Elsevier.nl - Gezin - Bespaar belasting door slim te schenken Bespaar belasting door slim te schenken
maandag 25 augustus 2008 14:06
Door een deel van uw toekomstige nalatenschap al tijdens uw leven weg te geven, bespaart u uw nabestaanden veel belasting.
Schenken met de warme hand vinden veel mensen fijner dan met de koude hand
Als u er niet meer bent, gaat de fiscus er met maximaal 68 procent van uw nalatenschap vandoor. Voor veel mensen is dat een frustrerend idee.
Het bedrag dat aan successierecht moet worden betaald, kunt u flink beperken door tijdens uw leven een deel van uw nalatenschap te schenken. Dat levert naast belastingvoordeel vaak ook een goed gevoel op: veel mensen vinden het leuker om met de warme hand te schenken dan met de koude.
Vrijstelling
Schenkingen worden tegen dezelfde tarieven belast als erfenissen. Wel verschillen de bedragen waarover geen belasting hoeft te worden betaald, ofwel de vrijstellingen.
Ouders mogen hun kinderen jaarlijks 4.479 euro belastingvrij schenken; het meerdere is belast. Kinderen tussen de 18 en 35 jaar hebben eenmalig recht op een verhoogde vrijstelling van 22.379 euro. Voor giften van alle anderen geldt een vrijstelling van 2.688 euro.
Besparen
Door die vrijstellingen optimaal te benutten, is veel belasting te besparen. Stel: een vader wil zijn zoon 50.000 euro schenken.
Doet hij dat in één keer, dan betaalt de zoon 3.896 euro aan belasting. Maar spreidt de vader de gift over 12 jaar uit, dan vallen de jaarlijkse schenkingen binnen de vrijstelling van 4.479 euro en betaalt junior niets aan schenkingsrecht.
Daarnaast zijn er andere foefjes die de belastingaanslag helpen verlagen. Wie liever zelf beschikking houdt over zijn geld maar wel belasting wil besparen, kan een schenking 'op papier' doen.
De schenking wordt dan pas opeisbaar als de schenker overlijdt. Eigenaren van hun bedrijf kunnen dat fiscaal voordelig overdragen door de aandelen in het bedrijf te certificeren (pdf). Filantropen kunnen fiscaal voordelig schenken via stichtingen
Notaris
Deze constructies zijn vrij ingewikkeld. Vaak is de hulp van een notaris noodzakelijk, ook omdat een notariële akte vereist is. De leden van de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat hebben zich gespecialiseerd in de fiscaal vriendelijke overdracht van vermogen. Het vergelijken van tarieven van 'gewone' notarissen kan op notaristarieven.nl.
Op de site van de Belastingdienst staat een brochure (pdf) met alle regels, vrijstellingen en tarieven met betrekking tot schenken. Ook is daar een rekenhulp te vinden waarmee snel is uit te rekenen hoeveel belasting over een schenking moet worden betaald.
Dit artikel is gelieerd aan het Elsevierartikel Schenk slim en bespaar belasting
Door Jorien Apperloo