donderdag, augustus 20, 2009

Bibob en 1012 - gerechtigheid?!!

Wallen-exploitant krijgt geld van stad

De gemeente moet exploitante Nathalie Venekamp een schadevergoeding van ruim 42.000 euro betalen. Dit heeft de rechter bepaald. Geen van de afgebeelde mensen heeft met deze zaak te maken. Foto ANP
UPDATE  
AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft opnieuw bakzeil moeten halen in een al jaren slepend conflict met één van de grootste ondernemers op de Wallen, voormalig slager Jan Venekamp en zijn dochter Nathalie. De rechter heeft bepaald dat de gemeente Venekamp schadevergoeding moet betalen. 

De gemeente liet de familie Venekamp, die op en rond het Oudekerksplein circa twintig bordeelramen exploiteert, anderhalf jaar geleden weten dat alle exploitatievergunningen zouden worden ingetrokken op grond van de wet-Bibob. De gemeente zei te vrezen dat Venekamp zijn bordelen misbruikte voor witwasserij. Een rol speelde ook dat de gemeente het Oudekerksplein helemaal prostitutievrij wil hebben. 

Het landelijk bureau Bibob bepaalde vervolgens echter dat er geen gronden zijn om Venekamp vergunningen te weigeren. Burgemeester Job Cohen maakte de familie eind vorig jaar al min of meer excuses: de vergunningen werden alsnog verstrekt. 

De familie liet het daar niet bij zitten en startte een schadeprocedure, omdat één van de panden op het plein (nummer 28, dat drie ramen heeft) als gevolg van de Bibobzaak lange tijd niet kon worden geëxploiteerd. De rechter heeft nu geoordeeld dat Amsterdam de familie Venekamp 42.000 euro schadevergoeding moet betalen. Het pand kon alles bij elkaar twintig weken niet worden geëxploiteerd. 

De familie Venekamp heeft bij herhaling laten weten niet van plan te zijn de panden op het Oudekerksplein te verkopen. De gemeente wil alle bordelen daar weg hebben in het kader van project 1012, de opschoning van de Wallen. (HET PAROOL)

Geen opmerkingen: