vrijdag, augustus 29, 2008

Nachtleven moet stiekem

PAROOL: muziek - Nachtleven moet stiekem

Nachtleven moet stiekem

De nieuwste place to be voor gay Amsterdam is Cruise Club CHURCH, dat zijn deuren afgelopen week opende. Foto Jan van Breda (www.janvanbreda.com)


AMSTERDAM - Het Amsterdamse nachtleven bestaat bij de gratie van een gedoogbeleid. Ondernemers werken buiten de regels om, ambtenaren knijpen een oogje toe. Op de Uitmarkt, die vanavond wordt geopend op het UPC-podium op het Java-eiland, draagt Amsterdam de boodschap uit een culturele topstad te zijn. Maar dat geldt volgens clubs en feestorganisatoren niet voor de nacht. Een bruisend nachtleven, voorwaarde voor een sterk cultureel klimaat, wordt door de regelgeving onmogelijk gemaakt.

Dit komt door de ingewikkelde regels, die van de wijziging van een bestemming van een pand een lange procedure maakt. Wanneer buurtbewoners protesteren, neemt die procedure jaren in beslag.

Als gevolg van de gecompliceerde voorschriften en procedures is een systeem ontstaan waarin ondernemers met de regels moeten sjoemelen om avonden te kunnen organiseren. Zo kreeg 11, de tijdelijke club in het Post-CS gebouw, geen vergunning om tot vier of vijf uur
's nachts open te zijn. Toch gebeurde dat wel, na een 'onderhandse afspraak' met het stadsdeelbestuur.

Ook club Panama werkt voor de dansnachten met een 'gedoogbeschikking' van stadsdeel Zeeburg. Panama is in afwachting van een bestemmingswijziging.

De eigenaresse van een thuishaven van de Amsterdamse bandjesscene, die overigens anoniem wil blijven, zegt dat haar onderneming door stadsdeel Westerpark gedoogd wordt. ''Het is verstandiger geen slapende honden wakker te maken,'' kreeg ze te horen toen ze drie jaar geleden een horecavergunning aanvroeg. Het pand, waar bier en cocktails worden verkocht, heeft geen horecabestemming. ''Ik sta te werken met het zwaard van Damocles boven het hoofd.''

Jaap Schoufour, hoofd van Bureau Broedplaatsen, heeft het over 'de grijze grensstreek van verbod-gedogen-vergunningen'. Hij ziet dat welwillende ambtenaren vaak hun best doen toch nog wat mogelijk te maken binnen het rigide beleid van regeltjes en procedures. ''Maar behalve die ondernemers en ambtenaren is er ook durf nodig van bestuurders om iets nieuws in de nacht mogelijk te maken.''

Op landelijk niveau wordt aan een wet gewerkt die het eenvoudiger moet maken bestemmingswijzigingen door te voeren. Die wet is op zijn vroegst over twee jaar gereed.

Op lokaal niveau vindt de Amsterdamse wethouder van Cultuur, Carolien Gehrels, dat het stadsbestuur voldoende doet om de Amsterdamse nacht bruisend te houden. ''Maar wij hebben ook als taak om de belangen van bewoners af te wegen tegen die van gebruikers.'' (LIEDEWIJ LOORBACH)

Geen opmerkingen: