Volhouden is belangrijker voor succes dan intelligentie
maandag 3 augustus 2009 09:15
Intelligentie en bijzondere talenten zijn geen garantie voor succes. Om te slagen in het leven zijn vooral zelfvertrouwen, zelfdiscipline en doorzettingsvermogen nodig.
Doorzetters kunnen veel bereiken
Er is niets mis met een hoog IQ en bijzondere talenten, maar dergelijke eigenschappen moeten niet overschat worden. Want ze vormen geen garantie voor succes in het leven.
Onderzoeken
Dat is de conclusie die getrokken kan worden uit de vele onderzoeken die de afgelopen decennia zijn gedaan naar de verschillen in prestatievermogen tussen mensen.
Een van die onderzoeken werd uitgevoerd door Angela Duckworth van de Amerikaanse Universiteit van Pennsylvania. Zij keek naar de persoonlijke eigenschappen en prestaties van studenten aan een topuniversiteit, naar die van kadetten aan een militaire academie en naar kinderen die de finale van een spellingkampioenschap hadden bereikt.
Wat bleek? De prestaties van deze proefpersonen hielden nauwelijks verband met hun IQ, maar des te meer met hun persoonlijke instelling. Degenen die zich met veel doorzettingsvermogen bleven inzetten om hun doel te bereiken, waren meer succesvol dan de minder volhardende slimmeriken.
Concrete doelen
Om te kunnen volharden, is het wel handig om een duidelijk doel na te streven. De Amerikaanse psycholoog Edwin Locke van de Universiteit van Maryland ontdekte een halve eeuw geleden al dat vooral concrete, meetbare en haalbare doelen de motivatie en het doorzettingsvermogen van een mens verhogen.
Wie wil slagen in het leven, moet zijn doelen dus zorgvuldig kiezen. Maak het jezelf niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk. Te makkelijke doelen brengen een mens niet verder. Want een andere voorwaarde voor succes is de bereidheid om bij tijd en wijle ontberingen te lijden en jezelf opofferingen te getroosten, zo blijkt uit onderzoek.
Zelfvertrouwen
Om ambitieuze doelen te kunnen halen, is ook zelfvertrouwen nodig. Een gevoel van: "Ja ik kan het!" Mensen met een positief zelfbeeld zijn geneigd om mislukkingen aan de omstandigheden toe te schrijven, en successen aan zichzelf, zo hebben psychologen ontdekt.
Dat valt te oefenen. Denk niet direct dat het aan jezelf ligt als iets niet lukt, geef het ook niet meteen op, maar probeer het gewenste doel eens op een andere manier te bereiken.
(nb: inherent aan elke wens en intentie is het mechanisme ter vervulling daarvan ... )
Door José van der Sman
Elsevier.nl - Carrière - Volhouden is belangrijker voor succes dan intelligentie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten