dinsdag, september 23, 2008

Dwarse stagiair voorkwam meer doden bij Westfriese Flora - verbijsterend

WebRegio.nl - West-Friesland: Dwarse stagiair voorkwam meer doden bij Westfriese Flora

Dwarse stagiair voorkwam meer doden Westfriese Flora

23 september 2008

Een stagiair van het AMC in Amsterdam heeft voorkomen dat de legionalla-besmetting op de Westfriese Flora in Bovenkarspel in 1999 nog meer slachtoffers het leven kostte. Dat blijkt uit een reconstructie van de gebeurtenissen rond de Westfriese Flora in het nieuwe KRO-programma Wij zijn de Geschiedenis.


De betrokken specialisten van het Westfries Gasthuis in Hoorn en het AMC in Amsterdam braken zich het hoofd over wat de tientallen doodzieke mensen die met verschijnselen van een longontsteking waren opgenomen konden mankeren. De stagiair dacht van het begin af aan aan een legionella-besmetting die de dodelijke veteranenziekte kan veroorzaken. Ook na herhaald aandringen door de stagiair geloofden de betrokken medisch specialisten niet dat er legionella in het spel zou zijn.
 
Tegen de regels in nam de stagiair illegaal testen mee naar het Westfries Gasthuis in Hoorn en testte op eigen houtje vier patiënten. Alle testen wezen op legionella, waarna de verbijsterde specialisten groot alarm konden slaan bij het Ministerie van Volksgezondheid. Een paar uur later werden via de televisie mensen die de Westfriese Flora hadden bezocht en zich grieperig voelden opgeroepen onmiddellijk naar de huisarts te gaan. Uiteindelijk stierven 32 mensen en hielden tientallen bezoekers blijvende gezondheidsklachten. De betrokken medisch specialisten erkennen in de uitzending van Wij zijn de Geschiedenis dat de stagiair hun te slim af was en daardoor mogelijk veel meer slachtoffers heeft voorkomen. In de uitzending doet ook de stagiair voor het eerst exclusief zijn verhaal.
 
De eerste aflevering van Wij zijn de Geschiedenis wordt op woensdag 24 september om 19.25 uur bij de KRO op Nederland 2 uitgezonden.



Bron: KRO

Geen opmerkingen: