderd en er komen veel meer prikkels op ons af. Daarom is de behoefte aan rust en balans ook groter dan vroeger." Hoe vind je rust zonder dwangmatige lijstjes over hoe te ontspannen?


"Tegenwoordig moet alles in balans zijn. Maar als je alles moet opvolgen om dat rustpunt te bereiken, heb je er zo weer veel plichten bij. Er zal altijd tweestrijd zijn tussen wat moet en wat je zelf wilt." Maar van die strijd willen we juist af... "Tegen iedereen die twijfelt en zich afvraagt: wat wil ik nou zelf? zeg ik: 'Bedenk dat wat je doet, is wat je zelf wilt.'" Is er nou niet één goeie tip te geven voor drukke hoofden? "Accepteer dat je juist in deze moderne samenleving wordt heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. Blijf rechtop fietsen en zorg dat je evenveel geld binnenhaalt als dat eruit gaat. Meer balans zit er niet in."


Geen behoefte aan balans? Lees dan Het neurotisch handboek. Goede manieren om je slecht te voelen en anderen te irriteren door Jeffrey Wijnberg (ISBN 9789055946167).

Help, ik word zo moe van mezelf! - vrouw.telegraaf.nl [Psyche & Relatie]