maandag, augustus 04, 2008

Botenparade Gay Pride 'een groot feest' - het was leuk !

PAROOL: AMSTERDAM - Botenparade Gay Pride 'een groot feest'

Botenparade Gay Pride 'een groot feest'

In de binnenstad wordt de jaarlijkse Canal Pride gehouden, de boottocht die traditiegetrouw de Gay Pride afsluit.
update   AMSTERDAM - Uitbundig dansende mannen en vrouwen in weinig verhullende kleren, vrolijk zwaaiende politici en uitgelaten publiek langs de grachten: Voor de dertiende keer trok zaterdag de botenparade van de Gay Pride door de Amsterdamse grachten.

Dit jaar voeren voor het eerst een boot met Antilliaanse en Surinaamse homo's mee, een boot van het homonetwerk van het Amsterdamse politiekorps en een boot met christelijke homoseksuele mannen en vrouwen. Ook waren Haagse politici en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen voor het eerst van de partij.

Rond 13.30 uur vertrokken de eerste boten vanaf het Westerdok. Vooraan de stoet de boot van politienetwerk 'Roze in blauw', Daarachter kwamen de boten van de gemeente Amsterdam en de regeringsboot. Iets na 18.00 uur trokken de laatste boten door de Amsterdamse grachten.

Veel van de tachtig veelkleurige boten werden gevuld met uitbundig dansende homo's en lesbiennes. In de meeste gevallen verzorgde een eigen DJ de feestmuziek. Zelfs op een baggerschip op het IJ klonk techno uit de speakers.
Op de regeringsboot voeren de ministers Ronald Plasterk (Emancipatie), Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) mee, samen met enkele staatssecretarissen. Er waren alleen bewindspersonen van de PvdA vertegenwoordigd.

Even dreigde het feestje verstoord te worden door collega-minister van de ChristenUnie Eimert van Middelkoop (Defensie). Hij noemde de aanwezigheid van de PvdA'ers ''misschien een beetje provocerend'' tegenover zijn eigen partij en coalitiegenoot CDA. Plasterk benadrukte echter dat hij namens het kabinet meevoer met de Canal Parade.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs verwierp de suggestie van Van Middelkoop, die zijn eigen Defensie-medewerkers verbood om mee te varen met de homo's en lesbiennes. ''Ik kan me niet voorstellen dat het opkomen voor gelijke rechten een provocatie zou kunnen zijn'', aldus Dijksma.

De organisatie schatte dat ongeveer een half miljoen mensen langs de grachten de parade bekeken, een record. Ook het aantal van tachtig boten was een record. Frank van Dalen, voorzitter van ProGay, sprak van ''een groot feest''.

Voor zover bekend hebben er geen noemenswaardige incidenten plaatsgevonden. De politie spreekt van een goed verlopen festijn en ook de organisatie is tevreden. Van Dalen: ''Volgend jaar gaan we het nog groter aanpakken, we willen mensen blijven verrassen.'' Ook de GGD hield het zaterdag rustig. (ANP)

Geen opmerkingen: