donderdag, augustus 20, 2009

wat is er nu eigenlijk nog niet kanker verwekkend ...???

Kaarsen kankerverwekkend

Wie graag een bad neemt omringd door kaarsen of lange avonden bij kaarslicht dineert, moet zich misschien nog eens bedenken. Uit Amerikaans onderzoek is namelijk gebleken dat de walm van goedkope kaarsen op termijn kankerverwekkend kan zijn. 

Bij verbranding van paraffine, de stof waar de meeste kaarsen van zijn gemaakt, komen verscheidene slechte stoffen vrij. Onder meer benzeen en tolueen verbranden niet omdat de temperatuur van de kaars te laag blijft. Tolueen kan duizeligheid veroorzaken, benzeen is een giftige stof die ook in sigarettenrook zit.

Astma

De onderzoekers van de South Carolina State University waarschuwen voor klachten als astma en allegieën, die kunnen worden veroorzaakt door walm van kaarsen. "Eens in de zoveel tijd een kaars branden zal niet zoveel invloed hebben. Maar elke dag veel paraffinekaarsen aansteken in een afgesloten ruimte, zoals een badkamer, zou problemen kunnen veroorzaken'', aldus onderzoeker Amid Hamidi.

Hij vreest verder dat veel mensen denken dat ze allegieën hebben of lijden aan benauwdheid, terwijl die klachten in feite worden veroorzaakt door de walm van kaarsen.

De wetenschappers ontdekten de giftige stoffen doordat ze vijf uur lang kaarsen lieten branden in een ongeventileerde ruimte. Daarna werden de chemische stoffen in de kamer geanalyseerd. Dezelfde test werd gedaan met kaarsen met bijenwas en met kaarsen van soja. Daar werden geen gifstoffen bij aangetroffen. "Hoewel deze kaarsen duurder zijn, zijn ze ook gezonder'', aldus Hamidi.


Geen opmerkingen: