Beveilig onze broeders
Door: Marcia Nieuwenhuis
Gepubliceerd: gisteren 23:53
Update: vandaag 08:01
Minister van Binnenlandse Zaken Guusje Ter Horst is het geweld tegen ambulancebroeders meer dan zat. Camera's op de wagens moeten het werk veiliger maken.
- Ambulancepersoneel is geweld zat
- Omstanders wilden naam dader weten
- Gedragsnorm voor geweld
- Agressie tegen ambtenaren onderzocht
- 'Soms draaien baasjes door'
- Gemeenten zijn agressie Oud en Nieuw zat
'Dat je niet af kunt blijven van ambulancemensen – die als enige doel hebben om mensen in nood zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te vervoeren – vind ik onvoorstelbaar.' Volgens PvdA-minister Ter Horst heeft zelfs maar liefst 89 procent van de ambulancebroeders te maken met agressie. 'Dat is idioot veel en dat betekent dat wij maatregelen moeten treffen. Ik wil in elk geval een pilot met camera's op ambulances, zodat niemand de dans kan ontspringen.'
| Foto: ANP
De minister van Binnenlandse Zaken pleit in een interview met deze krant voor verstrekkende maatregelen bij geweld tegen mensen met een publieke taak. Ook zwaardere straffen sluit zij niet uit. Het Openbaar Ministerie hanteert nu een dubbele strafeis. Die eis wordt binnenkort geëvalueerd. 'Als die geen effect heeft, moet de minister van Justitie misschien andere strafmaten opnemen in het strafrecht', suggereert de bewindsvrouw.
Ter Horst wil meer verantwoordelijkheden leggen bij de werkgevers van mensen met een publieke taak. Die diensten kunnen volgens haar een voorbeeld nemen aan de manier waarop zwembaden de regels overbrengen, met een groot bord bij de ingang. Ter Horst: 'Dan kan iemand nooit meer zeggen: 'Oh, maar ik dacht dat dat wel kon.'
Werkgevers moeten van haar voortaan ook aangifte doen voor hun werknemers. De politie moet op haar beurt altijd proces verbaal opmaken bij agressie of geweld.
Eerder deze maand bedreigden jongeren in Amsterdam-West ambulancemedewerkers met de dood toen die een 15-jarig slachtoffer van een steekpartij kwamen helpen. Personeel van ziekenvervoerder VZA legde daarop enige tijd het werk neer.
Video: Politiek is agressie tegen ambulancebroeders zat
Ter Horst
Volgens minister Ter Horst heeft zo'n tweederde van de mensen met een publieke taak te maken met agressie. 'Die cijfers zijn echt schrikbarend, van de ambulancemedewerkers is dat zelfs 89 procent. Dat is idioot veel en dat betekent dat wij maatregelen moeten treffen. Je moet goed kijken wat effectief is en of de mensen op de ambulances het nuttig vinden, maar ik wil in elk geval een pilot met camera's op ambulances.'
Raddraaiers
Naast camera's sluit de minister ook zwaardere straffen voor raddraaiers niet uit. Het Openbaar Ministerie hanteert op dit moment een dubbele strafeis bij geweld tegen mensen met publieke taken. Binnenkort wordt gekeken of dit effect heeft. Zo niet, dan moeten er andere strafmaten worden opgenomen in het strafrecht, aldus Ter Horst.
Vrijspraak
Acht jongens die in 2006 een ambulance belaagden bij het De Mirandabad in Amsterdam-Zuid zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De kinderrechter was er wel van overtuigd dat de jongens zich hadden misdragen tegen de ambulancemedewerkers, maar achtte niet bewezen wie precies verantwoordelijk was voor welke daad.
Gedragsnorm
Ambulancepersoneel, agenten, buschauffeurs en andere werknemers met een publieke taak worden voortaan beschermd door een gedragsnorm. Kernpunt daarvan is dat agressie niet wordt getolereerd, maakte minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) in mei bekend. In de norm staat verder dat de werknemer de ruimte moet krijgen om zijn werk te doen, zijn aanwijzingen moeten worden opgevolgd en dat de bedrijfsorde niet mag worden verstoord.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten