woensdag, september 03, 2008

Geknoei op huizensites

PAROOL: Wonen - Geknoei op huizensites

Geknoei op huizensites

Foto ANP/Koen Suyk
EINDHOVEN - De grootste huizensites van ons land zetten potentiële huizenkopers op het verkeerde been, doordat huizen die soms al zeer lang op een koper wachten door de makelaar als nieuw aanbod worden gepresenteerd.

Een woning die al jaren in de verkoop staat, wordt op huizensites soms als nieuw object gepresenteerd op Funda.nl, Jaap.nl en Zoekallehuizen (zah.nl).

Argeloze huizenkopers worden in de waan gelaten dat een woning net in de verkoop staat, terwijl de eigenaar al jaren van het pand probeert af te komen.

De misleiding versterkt de positie van verkopers van woningen. Een huis dat lang in de verkoop staat, is in de praktijk meestal minder gewild. Door het als nieuw te presenteren, hopen makelaars een hogere prijs te verwerven.

Een woordvoerder van Funda erkent dat makelaars het systeem soms vervuilen, maar zegt dat Funda niet altijd kan controleren of gegevens over de aanbiedingsperiode kloppen. ''Naarmate een huis langer in de verkoop staat, zie je dat makelaars creatiever worden,'' geeft hij toe.

Een woordvoerder van Jaap.nl geeft toe dat makelaars op grote schaal knoeien met de doorlooptijden van woningen. ''Objecten worden de ene dag uit het systeem gehaald en de volgende dag er als nieuw weer ingezet. Wij proberen deze verkeerde informatie altijd te filteren, maar helaas lukt dat niet altijd. Wij zijn niet de schuldige, maar de makelaars.''

Gegevens over de verkooptijd van huizen kunnen extreem verschillen, erkent hij.

Zef Alberti, tijdelijk voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in Zuidoost-Brabant en zelf makelaar: ''Ik weet dat het gebeurt. Ik vind het onwenselijk en zou het zelf nooit doen. Binnen de NVM is er ook discussie geweest over het feit of we de verkoopperiode moeten vermelden of niet.'' (HET PAROOL)

Geen opmerkingen: