zaterdag, april 18, 2009

ElsNAVO: Nederlandse marine herovert gekaapt schip

NAVO: Nederlandse marine herovert gekaapt schip

zaterdag 18 april 2009 13:14

De Nederlandse marine heeft in de Golf van Aden zeven piraten overmeesterd, die een tanker hadden aangevallen. Daarbij werden twintig gijzelaars bevrijd.

Hrt Nederlandse schip De Zeven Provinciën heeft zeven piraten gepakt Hrt Nederlandse schip De Zeven Provinciën heeft zeven piraten gepakt

Dat hebben NAVO-functionarissen zaterdag laten weten.

Raketgranaat
De piraten hadden met vuurwapens en granaten de tanker Handytankers Magic aangevallen. Die vaart onder de vlag van de Marshalleilanden. Een onontplofte raketgranaat werd later aan boord van de tanker teruggevonden.

Het Nederlandse fregat De Zeven Provinciën reageerde op de aanval. Het ministerie van defensie kon echter nog niet bevestigen dat de piraten zijn gepakt. 'Er is een actie gaande, maar de afloop is nog niet bekend,'  aldus een woordvoerder.

Bevrijding
Bij de actie werden twintig mensen bevrijd die door de Somalische piraten waren gegijzeld. De gijzelaars moesten werken op het moederschip dat de Somaliërs gebruikten voor aanvallen op schepen.

Eind maart voerde de Nederlandse marine ook al met succes actie tegen piraten.

EU-missie
Buitenlandse marineschepen patrouilleren in de Golf van Aden om kapingen te voorkomen. De Europese Unie begon vorig najaar een veiligheidsoperatie voor de kust van Somalië om de strijd met de piraterij aan te gaan.

Met deze operatie, waaraan ook de Nederlandse marine deelneemt, wil de EU vooral schepen beschermen die hulpgoederen vervoeren.

Elsevier.nl - Nederland - NAVO: Nederlandse marine herovert gekaapt schip

Door Robin van der Kloor

Geen opmerkingen: