maandag, april 06, 2009

Lentecampagne tegen gevaren motorrijden - Binnenland - de Volkskrant

AMSTERDAM - Een lentecampagne, gericht op massale aanwezigheid van motorrijders in het verkeer, moet het aantal doden in het verkeer terugdringen. Dit vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Afgelopen drie weekeinden kwamen in totaal negen motorrijders om het leven bij een ongeluk. Het komend paasweekeinde belooft wederom mooi motorweer.

‘Ieder jaar is het weer een dodelijke wake up call’ zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe. ‘We kunnen de ellende beter voor zijn.’ De Rouwe zou graag zien dat Verkeer en Waterstaat samen met de ANWB en de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV ) de handen ineenslaat om een bewustwordingscampagne te beginnen.

Schokkende cijfers
SP-Kamerlid Eric Roemer steunt het idee, hij vindt het het schokkende cijfers, negen doden. ‘Elk jaar gaan de helmen weer van de schap en de motor uit het vet. Bij mooi weer is het: hup, rijden, zonder dat de bandenspanning wordt gecheckt.’

D66-Kamerlid Boris van der Ham heeft Kamervragen gesteld aan minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. Hij wil van de minister onder meer weten of hij bereid is tot een jaarlijks terugkerende voorjaarscampagne om de weggebruikers te attenderen op de terugkeer van de motorrijder in het verkeer.

Na de winter
Regeringspartij ChristenUnie ziet bij monde van Kamerlid Ernst Cramer graag een campagne na de winter, ‘gericht op motorrijders en automobilisten’.

Charlie Aptroot (VVD): ‘Analoog aan de ‘Wij gaan weer naar school’-campagne, als kinderen zich na de zomervakantie weer in het verkeer mengen.’ De VVD’er stoort zich in dit verband aan het CDA-voorstel om motorrijders van hun zeventiende jaar al toestemming te geven motor te rijden. ‘Het kabinet moet straks echt niet dat voorstel overnemen.’

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wijst erop dat het de totale verkeersveiligheid in het oog houdt en dat de landelijke cijfers dalen. ‘Zo waren er in 2002 101 doden en in 2007 59’, zegt een woordvoerster. Zij verwijst ook naar de ontwikkeling van de motorvriendelijke vangrail.

Geen opmerkingen: