maandag, september 22, 2008

Wat Freek niet wil lukken, krijgt Betty Williams snel voor elkaar

AD.nl - Cultuur Rotterdam e.o. - Wat Freek niet wil lukken, krijgt Betty Williams snel voor elkaar

Wat Freek niet wil lukken, krijgt Betty Williams snel voor elkaar

LOUIS DU MOULIN ROTTERDAM Vloeken in de kerk. Kent u die uitdrukking? Domineeszoon Freek de Jonge bulderde zaterdagavond in de stampvolle Laurenskerk zowaar op maximale kracht Godverrrdommmme.
Zijn alibi was een sappige anecdote over de zanger D.C. Lewis en zijn hit Mijn Gebed, maar de 'huisbaas' hoorde toch vooral de cabaretier zelf brommen. Omdat hij als enthousiaste opener van het vijfde Kids Rights Gala zijn gehoor maar niet stil kreeg. Waardoor knalharde grappen over de ongelooflijke puinhoop voor de deur en de op de beurs verdampte vermogens van de gulle gevers aan de 44 tafels hun gebruikelijke uitwerking misten. Gelukkig kreeg de zo dapper tekeergaande De Jonge even later nog een kleine revanche door met Kinderkoor Prettig Weekend heel hartverwarmend 'de sterren van de hemel te zingen'.

Wie wel direct ieders aandacht afdwong was eregaste Betty Williams, de Noord-Ierse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede (1976) en verwoed strijdster voor kinderrechten. Door in haar speech onomwonden het lot van gevluchte Burmese meisjes te beschrijven trok ze de galagasten abrupt uit de glamourroes richting bittere noodzaak van Kids Rights. Haar woorden zouden bij menigeen langer in het hoofd blijven hangen dan de bewegende beelden met repo's van de diverse goodwill ambassadeurs (Bob Geldof, Caroline De Bruijn Erik de Vogel) of de voorbijkomende live-optredens. Bij Kelly Rowland (vooraf danig in paniek over haar ongestreken jurk) was dat haar eigen schuld: de voormalige Destiny's Child-zangeres kwam, zag en was alweer verdwenen voordat gelegenheidspresentator Louis Lemaire achter de schermen zijn tekstvellen opnieuw had geordend. Waarna de echte muzikale hoogstandjes van het rockduo Bert Heerink Adje van den Berg (met natuurlijk hun eigen wereldhit Burning Heart) en gitaarvirtuoos Jan Akkerman (plukkend het hitarchief van Focus) toch een beetje over de meeste hoofden heen gingen. ,,Best jammer, want er werd lekker gespeeld,'' aldus (voor de internationale markt) Adriaan van den Berg, niet alleen als uitvoerende rocker gekomen, maar ook met twee eigen litho's voor de benefietveiling.

Die verkoop bij opbod, onder vlammende leiding van Junior Zegger, was andermaal het feitelijke klapstuk van het gala. Met dit keer nog wat meer sportieve exclusieve aanbiedingen, vanwege de combine die Kids Rights eerder sloot met de geestverwante Sunday Foundation van Sander de Kramer, Hugo Borst en Emile Schelvis. Die liet zich vertalen in onder meer het binnenhalen van 16.000 euro voor een potje voetbal tegen deze en andere 'sterren' (onder wie ook Joris Lutz, Frans Bauer, Raemon Sluiter) in het stadion van Excelsior.

De totale opbrengst van deze lustrumeditie, die dankzij razendsnel telwerk kon worden bekendgemaakt voordat Chic en Ronald Molendijk de dansvloer tot epicentrum verhieven, werd afgetikt op 1.188.115 euro. Ofwel na twee afleveringen met een 'buit' van een miljoen een nieuw record, dat het organiserende 'supertrio' Marc Dullaert, Herman Vaanholt en Vincent van Zon met recht deed glimmen van trots. Ivo Opstelten was daar allang geen getuige meer van in verband met andere verplichtingen. De scheidende burgemeester bleef aan vele tafels wel het gesprek van de avond. Waarom dan toch nog ineens die verzoening met voorganger Peper en waarom hiervoor zelfs Ruud Lubbers (!) ingeschakeld?

De 'dikke miljoen' van 2008 is bestemd voor Kids Rights' partner Bachpan Bachao Andolan, die in India al meer dan 25 jaar strijd tegen de zwaarste vormen van kinderarbeid.

Geen opmerkingen: