maandag, september 22, 2008

Stonehenge is 300 jaar jonger

PAROOL: Buitenland - Stonehenge is 300 jaar jonger

Stonehenge is 300 jaar jonger

Volgens de twee onderzoekers was Stonehenge een plek van genezing, 'een soort Lourdes in het stenen tijdperk'. Zieken en gewonden kwamen van heinde en ver naar de plek in de hoop op genezing. Foto EPA/Lindsey Parnaby


LONDEN - Stonehenge blijkt driehonderd jaar jonger dan tot nu toe werd aangenomen. De prehistorische 'tempel' zou een plek zijn geweest voor genezing.

Tot nu toe werd aangenomen dat de tempel op de Salisbury-vlakte in het zuidwesten van Engeland tussen 2600 en 2400 voor Christus is gebouwd. Maar de archeologen Tim Darvill en Geoff Wainwright hebben met behulp van koolstofdatering vastgesteld dat Stonehenge rond 2300 voor Christus gebouwd moet zijn.

Om de datum voor eens en altijd definitief vast te kunnen stellen, hebben Darvill en Wainwright van de autoriteiten een stuk grond van 2,5 bij 3,5 meter binnen de twee cirkels van stenen mogen uitgraven om grondmonsters te verkrijgen.

De komende maanden wordt nader onderzoek gedaan om een preciezere datum van de bouw van Stonehenge vast te stellen. De grote stenen van de binnenste cirkel zouden afkomstig zijn uit de Preseli heuvels in Zuid-Wales, 150 kilometer ten westen van Stonehenge, zo stellen de archeologen.

Volgens de twee onderzoekers was Stonehenge een plek van genezing, 'een soort Lourdes in het stenen tijdperk'. Zieken en gewonden kwamen van heinde en ver naar de plek in de hoop op genezing.

De archeologen baseren die conclusie op het zeer hoge aantal lichaamsresten dat gebreken en sporen van ziektes vertoont rondom Stonehenge. Uit analyse van gebitsresten blijkt ook dat zeker de helft van hen niet uit de regio kwam.

Experts hebben eerder gesuggereerd dat Stonehenge een tempel voor verering van voorouders was of een kalender om zonnewendes te markeren. Britse archeologen noemen de nieuwe bevinding 'een geweldige en belangrijke ontdekking'. De BBC zendt zaterdag een documentaire over het onderzoek uit. (HET PAROOL)

Geen opmerkingen: