AMSTERDAM – Het anarchistische element van internet heeft de verzuilde samenleving van de twintigste eeuw voorgoed ondermijnd, meent Boele Ytsma, tot voor kort als kerkelijk medewerker verbonden aan de gereformeerde kerk van Siddeburen.
Hij sprak vrijdag in De Balie in Amsterdam over religie en internetgemeenschappen. De bijeenkomst was georganiseerd door Kerk en Wereld, een organisatie die projecten op het grensvlak van geloof en samenleving steunt.
Ytsma vindt internet zowel een anarchistisch als een sociaal medium. „Het anarchistische element van internet heeft de verzuilde samenleving voorgoed ondermijnd. Nu kennis van iedereen is en voor iedereen toegankelijk is en nu dus een geleerde elite niet langer bepalend is voor wat waar en niet waar is, vallen oude instituten omver." Hij noemde artsen die te maken krijgen met patiënten die met behulp van internet zelf een diagnose hebben gesteld en pastores die gemeenteleden ontmoeten die hun eigen geestelijke identiteit uit diverse bronnen bij elkaar gesprokkeld hebben.
Ytsma zei dat de samenleving niet meer bepaald wordt door de dynamiek van de groepen maar door die van de individuen. Zoals de krant de kracht van de verzuiling was, zo is internet de kracht van de individuele mens, zei hij. Ytsma wilde niet somberen. Hij zei dat internet als sociaal medium een totaal nieuwe samenleving laat herrijzen, met tal van kansen en mogelijkheden.
De netwerker zag in internet kansen voor individuen om verbanden met talrijke medemensen aan te gaan. Hij noemde communities als Hyves en LinkedIn, die de mogelijkheid bieden om vrienden te maken. Vrienden noemde hij mensen die te vertrouwen zijn. „In de ogenschijnlijke chaos van contacten kan ik zien wie ik vertrouwen kan. Mensen delen dingen met elkaar. Dat maakt hen tot een gemeenschap. Religieuze communities kunnen precies deze functie bieden. Door overgedragen vertrouwen vind ik mijn weg naar nieuwe mensen en zij naar mij. Religieuze netwerken kunnen voorlopers zijn en leerhuizen van vertrouwen en delen." De „twitterende dominee", de drijvende kracht achter de diverse sites van Zoekendgeloven.nl, begint in september als internetpredikant. Ytsma vindt online presentie van de kerk geen verplaatsing maar een uitbreiding. Via internet kunnen mensen contact hebben dat zich voortzet in de fysieke werkelijkheid. „Als predikanten en priesters ook door de week in staat zijn zich te bewegen in het online-verkeer zal de verbinding offline makkelijker tot stand komen."
Ytsma zegt dat het instituut kerk de mensen niet de nieuwe tijd inhelpt, maar dat het gaat om mensen die durven, vertrouwen en verbinden. Hij verwacht dat Paulus, als hij nu geleefd zou hebben, zich van internet bediend zou hebben. „Wat would Paul do? Yes, he would twitter!"
Schrijfster en theoloog Inez van der Spek vestigde in haar lezing de aandacht op de sacramentele functie van internet. Ze verwees naar sites waar mensen hun schuld en zonde bij het kruis kunnen achterlaten, waar ze een digitaal altaar voor hun geliefde kunnen bouwen en waar ze gebeden aan een digitale klaagmuur kunnen bevestigen. Ze heeft grote waardering voor deze door haar genoemde sacramentele ruimten op internet. „Ze helpen de mensen om heelheid en troost in een gefragmentariseerde samenleving te vinden en ze verenigen mensen in de geest."
Tijdens de discussie zei Ytsma dat ouderen meer wantrouwen hebben in anderen op internet dan jongeren. Mensen die in het digitale tijdperk zijn geboren, hebben dikwijls geen probleem om met hun naam en pasfoto hun mening te geven.
„Internet werpt zuil omver" - Kerk & Godsdienst - Reformatorisch Dagblad
Geen opmerkingen:
Een reactie posten