Staand een biertje drinken op een Amsterdams terras mag niet meer. De cafébaas zelf is daarvoor verantwoordelijk. Na vijf waarschuwingen moet de tent dicht. Daarnaast handhaaft de gemeente de strenge afbakening van de terrasruimtes. Tien centimeter buiten de lijnen en er volgt een boete van honderden euro's. Hetzelfde gebeurt als klanten een tafeltje verplaatsen. Een sigaretje staand roken op een terras mag nog wel.
De vergaande controle op de regels is ronduit dwaas, vindt advocaat Raoul Meester die de belangen van enkele honderden Amsterdamse horecaondernemers verdedigt. Hij heeft de afgelopen maanden een intensieve toename van de controle geconstateerd. "Wat gebeurt er? Vanuit een auto worden er door de reinigingspolitie stiekem foto's gemaakt van terrassen. Ze stappen niet eens uit. Ze nemen een foto vanachter het dashboard. Dat deden ze vroeger in Oost-Duitsland ook. Als je zover gaat met je beleid, dan klopt er iets niet", zegt Meester.
Kroegbazen merken pas achteraf dat ze gecontroleerd zijn. "Pas als er overlast is, moet je maatregelen nemen", vervolgt Meester. "Eerder niet. Het is te gek dat ik hier nu zo veel werk aan heb. Zelfs wijkagenten begrijpen er niets meer van en hebben onvrede met de regels. Het is toch gek dat er niet wordt geluisterd naar de wijkagenten. Zij zijn het dan ook niet die de gewraakte foto's nemen."
Volgens René van Veen van café P96, die de belangen behartigt van de horeca in de Jordaan loopt het helemaal uit de hand. "Als het een beetje lekker weer is, staan mensen allemaal buiten met een glas. Dat is niet tegen te gaan. Iedereen drinkt graag een biertje buiten. Politici ook. Ik kán deze regels niet handhaven. De hele tijd speel ik voor politieagent. Op het moment dat ik tegen een gast zeg dat-ie moet gaan zitten, staat de ander alweer. Toeristen denken dat je ze in de maling neemt. Dit is niet te handhaven. Niemand trekt de regels die overlast aanpakken in twijfel. Maar in Amsterdam ligt de reinigingspolitie gewoon op de loer. In Spanje zie je de gevolgen van een dergelijk beleid al. Daar gaat iedereen midden op het plein zitten. De tassen met biertjes en flesjes wijn gaan open. Je ziet het al gebeuren op het Heinekenplein in de Pijp."
Volgens de pachtster van café Proust op de Noordermarkt, die al enige waarschuwingen op zak heeft, zegt: "Als je in overtreding bent, krijg je een brief. De foto's krijg je niet zomaar te zien. Die moet je opvragen via je advocaat. Het is op een foto moeilijk aan te tonen dat de drank die ze drinken van mij afkomstig is."
Een kroegbaas op de Westerstraat, ook hij heeft een aantal waarschuwingen binnengekregen, wil niet met zijn naam in de krant. "Ik ben geen lafaard, maar wil niet nog een extra waarschuwing." Cafébazen zijn bang geworden. "Als je naam in de krant komt, krijg je twee controles extra", bezweert Van Veen.
De Amsterdamse cafébaas denkt dat er nog niks aan de hand zou zijn als er menselijk met de regels wordt omgegaan. De branche zucht onder de regeldrift van het linkse stadsbestuur. "Geen caféhouder begrijpt de strenge handhaving... Een café moet bij de ingang eerst een bord met de tien geboden ophangen. Uitgaan is tegenwoordig met strakkere regels omgeven dan hoe je je op je werk moet gedragen. Stel je voor, je zit op het terras en er komt een bekende langs. Dan moet je eerst je glas neerzetten voordat je diegene begroet. Of als je je glas mee naar buiten neemt om een sigaretje te roken, dan ben je direct in overtreding." Tientallen cafés hebben inmiddels vier waarschuwingen op zak en dreigen binnenkort een week lang hun deuren te moeten sluiten. Verschillende kroegen zitten zelfs al op vijf waarschuwingen. Dan helpt alleen nog een gang naar de rechter om sluiting te voorkomen. Enkele caféhouders proberen op die manier hun recht te halen.
Eigenaar Rob Benoni van Café Finch heeft de gemeente op die manier met enig succes kunnen aanpakken. Hij heeft een advocaat in de arm genomen en is nu één waarschuwing teruggezet. "De foto die gemaakt is, is op te veel verschillende manieren uit te leggen, zo oordeelde de rechter." De handelwijze van de gemeente begrijpt hij niet. "Ik weet niet wat de reinigingspolitie doet, maar het lijkt erop dat ze langs alle cafés rijden, foto's nemen, en dan de volgende dag alle plaatjes gaan interpreteren. Maar je kunt op een foto nooit zien wat er daadwerkelijk gebeurt."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten