woensdag, april 08, 2009

Xtc-markt is zwaar vervuild - Voor wie er nog interesse in zou hebben ...

Xtc-markt is zwaar vervuild

Hoezo een goeie motivatie om het niet te doen - vroeger was ut beter zegt Opa :-)
Volgens de Amsterdamse drugsconsulent August de Loor ligt het percentage vervuilde xtc in de hoofdstad zelfs op negentig procent. Foto ANP/Lex van Lieshout
AMSTERDAM - Drugsonderzoekers signaleren een ernstige vervuiling van de xtc-markt in Nederland. Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem meldt dat nog maar vijftig procent van de geteste xtc-pillen de werkzame stof MDMA bevat.

Volgens de Amsterdamse drugsconsulent August de Loor ligt het percentage vervuilde xtc in de hoofdstad zelfs op negentig procent. Bij de dertig testlaboratoria in het land wordt steeds vaker vastgesteld dat xtc-pillen geen MDMA bevatten maar MCPP, een verwante stof met een andere uitwerking.

Gebruikers van MCCP ondervinden negatieve effecten zoals misselijkheid, duizeligheid, angsten, hallucinaties, onrust, rillingen en hoofdpijn. Deze treden vooral op wanneer de pil is uitgewerkt.

Het verdwijnen van MDMA heeft vermoedelijk te maken met een gebrek aan grondstoffen. Dat is het gevolg van de internationale bestrijding van xtc en de productie ervan. Sinds 2004 houdt de recherche zich actief bezig met de ontmanteling van laboratoria. Ook zijn verdragen gesloten met toeleverende landen van grondstoffen zoals China.

Namens het Adviesbureau Drugs zegt De Loor zich zorgen te maken over de trend. "De slechte kwaliteit van de xtc leidt tot een verschuiving in het gebruik van uitgaansdrugs. Liefhebbers wijken noodgedwongen uit naar potentieel gevaarlijkere middelen. Ik zie een duidelijk verband met de groeiende populariteit van de partydrug ghb."

Roel Kerssemakers van verslavingsbureau Jellinek benadrukt het belang van het testen van drugs. In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Ab Klink (VWS) weten vooralsnog geen aanleiding te zien voor maatregelen. (PATRICK MEERSHOEK)
PAROOL: AMSTERDAM - Xtc-markt is zwaar vervuild

Geen opmerkingen: