woensdag, april 15, 2009

Vleeseters slopen Amazone, niet vega's

Vleeseters slopen Amazone, niet vega's

De ontbossing van de Amazone in Zuid-Amerika wordt veel vaker veroorzaakt door veehouders dan door sojaboeren. Dat blijkt uit een onderzoek van natuurbeschermingsorganisaties en sojaboeren, waarvan de uitkomsten woensdag naar buiten zijn gebracht.


De onderzoekers keken naar 630 gebieden in Braziliƫ waar woud verloren was gegaan. Daarvan waren er twaalf ontbost voor de teelt van soja en bijna tweehonderd voor veeteelt. Het overige ontboste gebied kreeg geen andere bestemming.

,,De grote boosdoeners bij de ontbossing zijn de veeboerderijen'', aldus een woordvoerder van Greenpeace, dat ook bij het onderzoek betrokken is. Tot nog toe werden de sojaboeren hier altijd verantwoordelijk voor gehouden.

Maar volgens Greenpeace zijn de sojaboeren niet langer direct betrokken bij het kappen van woud. In 2006 spraken de Braziliaanse sojaboeren af niet langer te handelen in soja geteelt op ontbost gebieden. Dat zorgde ervoor dat boeren geen nieuw gebied ontgonnen.

Jaarlijks verdwijnen enorme delen van de Amazone. De afgelopen tijd neemt het tempo van de verwoesting af, maar verdwijnt toch nog steeds een aanzienlijk deel van de Amazone onder meer door boskap, veehouderij, sojateelt en houtkap door de lokale bevolking. Vorig jaar verdween alleen al in Braziliƫ bijna 12.000 vierkante kilometer Amazonewoud.

SpitsNieuws : Vleeseters slopen Amazone, niet vega's

Geen opmerkingen: