woensdag, juli 22, 2009

Tragische dood Foxconn-medewerker na zoekraken prototype...


Een 25-jarige medewerker van een Foxconn-fabriek is vorige week donderdag om het leven gekomen doordat hij van zijn balkon sprong. Sun Danyong zou onder druk zijn gezet door zijn werkgever nadat een prototype van de vierde generatie iPhone was zoekgeraakt.

Foxconn in Shenzhen produceert onder meer iPods en iPhones. Danyong was als pas afgestudeerd ingenieur verantwoordelijk voor het doorsturen van prototypes uit de fabriek. Op 9 juli ontving hij er zestien van de vierde generatie iPhone, maar een aantal dagen later bleek er één te zijn verdwenen. Toen hij dit aan zijn baas meldde doorzochten Foxconn-medewerkers zijn appartement en werd hij ondervraagd. Naar verluidt zou hierbij geweld zijn gebruik om druk op hem uit te oefenen.

Regelmatig verschijnen berichten in de media over de extreme werkomstandigheden in de fabrieken. Door de hoge eisen die westerse bedrijven stellen en de hevige onderlinge concurrentie, is de angst om orders te verliezen groot. Dit vertaalt zich in een hoge werkdruk voor de medewerkers. Apple hecht grote waarde aan het geheimhouden van nieuwe producten. Een lek zou de relatie tussen Apple en Foxonn daardoor ernstig kunnen schaden.
(One More Thing - Tragische dood Foxconn-medewerker na zoekraken prototype)

Een woordvoerder van Foxconn heeft verklaard de gebeurtenissen te betreuren. Ook stelt het bedrijf dat mogelijk ongepaste ondervragingstechnieken zijn gebruikt.

Geen opmerkingen: