Sluiting benadeelt prostituees
De gemeente poogt juist met het project 1012 het aantal prostitutieramen in de stad te verminderen en misstanden op de Wallen aan te pakken. Foto ANP/Ruud Taal
Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente naar de eerste effecten van de sluiting van raambordelen in de stad. De onderzoekers hielden ongeveer veertig interviews met prostituees en deskundigen.
Prostituees van wie het raam is gesloten, gaan in hetzelfde gebied op zoek naar een andere plek. De overgebleven raamexploitanten op de Wallen kunnen daardoor hogere prijzen vragen. Kostte een raam voor de sluiting negentig euro, nu betaalt een prostituee 120 euro voor een dienst van acht uur.
Ook zijn de ramen langer bezet: één exploitant zegt van twee naar drie 'shifts' te zijn gegaan; die derde shift loopt dan van vier tot acht uur 's ochtends.
De vrouwen maken langere dagen en betalen de exploitant soms zelfs extra - van een pakje sigaretten tot vijfhonderd euro - om een plek te kunnen huren. Er zijn vrouwen die zich ver onder de gangbare prijs van vijftig euro aanbieden. Dat kan de positie van prostituees verslechteren, aldus de onderzoekers.
Het overgrote deel van de vrouwen wil als raamprostituee blijven werken, omdat ze dan meer zelfstandigheid hebben en hun verdiensten in eigen zak kunnen houden. Er vertrekken relatief weinig vrouwen naar een andere stad. Ook zijn er niet veel prostituees die na de sluiting van hun raam op de Wallen in een club gaan werken of als escort aan de slag gaan.
Wel huren de vrouwen eerder een raam in een ander gedeelte van de stad, zij het niet van harte: prostituees die op het Singel werkzaam waren, vertrekken liever niet naar de Wallen en andersom.
Op de Wallen zou nog steeds sprake zijn van misstanden. Met name Oost-Europese vrouwen hebben volgens de onderzoekers moeite ander werk te vinden zonder hulp van een pooier. Maar de vrouwen wiens raam is gesloten, verdwijnen niet massaal in de illegaliteit, aldus de onderzoekers.
De gemeente poogt juist met het project 1012 het aantal prostitutieramen in de stad te verminderen en misstanden op de Wallen aan te pakken.
Ten tijde van het onderzoek dreigden ook de ramen in het Singelgebied gesloten te worden. Wethouder Asscher acht dit inmiddels niet meer nodig.
De sluiting van ramen rond het Singel kon dan ook niet op begrip van de respondenten rekenen. "De gebieden waar zich de echte problemen voordoen, blijven in stand en de buurten waar niets aan de hand was, worden gesloten. Hiermee haal je de criminaliteit niet uit de prostitutie," aldus één van de respondenten. (HET PAROOL)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten