vrijdag, juli 17, 2009

'Zwemles op school verplicht stellen'

'Zwemles op school verplicht stellen'

( het is belachelijk dat dit ooit is afgeschaft - de allochtonen zijn niet gewend aan een land met zoveel water en kinderen van minder bedeelde nederlanders hebben de kans niet om het privé te leren. Ondertussen zijn de wijken met meertjes en brede sloten de grond uit geschoten... water management is oké, maar voorkom de slachtoffers ... PB)

DEN HAAG - Schoolzwemmen moet zo snel mogelijk verplicht worden gesteld, stelt Reddingsbrigade Nederland. De hulpverleners te water hebben dit jaar de handen vol aan het redden van drenkelingen, die nooit goed hebben leren zwemmen.


3 waarderingen

Zij maakten de afgelopen weken overuren. Woensdag moesten alleen al bij Scheveningen ruim dertig mensen uit het water worden gered. Een deel van de drenkelingen was anders zeker verdronken, stelt Raymond van Mourik, directeur van de Reddingsbrigade Nederland.

In Zeeland vond een meisje van twaalf de dood, toen ze werd meegesleurd door de sterke stroming. Ook verdronken twee weken geleden in één week drie jongeren in de leeftijd van veertien tot zestien jaar in natuurwater.

,,Het is niet meer vanzelfsprekend dat iedereen kan zwemmen in een waterland als Nederland,'' zegt directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland. Veel jongeren leren zichzelf zwemmen, wat volgens hem prima kan tot er iets onverwachts gebeurt, zoals een sterke stroming. Dat geldt ook voor leren zwemmen in een zwembad. ,,Onvergelijkbaar met zwemmen in natuurwater.''

Schoolzwemmen was vroeger alleen verplicht als scholen het in hun lesprogramma hadden opgenomen. Vanaf de jaren zeventig zijn steeds minder scholen dat gaan doen, omdat veel ouders hun kind zelf al op zwemles deden. Of scholen onder schooltijd naar het zwembad gaan, is nu een keuze van gemeenten en schoolbesturen.

Vanaf de jaren negentig daalde volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek het aantal kinderen dat verdronk. Alleen onder kinderen van allochtonen nam het verdrinkingsrisico toe. Allochtone ouders melden hun kind minder vaak aan voor zwemles.

Geen opmerkingen: