dinsdag, augustus 11, 2009

mijn vriendin Annie (102) trekt veel belangstelling in Urk ...

Harderwijks medium Annie (102) trekt veel belangstelling naar kerk

door Inge Beernink. woensdag 29 juli 2009 | 22:14 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 30 juli 2009 | 09:19

Annie de Roos draagt onder grote belangstelling enkele gedichten voor in het Kerkje aan de Zee op Urk. foto Hans Veenhuis

Annie de Roos draagt onder grote belangstelling enkele gedichten voor in het Kerkje aan de Zee op Urk. foto Hans Veenhuis


URK - Het Kerkje aan de Zee op Urk is woensdagmiddag afgeladen vol. Het is er zo druk dat een groep mensen buiten moet blijven staan. Iedereen wil een glimp opvangen van Annie Roos (102) uit Harderwijk, het medium dat vandaag gedichten voordraagt in dit Urker kerkje.

De middag is een onderdeel van de reeks Zingen in de Zomer. Een jaarlijks terugkerend en drukbezocht evenement. De organisatie wilde Roos in eerste instantie graag laten voordragen tijdens deze middag. Want de ouders van 102-jarige Harderwijkse zijn opgeroeid op Urk. 

Toen de organisatie vernam dat Roos een medium is, veranderde die houding enigszins. Klaas Brouwer van Kerkgenootschap De Ark, waar het kerkje een onderdeel van is, liet deze week weten dat de organisatie niet blij was te horen dat Roos 'spiritueel' is. Ze moest daarom eerst doorgeven welke gedichten ze wilde laten horen. 

Nadat bleek dat ze gedichten van Nel Benschop zou voordragen, paste ze alsnog prima binnen Zingen in de Zomer. 

Samen met haar kleindochter betreedt ze deze woensdag rond twee uur de kerk. " Mijn oma is erg vergeetachtig op korte termijn", laat Mieke Roos (49) uit Harderwijk weten. Wanneer haar oma hoort dat ze naar de microfoon mag komen, vraagt ze verbaasd: "Wat is dit Mieke? Wat moet ik doen? Een gedicht voordragen? Oh ja, dat is waar ook!" En lachend schuifelt de oude dame naar voren. 

Iedereen wacht met spanning op wat er gaat komen. En voordat ze met het eerste gedicht begint, wil ze nog even wat anders kwijt. "Het heerlijk om hier te zijn, want mijn wortels liggen hier. Mijn vader en moeder zijn rasechte Urkers." Ze kijkt even rond en maakt vervolgens aanstalten om weer terug naar haar stoel te gaan. "Och ja, dat is waar ook, ik zou een gedicht voordragen", roept ze opeens. De mensen in de kerk barsten in lachen uit. 

Als het weer stil is, begint ze met voordragen van 'Gij bad op ene berg alleen' van Guido Gezelle. Dat doet ze met zoveel passie dat sommige bezoekers haar met open mond aanstaren. Als Roos klaar is en terug schuifelt naar haar stoel, barst er een groot applaus los. "Wat een pittig vrouwtje", zegt iemand achterin de kerk. "Kom zitten lieverd. Je hebt het geweldig gedaan" , zeggen twee dames op de tweede rij. 

Harm de Graaf van de organisatie laat na afloop nog even weten dat het mediumschap van mevrouw Roos absoluut niet het probleem was. "We waren alleen bang dat ze misschien te oud was om gedichten voor te dragen." 

(NB: Persoonlijk meerdere gedichten van 10 bladzijdes getypede tekst, met stijl, intonatie en de juiste zinsopbouw mogen horen - tranen in mijn ogen van ontroering ...)




Geen opmerkingen: