dinsdag, juli 28, 2009

Veilig internetten volgens Justitie ...

Ook op de camping niet zomaar bestandje openen


DEN HAAG - 
De overheid waarschuwt de internetgebruiker: update je software en zet je firewall aan, ga bewust om met je persoonsgegevens, controleer altijd het webadres voor je iets betaalt. De tips zijn sinds maandag te lezen op de website veiliginternetten.nl, waar het ministerie van Justitie waarschuwt voor de gevaren die de surfers op het wereldwijde web bedreigen.

Dat het ministerie van Justitie zelf ook nog wel een computerles kan gebruiken, bleek dit weekeinde. De campagnesite was zo slecht beveiligd dat journalisten van het ANP de site voor de lancering konden lezen. Via een zoekopdracht met Google kon de website worden bereikt, terwijl hij was afgesloten en pas maandag openbaar mocht worden.

Een foutje, zei minister Hirsch Ballin (Justitie) bij de lancering van de campagne Veilig Internetten op een camping in Den Haag. 'Leuk dat u die uitdaging bent aangegaan en zo al kennis hebt genomen van de campagne.' Hij wilde verder niet ingaan op wat hij een 'beginnersfout' noemde.

Er stonden geen vertrouwelijke gegevens op de site, beklemtoonde het ministerie. De website was alleen geblokkeerd tot de lancering van de campagne op maandag.

Het doel van de campagne is internetgebruikers na te laten denken over welke informatie over zichzelf ze willen delen met onbekenden. Cybercriminaliteit, zoals fraude met creditcardgegevens van een internetgebruiker, komt steeds vaker voor. Bij marktplaats.nl komen bijvoorbeeld dagelijks tien tot vijftien meldingen van oplichting binnen.

Behalve op de website geeft het ministerie van Justitie via radio- en televisiespots vijf concrete tips voor dagelijks internetgebruik. De laatste twee luiden: open nooit zomaar bestanden, en: wees alert op contacten die aanbiedingen doen of om gegevens vragen.

Geen opmerkingen: