vrijdag, juli 03, 2009

Is jaloezie de echte blijk van liefde?

Is jaloezie de echte blijk van liefde?

Een echt geweldige zanger is hij natuurlijk niet, maar leuke liedjes heeft Youp van 't Hek wel gemaakt. Zoals De buurt. Dat gaat over een nieuwbouwwijk in Purmerend waar de bewoners zich nogal vervelen. Uiteraard. Leven in de brouwerij komt er pas als overgegaan wordt op partnerruil.

Jaloers zijn blijk van liefde? Jaloers zijn blijk van liefde?

'Het moet kunnen' is het motto van de jaren zestig en zeventig. Het leek de bom onder het traditionele huwelijk. De hoeksteen van de samenleving brokkelde af.

Vreemdgaan
Het klassieke gezin maakte plaats voor andere samenlevingsvormen, zoals de hippe commune. En wie toch een ouderwetse relatie aanging, kon altijd vreemdgaan. Hup, hup, hup, op naar de parenclub.

Catherine Millet was zo ongeveer de verpersoonlijking van die ontwikkeling. De Franse schrijfster baarde een paar jaar geleden opzien met een boek over haar liefdesleven. Ze deed het het liefst met tien mannen tegelijk, daar kwam het zo'n beetje op neer, monogamie vond ze ridicuul.

Afgunst
Maar pas verscheen er weer een boek van Millet.De schrijfster vertelt nu hoe ze heeft geleden onder het gedrag van haar man, die net zo gretig vreemdging als zij. Ze werd gek van de afgunst.

Is jaloezie de echte blijk van liefde, kun je je afvragen. In ieder geval kost het gunnen van seksuele of amoureuze vrijheid aan de partner veel mensen moeite.
Elsevier.nl - Mode - Is jaloezie de echte blijk van liefde?

Geen opmerkingen: