maandag, augustus 04, 2008

Scholen ontdekken verborgen stad - mooie cultuur in eigen land

AD.nl - Gouda - Scholen ontdekken verborgen stad

Scholen ontdekken verborgen stad

GOUDA - Schoolklassen in Gouda kunnen in oktober een bijzondere excursie maken.
Een oude waterloop die al eeuwenlang verborgen onder de straat loopt, wordt dan tijdelijk leeggepompt en opengesteld.

De veertig meter lange watergang wordt binnenkort tijdelijk afgesloten en drooggelegd om gerestaureert te worden. De gemeente wil de onderdoorgang daarna weer bereikbaar maken voor kleine bootjes. De waterloop loopt vanaf de Donkere Sluis onder gebouw De Zon en de Dubbele Buurt door, en wordt weer zichtbaar achter de St-Jan. De gemeente heeft de renovatie aangegrepen om Goudse schoolklassen een unieke kijk op ondergrondse waterlopen te geven. Met het programma 'Lopen door Gouda's geheime onderwaeter weerelt' probeert de gemeente kinderen op een avontuurlijke wijze enthousiast te maken voor de historie van hun stad.

Tijdens de tocht door de onderdoorgang zijn eeuwenoude gewelven zichtbaar en kan een blik worden geworpen op geheimzinnige kelders en ondergrondse gangen. Niet alleen schoolkinderen zijn welkom. Op vrijdag 24 en zaterdag 25 oktober is de onderdoorgang gratis toegankelijk voor alle publiek.

Gouda heeft een bijzonder cultuurhistorisch waterstelsel dat in nagenoeg originele staat door de binnenstad loopt. Dit watersysteem maakte op ingenieuze wijze gebruik van het verschil in hoog en laag water in de Hollandse IJssel en spoelde zo stelselmatig de grachten, toen nog de riolering van Gouda, schoon. Tot in de jaren vijftig vond dit zogenaamde „schuren'' nog met enige regelmaat plaats.

Een deel van Gouda's oude waterlopen zijn in de loop van de eeuwen gedempt, maar een groot deel ligt inmiddels ondergronds door overkluizingen van wegen of huizen. Een van de oudste waterlopen, de Motte, loopt bijna onopgemerkt langs huizen en tuinen. Door gedeeltelijke afsluitingen zijn de waterlopen vaak niet goed zichtbaar en ook moeilijk toegankelijk voor waterrecreanten. Daarom is besloten om een gedeelte van dit waterstelsel weer te herstellen en wellicht zelfs bevaarbaar te maken voor kleine boten. Deze 'intieme vaarroute' kan zo een opmerkelijk stukje historie in de binnenstad weer tot leven brengen, denkt de gemeente.

Geen opmerkingen: